SERVICIILE DE INFORMATII AMERICANE SI BRITANICE SUSTIN IPOTEZA UNEI BOMBE LA BORDUL AVIONULUI RUSESC PRABUSIT IN EGIPT

Informații interceptate de agenți americani și britanici sugerează că la bordul avionului rusesc prăbușit sîmbătă în Sinaiul egiptean ar fi putut fi amplasată o bombă, potrivit ediției de vineri a cotidianului britanic The Times, citată de AFP.

Această informație a fost obținută în cursul unei operațiuni comune a serviciilor de spionaj americane și britanice, care «utilizau sateliți pentru a detecta comunicații electronice» între membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și în Egipt, explică ziarul britanic fără a-și preciza sursa.

«Tonul și conținutul mesajelor i-au convins pe analiști că un pasager sau un membru al personalului la sol al aeroportului a plasat o bombă la bordul avionului», afirmă cotidianul.

O purtătoare de cuvînt a premierului britanic David Cameron a refuzat să comenteze informațiile din Times: «Nu vom intra în detalii asupra problemelor serviciilor de informații», a declarat ea.

Liderii american Barack Obama și britanic David Cameron au evocat deschis joi ipoteza existenței unei bombe la bordul avionului rusesc care s-a prăbușit sîmbătă în Egipt, în deșertul Sinai, făcînd 224 de morți. Moscova și Cairo au estimat însă că acestea ar fi speculații.

Cotidianul britanic The Telegraph indică și el că «informații esențiale» au fost descoperite după examinarea de către serviciile de informații britanice și americane a «comunicațiilor între fanatici cunoscuți în regiune».

Interceptări ale unor comunicații «relevă pălăvrăgeli în zilele dinaintea prăbușirii care se orientează spre un atac iminent», indică The Telegraph, de asemenea fără să indice sursa de informare.

Statul Islamic, care își revendicase în ziua catastrofei responsabilitatea, a reafirmat miercuri că se află la originea dramei.

Sursa: Agerpres