STEINMEIER: NU EXISTĂ MOTIVE DE OPTIMISM PRIVIND SOLUŢIONAREA CRIZEI DIN UCRAINA

Nu există niciun motiv de optimism cu privire la rezolvarea crizei din Ucraina, deoarece acordurile de la Minsk nu sînt respectate, a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier marţi seara la Moscova, unde s-a deplasat după o vizită la Kiev, relatează RIA Novosti.

«Nu există niciun motiv de optimism pentru că încă mai avem o muncă foarte grea de făcut», a declarat el, într-o conferinţă de presă, în finalul convorbirilor purtate cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Soluţionarea crizei nu poate fi atinsă prin mijloace militare, a subliniat şeful diplomaţiei germane, potrivit căruia Rusia are capacitatea să prevină escaladarea tensiunilor în Ucraina. «De aceea am venit aici, pentru a exprima aşteptările noastre, convingerea noastră că Rusia este capabilă să depăşească escaladarea actuală a situaţiei şi să prevină o agravare a acesteia», a opinat ministrul german de externe.

«Chiar şi la o privire superficială asupra situaţiei, se poate vedea că acordurile de la Minsk nu sînt respectate în părţile esenţiale», a afirmat Steinmeier, insistînd că înţelegerile de la Minsk rămîn singura bază reală pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

La rîndul său, Serghei Lavrov a cerut ca Rusia să nu fie acuzată de subminarea acordurilor de la Minsk, apreciind că acestea trebuie pur şi simplu «puse în aplicare». În plus, a afirmat el, Kievul ar trebui să înceapă un dialog cu republicile nerecunoscute din estul Ucrainei — autoproclamatele «republici populare» Lugansk şi Doneţk.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei germane a fost primit de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a discutat puţin peste o oră situaţia din Donbas. Referitor la convorbirile dintre Putin şi Steinmeier, Kremlinul a emis un comunicat sec, fără niciun fel de amănunte. Unele agenţii de presă au relatat că Steinmeier a plecat cu întîrziere spre Berlin din cauza discuţiei cu Putin.

Sursa: Agerpres