Sebastian Kurz se ofera sa gazduiasca intilnirea SUA-Rusia la Viena

Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul ţării sale ca gazdă pentru o posibilă întîlnire între liderii celor două ţări, relatează Sîmbătă DPA, potrivit agerpres. „Suntem deja în contact cu partea rusă şi cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întîlnire”, a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul „Morning Briefing” găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart.

Într-un apel telefonic în această săptămînă, Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a sugerat liderului rus Vladimir Putin să se întîlnească pentru un summit într-o terţă ţară, de preferinţă în Europa în timpul Verii.

Kurz a spus că rolul său într-o posibilă întîlnire nu trebuie supraestimat întrucît el nu este mediator.

„În mod tradiţional, am avut întotdeauna un contact bun cu Estul. Noi suntem neutri şi, prin urmare, poate de asemenea un interlocutor binevenit pentru Rusia”, a declarat Kurz.

Anterior, Finlanda şi-a declarat deja dorinţa de a organiza o posibilă întîlnire. Un summit între Putin şi fostul Preşedinte american Donald Trump a avut loc deja la Helsinki în 2018.

Chestiunea rămîne deschisă dacă Putin va accepta invitaţia. Puţin după ce a fost lansată, Washingtonul a impus noi sancţiuni Rusiei şi Moscova a reacţionat cu interdicţii de călătorie vizînd oficiali de rang înalt ai Guvernului SUA.