STOLTENBERG: DIN 2015, NATO VA FI CAPABILĂ SĂ DESFĂŞOARE TRUPE EXTREM DE RAPID

Primele trupe extrem de rapide ale NATO, capabile să fie desfăşurate în cîteva zile în caz de criză, vor deveni operaţionale de la începutul lui 2015, a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează AFP.

Crearea propriu-zisă a unei forţe denumite "vîrf de lance" (spearhead force) care să se poată bizui pe 4.000 de militari, pe uscat, pe mare şi în aer, este preconizată în anul 2016. Această forţă a fost decisă de şefii Alianţei Nord-Atlantice la începutul lunii septembrie, în replică la anexarea Crimeii de către Rusia şi la intervenţia militarilor ruşi de partea separatiştilor în estul Ucrainei, dar şi pentru a opri ameninţarea jihadistă în sud, în condiţiile în care Turcia, membră a NATO, are frontieră comună cu Irakul şi cu Siria.

În aşteptarea creării forţei "vîrf de lance", "o forţă interimară, cu un nivel foarte ridicat de reacţie", va deveni "operaţională la începutul anului viitor", a declarat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă care a avut loc în ajunul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO, la Bruxelles.

Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a vorbit la rîndul său de un "batalion test" ('test bat') care va servi drept "prototip" de la începutul lui 2015 şi va avea între 300 şi 1.200 de oameni.

"Este o manieră de a face tranziţia", a completat Stoltenberg, care a adăugat că Germania, Olanda şi Norvegia vor contribui la componenta terestră a acestei forţe.

Sursa: Agerpres