SENATORUL AMERICAN JOHN MCCAIN, NUMIT DE PRESEDINTELE UCRAINEAN IN FUNCTIA DE CONSILIER

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a numit mai multe personalităţi politice străine, inclusiv pe senatorul american John McCain şi pe fostul premier suedez Carl Bildt, în funcţii de consilieri, a declarat joi un oficial al administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Autorităţile ucrainene au decis să formeze un consiliu consultativ internaţional care le va ajuta să implementeze reforme în ţara devastată de peste un an de conflictul armat din estul separatist.

Într-un decret publicat miercuri, preşedintele i-a numit pe membrii care urmează să facă parte din acest consiliu, între care şi senatorul republican John McCain, care a militat activ în SUA pentru livrarea de arme letale Ucrainei, Carl Bildt şi fostul preşedinte georgian prooccidental Mihail Saakaşvili.

«Aceste persoane au o mare experienţă în ceea ce priveşte punerea în aplicare a reformelor», a declarat Dmitro Cimkiv, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, adăugînd că prima reuniune va avea loc în curînd.

Referitor la acest anunţ, McCain a afirmat că se simte onorat, adăugînd însă că trebuie să verifice dacă statutul său de senator american îi permite să facă parte dintr-un astfel de consiliu.

«Sînt profund onorat că mi s-a cerut să consiliez guvernul Ucrainei. Trebuie însă să mă asigur că acest lucru respectă regulile Senatului SUA, însă voi fi mereu alături de Ucraina liberă», a scris el pe Twitter.

Sursa: Agerpres