SEFA STATULUI A SALUTAT DECIZIA UNESCO DE A INCLUDE CAMASA CU ALTITA IN LISTA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL AL UMANITATII

Președinta Maia Sandu a salutat decizia UNESCO, anunțată astăzi, prin care cămășa românească cu altiță a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al lumii. „Avem, astăzi, o veste frumoasă - arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni”, a spus șefa statului.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de efortul reprezentanților celor două țări, care au lucrat pentru includerea acestui element al tezaurului cultural românesc în lista patrimoniului mondial. „Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a mai declarat șefa statului.

Sursa: presedinte.md