SCOLILE AR URMA SA PRIMEASCA MAI MULTI BANI DE LA STAT IN ACEST AN

În anul de studii curent şcolile din ţară vor primi mai mulţi bani de la stat. Acest lucru va fi posibil după ce Guvernul a majorat componentele în baza cărora se face finanţarea instituţiilor de învăţămînt – costul per elev şi normativul pe şcoală.

Ministerul Educaţiei a anunţat pe 9 februarie că suma alocată per elev va fi mai mare cu 1842 de lei în anul curent, iar mărimea normativului per instituţie a crescut cu circa 30 de mii de lei.

Din luna ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţămînt general sînt finanţate după o nouă formulă care presupune că şcolile primesc resurse de la stat în funcţie de numărul de elevi. Aceasta prevede acoperirea cheltuielilor ce ţin de administrarea instituţiei, remunerarea cadrelor didactice şi auxiliare, achitarea tuturor serviciilor, întreţinerea instituţiilor şi cheltuieli pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea bazei didactice şi a celei tehnico-materiale a şcolii.

Totodată, banii sînt alocaţi direct instituţiilor de învăţămînt, şi nu prin intermediul primăriilor, aşa cum era anterior. Astfel, la sfîrşitul anului 2014, aproximativ 72 % din şcolile din ţară, adică 929 din cele 1283, activau în condiţii de autogestiune. Celelalte şcoli sînt finanţate prin intermediul direcţiilor raionale/municipale de învăţămînt.

Sursa: Moldpres