SUA consideră că atacurile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei în Rusia nu vor schimba cursul războiului

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat, Vineri, că nu există nici o capacitate care să schimbe războiul din Ucraina în favoarea Kievului, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să permită forţelor sale să folosească armele cu rază lungă de acţiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, relatează Reuters.

La întîlnirea periodică a aliaţilor Ucrainei la baza aeriană americană Ramstein din Germania, Zelenski şi-a repetat apelul către ţările occidentale de a furniza mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi de a ridica restricţiile privind utilizarea acestora pentru a lovi ţinte precum aerodromuri din interiorul Rusiei.

Austin a declarat că Washingtonul şi aliaţii săi vor continua să ofere un sprijin puternic Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, anunţînd încă 250 de milioane de dolari ca asistenţa americană pentru securitate. Dar, întrebat de reporteri, şeful Pentagonului a respins ideea că dacă ar fi permise lovituri profunde în interiorul Rusiei cu arme occidentale, aceasta ar duce la o schimbare a jocului. El a declarat că Rusia şi-a mutat deja avioanele care lansează bombe planante în Ucraina dincolo de raza de acţiune a rachetelor ATACMS furnizate de SUA.

”Nu există nici o capacitate care să fie în sine decisivă în această campanie”, a declarat Austin reporterilor la finalul întîlnirii. În schimb, el a spus că Ucraina are propriile capacităţi, cum ar fi dronele, pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei care nu sunt la îndemîna rachetelor ATACMS şi Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

”Există o mulţime de ţinte în Rusia, o ţară mare, evident”, a spus Austin. ”Şi există o mulţime de capacităţi pe care Ucraina le are în ceea ce priveşte UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) şi alte lucruri pentru a aborda aceste ţinte”, a afirmat şeful Pentagonului.

Printre alte donaţii, Germania s-a angajat să furnizeze Kievului încă 12 obuziere autopropulsate, în timp ce Canada a declarat că intenţionează să trimită 80.840 de rachete mici neînarmate aer-suprafaţă, precum şi 1.300 de focoase în următoarele luni.

Zelenski şi-a făcut Vineri prima apariţie în persoană la o reuniune Ramstein într-un moment important al războiului, care durează de 2 ani şi jumătate.

Forţele ucrainene au realizat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, chiar dacă forţele ruse se concentrează pe cucerirea oraşului Pokrovsk din Estul Ucrainei, un centru logistic pentru efortul de război al Kievului.

”Trebuie să avem această capacitate cu rază lungă de acţiune nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci şi pe teritoriul Rusiei, da, astfel încît Rusia să fie motivată să caute pacea”, a declarat Zelenski la reuniune, remarci care au atras sprijinul unor ţări, între care ţările baltice Lituania şi Estonia.

Zelenski pledează, în acest sens, de mult timp pe lîngă aliaţii care i-au furnizat arme cu rază lungă de acţiune, dar care au spus Kievului că nu le pot folosi în interiorul Rusiei de teama de a nu instiga un conflict direct între Occident şi Moscova. În pledoaria sa de Vineri de la Ramstein, Zelenski a spus: ”Încercările Rusiei de a trasa linii roşii pur şi simplu nu funcţionează”.

Discuţiile din Germania au avut loc în timp ce americanii se pregătesc pentru alegerile prezidenţiale din Noiembrie, care ar putea avea implicaţii majore pentru Ucraina. Vicepreşedintele Kamala Harris, candidatul democrat, a promis să fie alături de Ucraina.

Fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican, a promis să rezolve războiul din Ucraina imediat după preluarea mandatului, cu posibile discuţii de pace care ar putea cere Kievului să cedeze teritorii. Trump şi mulţi dintre susţinătorii săi sunt sceptici cu privire la ajutorul de miliarde de dolari pe care Administraţia lui Biden l-a vărsat în efortul de război al Ucrainei.

La Ramstein, Austin a prezentat statistici legate de bilanţul războiului pentru forţele ruse, estimînd că peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi. El a declarat că forţele ucrainene au scufundat, distrus sau avariat 32 de nave ale marinei ruse şi au împins Flota rusă din Marea Neagră mai departe spre Est.

Zelenski, la rîndul său, a spus că aproximativ 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în ofensiva ucraineană de la Kursk. ”Astăzi controlăm o zonă de peste 1.300 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk şi aceasta include 100 de aşezări”, a declarat Zelenski, adăugînd că o mare parte a acestui teritoriu a fost abandonat de trupele ruse.

Dar Moscova a bombardat, de asemenea, oraşe din Ucraina cu rachete şi drone, procedînd la unele dintre cele mai mari atacuri de la invazia sa în Ucraina în Februarie 2022,

”Numărul de sisteme de apărare aeriană care nu au fost încă livrate este semnificativ”, a atras atenţia Zelenski aliaţilor Kievului.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene, Zelenski a avut la Ramstein şi o întîlnire bilaterală cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. ”În timpul întîlnirii, Volodimir Zelenski şi Lloyd Austin au discutat despre modalităţile de accelerare a furnizării de asistenţă militară în cadrul pachetelor de sprijin deja convenite şi de extindere a misiunilor de pregătire a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16. De asemenea, şeful statului a solicitat Statelor Unite să investească în producţia ucraineană de armament”, se spune în comunicatul ucrainean.

01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
03.10.24 - 00:02
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:18
04.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:16
04.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:15
03.10.24 - 15:33