RĂZBOIUL NEMILOS AL RUSIEI ÎMPOTRIVA MOLDOVEI

Moldovenii din Găgăuzia, Orhei și Taraclia sunt deja cumpărați ”nominal” de ruși

Autor: Mihai CONȚIU

Strategia serviciilor secrete și a politicienilor din Rusia de a cuceri Republica Moldova, mai întîi pe cale politică prin mituirea cu bani a cetățenilor moldoveni vulnerabili, își demonstrează eficacitatea pe zi ce trece. În acest context, autoritățile Statului s-au pomenit prinse într-o capcană teribilă, în care foarte mulți moldoveni se confruntă cu două opțiuni: a) angajamentul de integrare a Țării în UE, în perspectiva unei bunăstări naționale de perspectivă, în condițiile în care pensiile și salariile sunt jalnice în raport cu costul vieții; b) acțiunile concrete ale Rusiei prin care deja peste 25 de mii de găgăuzi au primit carduri ”Mir” prin intermediul cărora au încasat cîte 2.000 de lei pentru lunile Aprilie și Mai, iar pentru luna Iulie plățile sunt în derulare.

Puși în fața acestor două opțiuni, moldovenii nu sunt în dilemă, nu-și pun probleme de conștiință, pentru că ei trăiesc cu gîndul la prezent, nu la perspective naționale de bunăstare și libertate, motiv pentru care preferă banii rușilor cu orice ”preț național”, la fel cum se mulțumesc cu cîteva sute de lei ca să iasă la orice protest antiguvernamental. Găgăuzii, cît și cei din Orhei sau Taraclia sunt incapabili să înțeleagă că aceste plăți au caracter temporar, că vor fi sistate brusc dacă Rusia ar cîștiga politic Republica Moldova și, prin urmare, se vor pomeni, în mod absolut sigur, într-o sărăcie cu mult mai cruntă decît cea de care se plîng acum. Rusiei nu-i pasă de etnicii găgăuzi și de moldoveni, în general, la fel cum nu-i pasă de ostașii neinstruiți trimis pe frontul din Ucraina drept ”carne de tun”. În acest context, dar și în alt dimensiuni, Rusia este în avantaj.

Vineri 5 Iulie, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a spus că peste 25 de mii de oameni din autonomia găgăuză au primit carduri MIR, pe care le sunt transferate alocații lunare în valoare de 2 mii de lei, deși oficialii moldoveni afirmă că aceste carduri nu pot fi utilizate în Republica Moldova. ”Pensionarii și lucrătorii din sectorul bugetar al autonomiei primesc pentru a treia oară alocații lunare la pensii și salarii. Pensionarii din cele trei raioane ale UTAG au remarcat că sprijinul suplimentar oferit din fonduri extrabugetare este foarte semnificativ și permite acoperirea nevoilor pentru care anterior nu aveau bani”. Ei recunosc că pensiile mici abia ajungeau pentru plata serviciilor, iar alocația este un ajutor bun pentru o viață decentă”, a scris presa din Găgăuzia. ”Mulțumesc Blocului Victoria, mulțumesc Evgheniei Guțul și lui Ilan Șor. Suntem foarte bucuroși și mulțumiți că ne oferiți acest ajutor”, a declarat Ivan Kurdoglo, locuitor al satului Baurci. ”Spre deosebire de Sandu și partidul de guvernare, echipa noastră nu promite că veți trăi bine peste 30-40-50 de ani. Venim deja astăzi la voi cu soluții și proiecte concrete”, a spus populista Evghenia Guțul.

Precizăm că autoritățile centrale ale Moldovei au blocat aceste fonduri pe 31 Octombrie. Guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, a declarat că există posibilitatea unor sancțiuni penale pentru utilizarea acestor carduri. Totuși, observăm că este cu putință ca găgăuzii să încaseze ilegal acești bani de la ruși. Această posibilitate a fost deja explicată prin aceea că mulți găgăuzi au neamuri sau prieteni în Rusia, cărora li se pot transfera fonduri pentru a le trimite mai apoi în Moldova, dar și pentru că, în Transnistria, cardurile ”Mir” sunt acceptate pentru plată, putîndu-se retrage bani de la orice bancomat sau sucursală bancară. Nu știm dacă SIS mai are vreo altă variantă! Fiind vorba inclusiv despre bugetari plătiți cu bani rusești, nu-i așa că avem de-a face cu încadrări penale severe?

Serviciile secrete rusești au intuit bine eficacitatea acestui atac sub centură aplicat Republicii Moldova pentru a o cuceri politic mai întîi, pentru că pe calea armelor încă nu e cu putință. Economic, financiar, Statul Republica Moldova rezistă datorită UE, SUA și, în general, întregului Occident. Rusia vrea să cucerească această Țară geopolitic și geostrategic, dar nu și să o asiste așa cum o face Occidentul, ci s-o țină în cea mai năprasnică sărăcie și înapoiere. Anume prin sărăcie și înapoiere un popor poate fi îngenuncheat, abrutizat și fidelizat Moscovei, așa cum sunt mulțimile de ruși obedienți lui Putin.

Eficacitatea acestui tip de atac rusesc este dată de faptul că Statul Republica Moldova nu are cum să-i plătească selectiv pe pensionari și bugetari așa cum o fac rușii, darămite să efectueze aceste plăți la nivel național, așa cum cere legea. Observați cum rușii speculează, repet, temporar această vulnerabilitate economică a Statului! Astfel toți beneficiari de bani rusești au devenit captivi ai Rusiei, iar multe Primării sunt ”încîntate” de faptul că, ”datorită alocațiilor rusești pentru pensii și salariile bugetarilor, solicitările de ajutor în Primării au scăzut”. ”Evaluez foarte bine aceste plăți. De cînd au început plățile pentru pensionari, solicitările de ajutor au scăzut”, a precizat Serghei Tucan, primarul satului Baurci.

”Avînd în vedere că majoritatea persoanelor în vîrstă din autonomie au pensii de cel mult 2.000 de lei, acest ajutor reprezintă un sprijin semnificativ pentru bugetul lor familial. Alocațiile la pensii rezolvă una dintre cele mai acute probleme ale autonomiei noastre: ajutorul primit este cheltuit pe medicamente, alimente și cele mai necesare lucruri”, a declarat, la rîndu-i, Edgar Dimov, șeful Direcției Generale de Sănătate din Găgăuzia.

Nu-i așa că Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid extrem de nemilos declanșat pe propriul ei teritoriu național de către Kremlin? Ce face Statul? Cum înțelege să se apere cu o duritate pe măsura ofensivei rusești? Cum operează SIS și procurorii? Încă nu s-a declanșat semnalul S.O.S.?

P.S. Marți, 9 Iulie, am citit o știre de presă că autoritățile abilitate au efectuat o serie de percheziții și arestări la Comrat în care erau vizați și utilizatori ai cardurilor ”Mir”.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47