Savantii pot demonstra falsitatea teoriei lui Einstein o data cu descoperirea unei gauri negre supermasive

Oamenii de ştiinţă de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics care au folosit telescopul EHT (Event Horizon Telescope) au anunţat că pot fi foarte aproape de observarea în premieră a inelului unei găuri negre supermasive din centrul galaxiei noastre. EHT este o reţea de mai multe telescoape amplasate pe tot globul, cu care echipa de astronomi plănuieşte să captureze inelul unei găuri negre supermasive numită Sagittarius A, scrie Express.

Dacă savanţii pot vedea Sagittarius A, realizarea va fi un test important pentru teoria relativităţii speciale a lui Einstein şi poate rescrie modul în care înţelegem fizica.

De asemenea, NRAO (The National Radio Astronomy Observatory) a scos la iveală o simulare care prezintă cum ar arăta o gaură neagră în diferite condiţii, inclusiv cele capturate de EHT. „La o lungime a undei de un milimetru, discul de creaţie devine transparent şi putem vedea silueta găurii negre, care este optimă pentru observaţiile EHT”, au precizat astronomii.

EHT a început să observe Sagittarius A în Aprilie şi, în ultimele luni, echipa de la NRAO a lucrat la procesarea datelor preliminare a primei părţi a misiunii. EHT, un „telescop” virtual, se bazează pe legarea multor receptoare radio din toată lumea, de la Polul Sud, la Hawaii, în Americi şi în Europa. Dovezi ale unei găuri negre în centrul galaxiei au fost prezentate de fizicianul Karl Jansky în 1931, cînd a descoperit undele radio care erau emise de Calea Lactee. Conform ecuaţiilor lui Einstein, lumina ar fi cauzată de gazul şi praful care accelerează la viteze mari şi sunt dezintegrate.

Totuşi, dacă există greşeli în teoria lui Einstein, savanţii consideră că o imagine a unei găuri negre le va expune. „Nu este niciodată o idee bună să mizezi împotriva lui Einstein, dar dacă am văzut ceva care era foarte diferit de ce ne aşteptam, ar trebui să modificăm teoria gravitaţiei”, a precizat Sheperd Doeleman, directorul proiectului de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.

Sursa: Descoperă.ro