Subiecte sensibile în care trebuie să răsucim cuțitul pînă la os

9 Mai – ziua începutului deznaționalizării și rusificării moldovenilor

Mihai CONȚIU

Potrivit unui proiect de lege, pe data de 8 Mai va o zi oficială a comemorării memoriei celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Prin această inițiativă, se dorește eliminarea confuziei dintre data reală cînd s-a încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial pe continental european, pe 8 Mai, și ziua de 9 Mai, care a fost impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist.

Ziua de 9 Mai era (este și acum în Federația Rusă!) marcată în fosta URSS ca Ziua Victoriei, considerîndu-se că atunci s-a sfîrșit cel de-Al Doilea Război Mondial, chiar dacă oficial acesta s-a finalizat odată cu capitularea Japoniei, pe 2 Septembrie 1945. În Europa, războiul se încheiase pe 8 Mai, cînd a capitulat Germania nazistă, doar că la Moscova era deja 9 Mai. URSS nu a avut doar propria dată de încheiere a războiului, ci și una de declanșare a acestuia: a doua conflagrație mondială a început în 1939, atunci cînd și URSS, în complicitate cu Hitler, a participat la dezmembrarea Poloniei, iar ulterior a ocupat Statele baltice, teritoriile românești ale Basarabiei și Bucovinei de Nord și o parte a Finlandei. Conform propagandei sovietice, Al Doilea Război Mondial a început odată cu invazia nazistă din 22 Iunie 1941, iar mulți ruși și cetățeni din alte foste republici sovietice, inclusiv din Moldova, sunt în continuare victimele acestei propagande sovietice mincinoase.

După cum bine se știe, pe data de 9 Mai este marcată Ziua Europei, zi în care se sărbătorește pacea și unitatea europeană. Astăzi, pacea și unitatea din Europa sunt puse la grele încercări de către Vladimir Putin după ”modelul” Hitler-Stalin.

După cum era de așteptat, socialiștii și comuniștii au protestat, în fața Legislativului, pe 26 Mai, împotriva acestui proiect de lege absolut firesc și necesar. Pentru acești protestatari fără patrie și demnitate națională identitară, URSS încă mai există ori cred în refacerea fostului imperiu al răului, iar asta și pentru că pe una dintre pancartele lor scria în rusă „Patria Noastră – URSS”.  

Practic, pentru moldoveni, ziua de 9 Mai 1945 reprezintă începutul deznaționalizării și rusificării lor, care a debutat cu deportări în masă și foamete organizată. Pentru jumătate din Europa, ziua de 9 Mai 1945 a însemnat declanșarea iadului comunist criminal dominat de URSS, care, în final, s-a terminat în 1989.

În cazul de astăzi al neo-sclavilor moldoveni supuși orbește rușilor mai putem invoca și sindromul Stockholm (cînd victima ajunge să empatizeze cu agresorul), însă asta în cazul celor bătrîni, nu și în situația celor tineri, care au ”moștenit” privilegii sociale și materiale ”sub protectorat pro-rusesc” de la bătrînii profitori trădători.   

Cu excepția etnicilor ruși strămutați în Moldova ca să-i rusifice pe moldoveni, precum și a urmașilor acestora, am convingerea că în aproape toate familiile moldovenilor rusofili există cel puțin un membru de familie deportat în Siberia, un părinte sau o rudă morți din cauza foametei organizate de ruși, iar unii dintre ei au chiar și rude care au reușit, după război, să rămână în România și să se stabilească acolo.

Moldovenii rusofili de astăzi, care-s adepți necondiționați ai lui Putin, sunt cetățeni ai acestui Stat doar de formă, sunt niște rătăciți irecuperabili fără memorie, patrie și neam, iar asta deoarece încă se consideră cetățeni sovietici ai unui Stat inexistent, URSS, ori cetățeni ruși în așteptarea cuceririi Moldovei de către Rusia. Ei trăiesc în altă lume, fără să trăiască cu adevărat în realitățile de astăzi – vii ai trecutului, morți ai prezentului! ”Morți ai prezentului”, dar sabotori periculoși ai suveranității și independenței Țării!

Morții de pe front trebuie să fie comemorați pentru că lor le datorăm prezentul, iar veteranilor supraviețuitori ai războiului le datorăm toate onorurile noastre, dar cum o facem – sub auspiciile propagandei rusești mincinoase sau în virtutea adevărului istoric? Deși a participat la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial în complicitate cu Hitler, la încheierea păcii, Stalin a ajuns la masa învingătorilor, iar asta datorită uriașului ajutor oferit de SUA pentru ca Hitler să nu îngenuncheze URSS. Omenirea a scăpat de criminalul odios Hitler, însă jumătate din Europa civilizată a fost ”legalizată” în dictatura criminală comunistă a lui Stalin, inclusiv republicile din componența fostei URSS.

Din 1945 și pînă în 1991 veteranii sovietici de război au fost îndoctrinați cu mitul de eroi participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei. ”Patria”, se știe, era doar una – cea sovietică. Astfel, pentru moldoveni, letoni, estonieni, lituanieni ori ucraineni, de exemplu, ”patria” lor, cu prioritate, era URSS. Dictatura stalinistă și i-a adjudecat pe toți eroii dispăruți pe front și pe veteranii de război drept luptători în Marele Război pentru Apărarea Patriei, în condițiile în care, în realitate, morții și veteranii de război moldoveni, letoni, estonieni, lituanieni ori ucraineni erau niște învinși de către Stalin, iar asta pentru că Țările lor au fost cucerite și subjugate de către dictatorul criminal. Toți au fost și sunt niște victime ale unui război în urma căruia Stalin le-a răpit independența Țărilor lor. Absolut toți au devenit niște prizonieri voluntari mituiți cu titulaturi oficiale cinice de ”eroi ori veterani de război sovietici”.

Dramele prin care au trecut ostașii din Republica Moldova de astăzi, fosta Basarabie din Regatul României, au fost colosale, iar asta deoarece, inițial, au fost o soldați ai Armatei Regale Române cînd aceasta lupta alături de naziști împotriva URSS, iar mai apoi au devenit ostași sovietici în Armata URSS, după ce România a întors armele împotriva lui Hitler. Am avut privilegiul să cunosc un astfel de caz. Este vorba despre Gafton Berlinski, tatăl lui Ion Berlinski, absolvent de școală românească în perioada interbelică, care a luptat în Armata Regală Română, iar mai apoi a fost re-înrolat împreună cu Armata  Română în cea sovietică. Ei bine, acest om extrem de sobru nu a făcut absolut niciodată caz de calitatea sa de veteran de război, dar, pînă la apusul vieții, și-a reprimat în tăcere nostalgiile românești, în timp ce mocnea de furie împotriva comunismului și rusismului. Acesta-i chipul real al unui veteran de război conștient de realitățile care-l înconjoară!

În concluzie, Republica Moldova are nevoie de adevărurile care sunt absolut evidente. Republica Moldova este europeană inclusiv geografic, iar destinul ei nu poate fi altul decît european. 8 Mai este ziua legitimă a comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial și cinstirea memoriei acestora pentru că Republica Moldova este europeană, iar potrivirea ”ceasului Moscovei” cu ”ceasul Chișinăului” este lipsă de demnitate națională și sfidare criminală a adevărului istoric.

Începînd cu 1991, nici o guvernare nu a avut interesul să-i înscrie pe veteranii de război și pe urmașii acestora pe făgașul adevărului istoric și al adevăratei lor misiuni. Făcînd jocul criminal propagandistic al Kremlinului, nici o guvernare nu a fost preocupată să îi facă să înțeleagă pe veteranii de război și pe urmașii lor că rușii le-au furat identitatea, spiritul de sacrificiu și eroismul întru proslăvirea unor victorii care nu au fost ale lor.

Oare de cîte legi va mai fi nevoie să-i trezească pe unii moldoveni din ”somnul sovietic”? 9 Mai este Ziua Europei și pentru moldoveni, iar rușii n-au decît s-o marcheze cum vor ei, în beții, violuri și crime ”victorioase” !