RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI
Sîntem în ziua 527 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Dronele maritime ucrainene au atacat vineri dimineață o bază navală rusă din apropierea Novorossiysk, cel mai mare port de la Marea Neagră. Portul este un centru important pentru exporturile rusești. Ministerul rus al Apărării a comunicat că dronele au fost distruse, scrie The Guardian. De asemenea, la o zi după atacul de la Ismail, bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene pe de Dunăre au fost discutate în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia trebuie să înceteze, a spus șeful diplomației americane, Antony Blinken. În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse.
Ucraina a atacat cu drone o bază navală rusă în apropiere de Novorossiisk
Dronele maritime ucrainene au atacat vineri dimineață o bază navală rusă din apropierea Novorossiysk, cel mai mare port de la Marea Neagră. În urma atacului, autoritățile portului Novorossiysk au oprit temporar toate mișcările de nave.
Utilizatorii rețelelor sociale au raportat că au auzit explozii și focuri de armă în apropiere de Novorossiysk vineri dimineață. Imagini ale localnilor difuzate de postul de știri online rusesc Astra arată o coloană de fum în largul mării.
Serviciile de urgență din Novorossiysk au confirmat informațiile despre explozii, iar serviciile de securitate au fost informate, a informat agenția de presă rusă RIA. Portul este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră.
The Guardian nu a verificat această afirmație în mod independent, dar dacă se confirmă, acesta ar fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.
Consorțiul Caspian Pipeline Consortium, care încarcă petrolul pe petroliere la Novorossiysk, a transmis că portul a interzis temporar orice mișcare a navelor. Consorțiul a precizat că instalațiile sale nu au fost avariate, iar încărcările de petrol au continuat pe petrolierele care erau deja ancorate.
Tensiunile din Marea Neagră și porturile adiacente au escaladat de cînd Rusia a refuzat luna trecută să prelungească acordul care să permită exporturile de cereale în siguranță din porturile ucrainene.
Dronele și rachetele rusești au lovit mai multe instalații portuare ucrainene și silozuri de cereale din porturi la Marea Neagră.
Rusia a acuzat, de asemenea, că drone maritime ucrainene au atacat navele sale de război care escortau o navă civilă.
Blinken face apel la Rusia să înceteze „șantajul” cu cerealele
La o zi după atacul de la Ismail, bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene pe de Dunăre au fost discutate în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia trebuie să înceteze, a spus șeful diplomației americane, Antony Blinken. Moscova folosește Marea Neagră ca o armă de șantaj împotriva întregii planete, a mai spus oficialul de la Washington.
Statele Unite au cerut tuturor țărilor de pe glob să pună presiune pe Rusia.
„Cum a răspuns Rusia la problemele planetei? A bombardat silozurile ucrainene, a minat intrarea în porturi, a amenințat că atacă orice navă din Marea Neagră, indiferent de pavilion. Fiecare membru al acestui Consiliu, fiecare membru al Națiunilor Unite, ar trebui să spună Moscovei „gata”. Gata cu folosirea Mării Negre ca șantaj. Gata cu tratarea celor mai vulnerabili oameni de pe glob ca factor de presiune. Gata cu acest război nejustificat”, a spus Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.
Zelenski: Luptele din prima linie sînt „dure”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis joi seara că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse, relatează AFP.
„Ocupanţii încearcă din toate puterile sa-i oprească pe ai noştri. Luptele sînt foarte violente”, a afirmat el în mesajul său zilnic, dînd asigurări totuşi că „orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină”.
Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie pentru a respinge forţele ruse din teritoriile de est şi de sud, dar de atunci a înregistrat progrese modeste.
Preşedintele Zelenski a menţionat joi lupte din zonele cheie Lîman, Bahmt Avdiivka, în estul ţării, dar şi pe frontul din sud.
În 2022, Ucraina a recucerit zone din jurul oraşelor Herson şi Harkov în contraofensive rapide. Forţele ucrainene se confruntă însă acum cu poziţii defensive ruseşti bine consolidate în ultimele luni.
Kievul a avertizat că această contraofensivă ar putea fi de durată şi dificilă şi le-a cerut aliaţilor sprijin militar.
China este cel mai mare importator de cereale ucrainene şi ar putea ajuta la salvarea acordului de la Marea Neagră
Statele Unite şi aliaţii săi occidentali se uită spre China pentru a ajuta la rezolvarea efectului catastrofal al ieşirii Rusiei dintr-un acord agricol crucial susţinut de ONU, referitor la exporturile de cereale ale Ucrainei, transmite CNBC, citată de News.ro.
China, unul dintre cei mai strategici aliaţi ai Moscovei şi a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referinţă cunoscut sub numele de Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.
După aproape un an de valabilitate, Rusia a renunţat la pact luna trecută, invocînd frustrarea că acordul a adusbeneficii doar Ucrainei.
Acordul a uşurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră şi a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grîu, orz, porumb şi făină de floarea soarelui din Ucraina.
De la începutul acordului din iulie 2022, care a fost intermediat la aproape şase luni după declanşarea războiului Rusiei în Ucraina, porturile chineze au primit 8 milioane de tone de produse agricole ucrainene, cea mai mare cantitate, conform datelor furnizate de Naţiunile Unite.
„China este cel mai mare cumpărător de cereale ucrainene şi, prin urmare, odată cu denunţarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, presiunile asupra Beijingului vor fi extreme în ceea ce priveşte inflaţia preţurilor alimentelor”, a declarat David Riedel, fondatorul Riedel Research Group, într-un comunicat.
„Este posibil să fi stocat puţin înainte de denunţarea acordului, dar acesta este un stoc de săptămîni, nu de luni. Aş fi foarte îngrijorat de inflaţia preţurilor alimentelor în China”, a spus el.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat marţi reporterilor că administraţia Biden va acorda prioritate crizei alimentare tot mai mari din lume, declanşată parţial de prăbuşirea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră.
SUA vor avea ocazia să facă acest lucru la conducerea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, o preşedinţie rotativă programată, de o lună.
„Ştim că securitatea alimentară este securitate naţională. Rusia a lansat un atac la scară largă asupra coşului de pîine a lumii şi este hotărîtă să priveze lumea de cerealele Ucrainei”, a spus Thomas-Greenfield.
Sursa: digi24.ro