RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI
Regiunea Odesa a fost din nou atacată masiv azi noapte cu drone și rachete. Apărarea antiaeriană ucraineană spune că a reușit să le intercepteze, dar resturile căzute au produs pagube la sol. Trei angajați ai unui hipermarket care a luat foc au fost răniți. Undele de șoc au avariat ferestrele și balcoanele mai multor blocuri. Rușii au atacat în trei valuri: două de drone, în care au trimis în total 15 aparate fără pilot, și un al treilea, în care au lansat 8 rachete de croazieră - spune Comandamentul de apărare din sudul Ucrainei. În ultimele săptămîni, forțele Moscovei au intensificat atacurile asupra coastei Mării Negre. Au lovit în mod repetat Odesa, precum și porturile de la Dunăre Izmail și Reni, aflate la granița cu România. Rușii încearcă astfel să-i distrugă Ucrainei posibilitatea de a-și exporta grînele.
Rușii au atacat Odesa cu 15 drone și 8 rachete de tip Kalibr
Guvernatorul regiunii de la Marea Neagră a declarat că fragmente de rachete căzute au provocat incendii.
„Ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de valul exploziei”, a scris Oleh Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram.
Comandamentul forțelor armate ucrainene din sud a declarat că forțele sale de apărare aeriană au distrus toate cele 15 drone și opt rachete maritime de tip Kalibr pe care Rusia le-a lansat în port.
Orașul portuar Nicolaev din apropiere a fost, de asemenea, vizat, alarmele aeriene sunînd pe tot parcursul nopții.
Kiev: Atacurile cu rachete şi drone, dejucate
Kievul a dejucat atacuri de rachete şi drone ruseşti asupra regiunii Odesa (sud) în noaptea de duminică spre luni, în care trei persoane au fost rănite, a anunţat armata ucraineană, citată luni de France Presse.
„Inamicul a atacat regiunea Odesa de trei ori în timpul nopţii, (folosind) două valuri de drone de atac, un total de 15 (drone) şi 8 rachete” de tip Kalibr, a declarat Comandamentul operaţional ucrainean pentru sudul ţării pe aplicaţia Telegram, adăugînd că toate atacurile au fost dejucate de apărarea aeriană.
Potrivit armatei Kievului, căminul unui centru de antrenament, precum şi un magazin au fost avariate de resturi rezultate din distrugerea rachetelor „direcţionate spre centrul Odesei”.
Potrivit informaţiilor preliminare, „trei angajaţi de supermarket au fost răniţi” şi au primit asistenţă medicală, a indicat Comandamentul.
Ferestrele, balcoanele mai multor clădiri, precum şi maşinile parcate în apropiere au fost de asemenea deteriorate de „unda de şoc” şi au izbucnit două incendii, a spus armata.
În fotografiile şi videourile postate pe Telegram de către armată, pompierii încearcă să stingă flăcările mari care au cuprins ceea ce părea a fi un magazin din care ieşea un val mare de fum.
Ruși care făceau propagandă pentru Wagner, arestați în Polonia
Doi ruşi care "difuzau material de propagandă" al grupului paramilitar rus Wagner la Varşovia şi Cracovia au fost arestaţi în Polonia, a anunţat luni ministrul polonez de interne, citat de France Presse. "Amîndoi au fost acuzaţi de spionaj şi arestaţi", a declarat Mariusz Kaminski pe platforma X (fostă Twitter), fără alte detalii.
Presa poloneză a relatat săptămîna trecută despre autocolante cu logo-ul Wagner şi inscripţii în limba engleză: "Sîntem aici - alăturaţi-vă nouă", precum şi în legătură cu coduri QR care redirecţionau către un website rusesc asupra grupului de mercenari.
Potrivit cotidianului "Gazeta Wyborcza", autocolantele au fost semnalate poliţiei poloneze de locuitori ai Cracoviei şi capitalei Varşovia, cele două cele mai mari oraşe ale ţării. Ministerul polonez de Interne nu a precizat dacă arestările au legătură cu distribuirea de autocolante. Polonia a avertizat recent despre posibile provocări din partea grupului de mercenari.
Ministrul german de finanţe se află în vizită la Kiev
Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, este la Kiev, fiind prima sa vizită în capitala Ucrainei, de la începutul invaziei ruseşti, pentru a demonstra că Germania este "alături de Ucraina".
Lindner, care a sosit în capitala ucraineană în primele ore ale dimineţii, a declarat că va avea discuţii "foarte concrete" cu oficialii ucraineni despre modul în care Ministerul german de Finanţe poate sprijini Ucraina acum şi în viitor. "Sîntem alături de Ucraina", a declarat Lindner jurnaliştilor după ce a ajuns la Kiev cu trenul. "Ucraina nu trebuie să piardă acest război", a spus Lidner. El a adăugat că discuţiile de la Kiev nu se vor axa doar pe situaţia actuală. "Vom privi şi spre viitor", a menţionat el. Discuţiile se vor axa pe posibile domenii de cooperare, în special în domeniul investiţiilor străine directe şi al problemelor vamale, a adăugat ministrul german de finanţe.
De la începutul invaziei ruseşti, în februarie 2022, Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar şi militar, a declarat ministrul.
Vizita are loc în contextul în care Germania este supusă unor presiuni tot mai mari din partea Kievului pentru a-i trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini contraofensiva sa împotriva trupelor ruseşti. Guvernul german s-a opus pînă acum acestei solicitări, temîndu-se că rachetele ar putea ajunge pe teritoriul rusesc şi ar putea escalada conflictul.
Mihaïlo Podoliak, consilier al Preşedinţiei ucrainene, a declarat pentru publicaţia germană Bild că rachetele Taurus sînt "cruciale" pentru contraofensiva Ucrainei. Încercînd să risipească îngrijorările legate de raza de acţiune a acestor arme, Podoliak a declarat că acestea vor fi folosite "exclusiv pe teritoriul Ucrainei, în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional din 1991", ceea ce înseamnă că ar putea fi folosite în atacuri asupra Crimeei.
Pe de altă parte, o sursă de securitate a confirmat vineri pentru Reuters o informaţie anunţată mai întîi de revista Der Spiegel potrivit căreia guvernul german negociază cu producătorul de armament MBDA pe tema livrării de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, mai precis pentru modificarea razei sale de acţiune.
Zelenski: Crimele Rusiei nu vor rămîne fără răspuns
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis răzbunare după ce șapte persoane – inclusiv un bebeluș mai mic de o lună – au murit în bombardamentele din Herson de duminică.
Cel puțin 22 de oameni au fost răniți în atac.
Autoritățile locale din Herson au declarat zi de doliu pentru luni.
Cinci persoane au fost ucise în bombardamentele din satul Shyroka Balka, inclusiv o familie de patru persoane. Alte două persoane, inclusiv pastorul unei biserici, au fost ucise în satul învecinat Stanislav.
Duminică seara, autoritățile din Herson au declarat că un nou atac aerian a avut loc, și că o femeie de 31 de ani și un bărbat au fost răniți, în timp ce 12 locuințe din Bilozerka au fost distruse.
În mesajul său, Zelenski a spus că duminică, pînă la ora 18.00, au fost raportate 17 bombardamente doar în regiunea Herson și alte atacuri în Nikolaev, Donbas, Harkov și în zonele de graniță din nord-estul Ucrainei.
„Nu există nicio zi în care răul rusesc să nu primească riposta noastră absolut corectă”, a declarat el, adăugînd că „nu va lăsa fără răspuns niciuna dintre crimele Rusiei”.
Cinci mine pe metru pătrat în Ucraina
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că un obstacol serios pentru trupele sale este reprezentat de cîmpurile de mine amplasate de ruşi, informează dpa.
Într-un interviu apărut în ediţia de duminică a ziarului britanic The Guardian, ministrul ucrainean al apărării a vorbit despre cîmpuri de mine de sute de kilometri lăţime şi milioane de dispozitive explozive de-a lungul liniei frontului. Conform lui Reznikov, sînt pînă la cinci mine pe metru pătrat în unele părţi ale liniei frontului.
Potrivit The Guardian, Reznikov este convins că aceste cîmpuri minate pot fi traversate. Totuşi, ministrul apărării a subliniat că este crucial ca aliaţii să extindă şi să accelereze activităţile de antrenare a geniştilor ucraineni oferite deja de unele state.
Sîmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat deja importanţa asistenţei internaţionale pentru activităţile de deminare.
Din cauza minelor şi a muniţiilor neexplodate, se estimează că, în prezent, aproximativ 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean reprezintă un pericol pentru populaţie. Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent în prezent, scrie Agerpres.
Ucraina se apără de invazia rusă de mai bine de 17 luni. În actuala contraofensivă, ucrainenii se confruntă cu cîmpuri de mine, tranşee antitanc şi alte obstacole, precum şi cu linii de apărare ruseşti eşalonate.
Exodul Wagner din exil, „marele joc” al lui Putin și Lukașenko
Înțelegerea neobișnuită la care a ajuns președintele rus Vladimir Putin cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea deveni istorie după ce tot mai multe rapoarte indică faptul că mercenarii ruși își părăsesc bazele militare din Belarus și se îndreaptă spre alte zone de interes pentru Wagner, informează Newsweek.
De la finalul rebeliunii eșuate a lui Prigojin, mii de mercenari Wagner au fost nevoiți să plece în Belarus în schimbul amnistiei pentru actul lor de trădare. Președintele belarus Alexander Lukașenko a intermediat acordul și ar fi oferit să finanțeze prezența Grupului Wagner pe teritoriul țării sale.
Dar, în timp ce Kremlinul va continua cel mai probabil să îi folosească pe oamenii lui Prigojin în „operațiunii psihologice” împotriva NATO, surse contactate de Newsweek au spus că cea mai mare parte dintre ei va fi relocată în curînd în alte părți ale lumii. VchK-OGPU, un canal de Telegram asociat cu Wagner, a raportat miercuri că mai multe sute de luptători Wagner erau pe cale să fie transportați cu autobuzele afară din Belarus după ce Lukașenko ar fi refuzat să plătească pentru plecarea lor.
Sursa: digi24.ro