SOLUŢII CA ÎN EUROPA

Un proiect unic se lansează în Moldova. Vlad Filat a vizitat şantierul!

Prima Casa de ambalare a strugurilor şi fructelor va fi dată în exploatare pînă la finele anului curent în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a vizitat astăzi şantierul de construcţie a obiectivului care se întinde pe suprafaţă de 1,2 ha. Liderul PLDM a fost însoţit de directorul ANSA, Ion Sula, şi deputatul PLDM, Anatolie Dimitriu.

După cum relatează TRIBUNA cu referire la serviciul de presă al PLDM, Casa de ambalare va fi unica de acest fel din ţară, va avea o capacitate de 80 -100 de tone şi, pe lîngă struguri, va procesa tot asortimentul de fructe: caise, piersici, prune etc. Utilajul pentru răcire, sortare şi împachetare va fi adus din Germania, Grecia şi Spania.

Vlad Filat a menţionat cu acest prilej că asemenea proiecte sînt foarte importante pentru ca producţia autohtonă să devină competitivă pe piaţa Uniunii Europene.

„Finalizarea acestuia va permite producătorilor agricoli să exporte produse de calitate pe piaţa europeană. Cred că acest proiect este important şi ca exemplu cum se pot asocia producătorii ca să lanseze şi să realizeze proiecte de anvergură”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM s-a declarat convins că asemenea proiecte vor mai fi lansate. „În cîteva zile urmează să fie semnat un contract nou de creditare cu Banca Europeană pentru Investiţii. Banii urmează să fie utilizaţi pentru modernizarea şi restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol. Este vorba de 125 de milioane de euro”, a spus liderul liberal-democrat.

Întregul proiect de construcţie a Casei de ambalare se estimează la 14, 9 milioane de lei, în acest an urmînd a fi valorificate 7 milioane de lei.

Proiectul „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export” este implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în domeniul susţinerii sectorului privat în localităţile rurale.

Andriana CHEPTINE, tribuna.md