Shakira risca ani grei de inchisoare in Spania

Parchetul din Barcelona a anunţat,Vineri, că va cere o pedeapsă de peste opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală împotriva cîntăreţei columbiene Shakira, care refuză orice acord cu procurorii şi se declară dispusă să fie judecată într-un proces, informează AFP, potrivit agerpres.

În actul acuzării, consultat de jurnaliştii de la AFP, Parchetul din Barcelona a precizat că va solicita şi o amendă de aproape 24 de milioane de euro pentru cîntăreaţa pop, acuzată că s-a sustras de la plata unei sume de 14,5 milioane de euro către Fiscul spaniol între anii 2012 şi 2014.

Justiţia din Spania va trebui să decidă în privinţa desfăşurării unui proces şi a datei de începere a acestuia.

Shakira, care se declară nevinovată, a anunţat, Miercuri, că refuză să încheie un acord cu Parchetul spaniol, precizînd că preferă să fie judecată într-un proces decît să accepte procedura prin care ar trebui să îşi recunoască vinovăţia.

Potrivit avocaţilor ei, posibilitatea de încheiere a unui acord rămîne totuşi deschisă pînă la începutul audierilor la Tribunalul din Barcelona, în condiţiile în care trimiterea oficială în judecată a vedetei pop, în vîrstă de 45 de ani, nu a fost încă pronunţată.

Cîntăreaţa, care denunţă „o încălcare totală a drepturilor” sale şi „metode abuzive” din partea Parchetului spaniol, s-a declarat „încrezătoare că instanţa îi va da dreptate”, au declarat, Miercuri, consilierii artistei, într-un comunicat de presă.

Parchetul din Barcelona o acuză pe interpreta pieselor „Hips Don’t Lie”, „Waka Waka”, „Loca”, „Don’t Bother” şi „La Tortura” că nu şi-a declarat veniturile la Administraţia fiscală spaniolă în anii 2012, 2013 şi 2014.

Potrivit actului acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, anul în care relaţia ei cu fotbalistul Gerard Piqué de la clubul FC Barcelona a fost făcută publică, dar şi-a păstrat rezidenţa fiscală în Bahamas, un stat insular considerat un paradis fiscal, pînă în 2015. Shakira şi Gerard Piqué, care au împreună doi copii, au anunţat că s-au despărţit în Iunie 2022.

La rîndul lor, avocaţii Shakirei consideră că, pînă în 2014, majoritatea veniturilor artistei proveneau din turneele sale internaţionale şi că ea nu locuia pe atunci mai mult de şase luni pe an în Spania – condiţia cerută pentru ca o persoană să îşi stabilească rezidenţa fiscală în această ţară.

Parchetul „se încăpăţînează să ceară banii pe care i-am obţinut în timpul turneelor mele internaţionale şi în timpul emisiunii The Voice din Statele Unite, o perioadă în care eu nu eram încă rezidentă în Spania”, a declarat vedeta pop într-un comunicat publicat Miercuri de avocaţii ei.

Shakira a precizat, de altfel, că a plătit deja suma de 17,2 milioane de euro fiscului spaniol şi, deci, nu mai are „nici o datorie faţă de Trezoreria Publică de mai mulţi ani”.

Numele cîntăreţei Shakira figurează printre cele citate în Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfîrşitul anului 2021 de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, care a acuzat mai multe sute de personalităţi din lumea întreagă că şi-au ascuns averile în conturile unor companii offshore, săvîrşind astfel infracţiunea de evaziune fiscală.