Sentință obligatorie de condamnare pe viață a celor mai periculoși criminali din Marea Britanie

Guvernul britanic a anunțat, Sîmbătă, că judecătorii vor fi obligați să pronunțe obligatoriu „sentințe pe viață” împotriva ucigașilor care comit cele mai îngrozitoare tipuri de crimă, ceea ce înseamnă că indivizii vor muri în închisoare, conform legislației planificate, relatează BBC preluat de Rador.

Guvernul a menționat că această modificare va proteja publicul de cei mai periculoși infractori, plasînd în sarcina judecătorilor datoria legală de a pronunța sentințele, cu excepția unor circumstanțe extrem de limitate.

Prin fundamentarea într-un cadru legal a acestor recomandări, se va oferi judecătorilor mai multă încredere în a emite sentințele fără riscul de a fi contestate la Curțile de Apel. Potrivit modificării, pentru prima dată, sentințele vor fi, de asemenea, implicite pentru orice crimă motivată sexual.

Sentințele privind condamnarea pe viață sunt rare, 65 de deținuți fiind subiectul uneia pînă la 30 Iunie, potrivit Consiliului de Condamnare pentru Anglia și Țara Galilor, care emite norme privind pedepsele.

Asistenta Lucy Letby, cel mai prolific ucigaș de copii în serie al timpurilor moderne din Marea Britanie, care a ucis șapte bebeluși într-un spital, a primit una Luni.

„Prin introducerea de sentințe obligatorii pe întreaga viață pentru criminalii odioși care comit cele mai îngrozitoare tipuri de crimă, ne vom asigura că nu vor fi niciodată liberi”, a spus premierul Rishi Sunak.

Începînd cu anii 1980, ministrul de Interne al Marii Britanii poate decide cît de mult trebuie să stea închis un deținut condamnat pe viață înainte de a fi luat în considerare pentru eliberare condiționată. Dar acest lucru a fost contestat cu succes în 2002, pe motiv că pedeapsa ar trebui să fie decisă de un Tribunal independent – o instanță, nu de un politician.

În prezent, un judecător specifică termenul minim pe care un infractor trebuie să-l petreacă în închisoare înainte de a deveni eligibil să solicite eliberarea condiționată atunci cînd execută o sentință pe viață.

Dacă este eliberat, infractorul va rămîne condiționat pentru tot restul vieții și poate fi rechemat la închisoare dacă se crede vreodată că este un risc pentru public.