SUA AU INTELES, DE CE NU POT INVINGE RUSIA

Săptămîna trecută a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente politice din ultimul timp - SUA a propus Rusiei negocieri care şi s-au desfăşurat la Soci.

Tratativele între secretarul de Stat John Forbes Kerry şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin, fără îndoială, au constituit cel mai important eveniment politic al săptămînii. Întîlniri la un asemenea nivel înalt nu s-au mai organizat demult, în special din cauza situaţiei din Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Moscovei.

Cu atît mai interesant este faptul că întîlnirea de la Soci a fost pregătită în cîteva zile. Aşadar, ce a forţat SUA să-şi schimbe atitudinea şi să-l trimită pe Kerry pentru a negocia cu preşedintele rus?

O versiune în acest sens o expune Pepe Escobar, politolog al Asia Times, citat de RIA Novosti. În opinia lui, Obama, în sfîrşit, a ajuns la concluzia că Rusia nu poate fi izolată pe plan internaţional, şi nici nu îşi va schimba poziţiile în conflictul ucrainean. Iată de ce, în opinia politologului, la Soci s-a discutat, inclusiv, în ce mod SUA să-şi „păstreze faţa” în încercarea de a ieşi din această situaţie complicată.

Un moment important, poate chiar determinativ, a fost defilarea la 9 mai pe Piaţa Roşie din Moscova a militarilor chinezi. Acest lucru ar putea să-i facă pe americani să suspecteze existenţa a unui anumit acord militar între Rusia şi China.

Escobar mai menţionează că Washingtonul a înţeles: „Rolul Eurasiei nu este de ignorat”. „Astfel, bine aţi venit într-o ordine nouă a lumii – de la Beijing (Pekin) la Moscova, de la Shànghǎi la Almatî, Minsk şi mai departe, de la Asia Centrală la Europa Occidentală”, scrie politologul.

Astfel, autorităţile din SUA, analizînd situaţia, au ajuns la concluzia: Rusia nu poate fi învinsă, poziţiile de bază în noua ordine mondială sînt ocupate. Rămîne doar de negociat. Cu atît mai mult, cu cît sancţiunile s-au dovedit ineficiente, iar contradicţiile din cadrul Uniunii Europene s-au intensificat.

RIA Novosti