SA-TI IMAGINEZI VIITORUL CA ISAAC ASIMOV…

În anul 1964 scriitorul Isaac Asimov a încercat să-şi imagineze viitorul omenirii din 2014, şi, într-adevăr, a prevăzut anumite realizări, cu care ne delectăm astăzi, notează publicaţia El Mundo.

Potrivit acesteia, în anul 1964 Asimov a pronosticat anumite lucruri, dintre care 40% s-au înfăptuit totalmente, 30% nu s-au realizat şi încă 30% - în funcţie de interpretări. Pe de o parte, există aparataj fără fire, care se alimentează din baterii, dar încă nu sînt automobile zburătoare şi trotuare mobile.

Totodată, Asimov a prognozat că în timpul comunicării la telefon, vom putea vedea interlocutorul. Iar graţie sateliţilor orbitali, vom putea telefona în orice colţ al planetei. „De asemenea, el a prevăzut apariţia calculatoarelor, însă nu a specificat că vor putea fi utilizate ca telefoane, dar a scris că ele, calculatoarele, vor servi drept „creier” pentru roboţi”; susţine publicaţia.

În bucătării, potrivit scriitorului, va apărea aparataj pentru prepararea mîncării, „dejunul va fi programat de cu seară, ca să fie gata la ora programată”. „Bănuiesc, însă, că în anul 2014, se vor păstra la bucătării mici ungheraşe pentru a pregăti mîncarea manual, mai ales cînd aştepţi oaspeţi”, scria Asimov. De asemenea, el a presupus că în case vor apărea sisteme de reglare a climei.

Previziunile lui Asimov în privinţa planetei Marte parţial s-au înfăptuit, iar în privinţa Lunii – nu. „Spre Marte vor fi trimise nave cosmice fără piloţi, iar Luna, către 2014, va fi populată”, spera scriitorul.

În domeniul medicinii Asimov a presupus că, cea mai importantă direcţie va deveni psihiatria, „iar omenirea va suferi cumplit de plictis”. De asemenea, el a prevăzut că omenirea va folosi mai multe mecanisme, pentru a înlocui inima, rinichii, alte organe.

În domeniul alimentaţiei Asimov a prevăzut apariţia mîncării artificiale. Într-adevăr, în anul 2013 a fost confecţionat primul hamburger din carne artificială.