Saptamina ticălosiilor electorale

Penultimul asediu al lui Plahotniuc asupra Moldovei?

Mihai CONȚIU

Această săptămînă de pînă la alegerile prezidențiale de Duminică va fi, cred, ”proba de foc a Iadului Promițător” pentru unii candidați la Președinție. Toți vor, cu orice preț imoral, să ocupe fotoliul prezidențial. Ar fi firesc dacă ar fi fost vorba despre niște concurenți calificați pentru așa ceva. Dodon, efectiv, își muncește, pe teren, din greu campania electorală. Refuzul domniei sale de a se exhiba pe la televiziuni în pseudo-dezbateri moderate de către ”moderatori-procurori-mediatici” se pare că a fost o decizie de bun simț. Ce să discute, ce să polemizeze cu oponenții săi amatori care, în săptămîna precedentă, în complicitate cu anumite posturi de televiziune și… anumite servicii de peste Prut i-au inventat amante maseuze și dosare incriminante ale serviciilor secrete rusești ”la care ei au acces”? Te umflă rîsul la ce au ajuns să recurgă! Ăștia au pretenția că au ajuns acolo unde nici serviciile secrete americane și britanice n-au visat vreodată!

Există, aici, în contextul alegerilor, două scenarii: unul din această săptămînă, cînd Maia Sandu trebuie să fie ”tîrîtă” în turul doi, iar cel de-al doilea vizează următoarele două săptămîni de pînă la derularea turului doi de scrutin. În scenariul din turul doi, ca să o iau de-a-ndoaselea, anticipîndu-se că Sandu va pierde, este prevăzută pregătirea ”modelului Belarus”, dar despre asta vom mai vorbi, scrie!

În această săptămînă, oponenții lui Dodon, veți vedea, vor recurge la cele mai inimaginabile mîrșăvii electorale. Toți! Asta pentru că toți speră să ajungă în turul doi! Din naivitate primitivă, din inconștiență și din incapacitate de autoevaluare! Predictibil, pentru că ”așa s-a programat”, Maia Sandu va ajunge în ”bătălia finală”. Asta în condițiile în care dacă nu cumva moldovenii s-or mobiliza și îl vor alege pe Dodon din primul tur de scrutin! Chiar și în această probabilitate, ”modelul Belarus” va fi pus în funcțiune, numai că scenariștii vor fi luați prin surprindere.

”Răzvrătiții” conjuncturali și minoritari vor fi, după cum o să și constatați, Năstase, Țîcu, Chirtoacă, Ivanov și Deliu. De ei se vor folosi susținătorii externi ai Maiei Sandu, iar aici e vorba și despre ”externul” Plahotniuc. Pentru Maia Sandu, ”garanția unui succes cu orice preț” este Plahotniuc și, în terenul electoral și ”operativ”, în forță, ”rezerva mafiotă și interlopă a oligarhului fugar”, care este Renato Usatîi. O să vedeți, auziți cum o să se desfășoare acest individ insalubru! Oare cum o să aplaude Occidentul un ”scenariu Belarus” ai cărui protagoniști ”revoluționari” vor fi Usatîi, la vedere, și Plahotnuic din umbră”? Așa, poate, se va uita și de furtul miliardului, al aeroportului…, căci se vede treaba că sunt prea multe încrengături deranjante și… ”afară”!

Într-un final, cu trei puncte de suspensie…, înțelegînd, cumva, adversitatea UE, SUA și, mai ales, a serviciilor secrete românești față de opțiune echilibrată inevitabilă a lui Dodon în relațiile cu Estul și cu Vestul, întreb: Doresc SUA și UE ca Moldova să revină la anul 2009? Oare nici acum SUA și UE nu au înțeles, după atîtea dezinformări românești, că serviciile secrete din România, unele, dezinformează, că Moldova, pentru ele, este ”o afacere bănoasă”, că unirea României cu Republica Moldova nu este un Proiect real? Apropo de unioniști: abia aștept să-i văd ieșind din cuibare pe cei 35%!

În toată această ”afacere electorală”, totuși, unde-s moldovenii și deciziile lor democratice într-o ecuație din care, anticipativ, efectiv, sunt excluși?