SATELITUL EUROPEAN DE OBSERVARE A TERREI SENTINEL-2A A FOST PLASAT PE ORBITA CU SUCCES

Satelitul european de observare a Terrei Sentinel-2A a fost plasat pe orbită cu succes de o rachetă Vega lansată în noaptea de luni spre marţi din Guyana Franceză, a anunţat societatea Arianespace.

Acesta este al doilea satelit plasat pe orbită în cadrul programului european Copernicus, coordonat de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA). De asemenea, este vorba de a cincea misiune de lansare pentru o rachetă de tip Vega, de la prima utilizare a acestui lansator european de capacitate mai mică, în februarie 2012. Toate aceste misiuni au fost realizate cu succes.

Vega a fost lansată, aşa cum a fost prevăzut, marţi la ora 01.51 GMT. Separarea satelitului, cu o masă de 1,1 tone, a intervenit la 54 de minute, la o altitudine de 786 de kilometri.

Satelitul optic Sentinel-2A va permite analizarea terenurilor, culturilor şi pădurilor de pe Terra, datele obţinute cu ajutorul său fiind utile în domenii precum mediul, agricultura şi securitatea civilă.

Construit de Airbus Defence&Space, Sentinel-2A este al doilea satelit al ambiţiosului program european Copernicus de observare a Pămîntului. El este echipat cu un dispozitiv de captare imagini multispectral care are numeroase avantaje, precum un cîmp de vizibilitate care acoperă 290 km, spectru larg de culori şi rezoluţie înaltă, a explicat François Spoto, şeful proiectului Sentinel-2A în cadrul ESA. La jumătatea anului 2016 va fi plasat pe orbită şi "fratele" său geamăn, Sentinel-2B.