RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Două rachete au lovit o clădire cu patru etaje a unei instituţii de învăţămînt şi o clădire rezidenţială cu nouă etaje din orașul ucrainean Krivoi Rog. Cel puțin patru oameni au murit, printre răniți sînt și copii. Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul ţării, forţele Kievului menţinîndu-şi liniile şi obţinînd cîştiguri în unele zone. De asemenea, un atac ucrainean cu dronă a vizat în cursul nopţii o secţie de poliţie din regiunea rusă Briansk, de la graniţa cu Ucraina, a anunţat luni guvernatorul Aleksandr Bogomaz. Între timp, Ucraina va începe în această săptămînă consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev pînă la finalizarea procesului de aderare la NATO.

 

Rușii au bombardat Krivoi Rog

Un atac rusesc cu rachete a lovit orașul Kryvyi Rih din sudul Ucrainei, potrivit Ministerului de Interne al țării, potrivit Sky News.

Două rachete au lovit o clădire cu patru etaje a unei instituţii de învăţămînt şi o clădire rezidenţială cu nouă etaje, se menţionează în comunicatul ministerului ucrainean. „Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra orașului Kryvyi Rih. În prezent, toate serviciile necesare lucrează la fața locului. Respectați măsurile de siguranță. Rămîneți în adăposturi pînă la declanșarea alarmei de raid aerian”, se arată într-o declarație.

Potrivit serviciilor de urgență, patru oameni au murit, printre care și un copil de 10 ani. „Din păcate, o veste tragică. Patru oameni au murit deja în Krivoi Rog. Printre ei se numără un copil de 10 ani. S-ar putea să fie oameni sub dărîmături. De asemenea, lucrătorii de urgență au salvat deja patru persoane. Unul dintre ei este un copil. Operațiunea de căutare este în desfășurare”, transmit autoritățile locale. Alte 43 de persoane au fost rănite.

 

Ucraina transmite că se dau lupte grele în nord-estul ţării

Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul ţării, forţele Kievului menţinîndu-şi liniile şi obţinînd cîştiguri în unele zone.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ruse încearcă să-i scoată pe ucraineni din poziţiile ridicate în nord-estul ţării, zonă ocupată de Moscova imediat după invazia din 2022, dar recucerită ulterior de trupele ucrainene. Sarcina-cheie a ruşilor, a declarat ea la televiziunea naţională, a fost de a deturna forţele ucrainene din zona Bahmut, unde desfăşoară „o ofensivă de succes”.

„Au atacat la nesfîrşit în această săptămînă. Dar trupele noastre rezistă atacurilor şi uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus ea. Maliar susţine că ruşii au suferit pierderi comparabile cu cele din timpul luptelor crîncene de la Bahmut, care a căzut în mîinile forţelor ruseşti după mai mult de 10 luni de lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forţele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut după ce forţele ruseşti au cucerit oraşul în luna mai.

La rîndul său, armata rusă susţine că a oprit forţele ucrainene în nord-est.

Între timp, forţele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o „clădire nerezidenţială” din oraşul Harkov, din nord-estul ţării. Lovitura a declanşat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud, pentru a crea o sincopă între forţele ruseşti care deţin teritorii în est şi peninsula anexată Crimeea, precum şi pe recîştigarea terenului din jurul Bahmut. Dar lupte violente au izbucnit şi în jurul oraşelor Kupiansk şi Lîman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Maliar a declarat că forţele ruseşti încearcă, de asemenea, „cu tenacitate” să recucerească zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina. Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătraţi în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziţiile ruseşti fortificate şi de prezenţa minelor.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forţele sale au folosit rachete pentru a distruge o brigadă blindată a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraş-cheie deţinut de Rusia în nord-est. Forţele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea oraşului Lîman, mai la sud.

Pe de altă parte, duminică ruşii au declarat că au doborît trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova avariind o clădire înaltă din centrul de afaceri, despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale. Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice”.

Zelenski a mai anunţat că bilanţul victimelor atacului rusesc asupra unei şcoli din oraşul Sumî, situat în nordul ţării, a crescut sîmbătă la doi morţi.

 

Kievul a lansat un nou atac cu drone, fiind vizată o secţie de poliţie din regiunea Briansk

Un atac ucrainean cu dronă a vizat în cursul nopţii o secţie de poliţie din regiunea rusă Briansk, de la graniţa cu Ucraina, a anunţat luni guvernatorul Aleksandr Bogomaz, informează AFP.

Atacul nu a provocat victime, potrivit oficialului regional rus.

„Forţele ucrainene au atacat districtul Trubcevski în timpul nopţii”, a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

„O dronă a lovit secţia de poliţie din acest district. Nu există victime”, a precizat el, adăugînd că ferestrele şi acoperişul clădirii au fost avariate.

Noul atac vine după ce cu o zi înainte Ministerul rus al Apărării anunţase că a doborît trei drone la Moscova.

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul ajunge „în Rusia, în centrele sale strategice şi în bazele sale militare”, „un proces inevitabil, natural şi absolut drept”.

 

Ucraina începe negocierile cu SUA pe tema garanţiilor de securitate

Ucraina va începe în această săptămînă consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev pînă la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat duminică şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenskii, Andrii Iermak.

Discuţiile privind garanţiile de securitate cu Statele Unite sînt o continuare a promisiunilor făcute de Grupul celor 7 (G7) la summitul NATO din Lituania de la începutul acestei luni de a elabora şi de a onora garanţiile de securitate.

„Începem discuţiile cu Statele Unite (în această) săptămînă”, a scris Iermak pe Telegram.

„Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a învinge şi de a bloca agresiunea rusă în viitor. Acestea vor fi formate şi mecanisme de sprijin clar redactate”, a punctat Iermak. El a precizat că garanţiile „vor fi în vigoare pînă cînd Ucraina îşi va asigura aderarea la NATO”.

Summitul NATO de la Vilnius a oferit sprijin Ucrainei pentru a contracara invazia Rusiei, care durează de 17 luni, iar ţări individuale au promis noi arme, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru aderarea Ucrainei, atît timp cît războiul continuă. Membrii G7 au convenit ca fiecare naţiune să negocieze acorduri bilaterale pentru a oferi garanţii de securitate şi pentru a ajuta Ucraina să-şi consolideze armata.

În comentariile sale, Iermak a declarat că cel puţin 10 alte ţări s-au alăturat declaraţiei G7 şi că Ucraina negociază termenii garanţiilor viitoare cu fiecare dintre ele.

Consilierul prezidenţial a mai spus, pe de altă parte, că oficiali din mai multe ţări se pregătesc să se întîlnească în Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace al lui Zelenski pentru Ucraina, care are la bază condiţia retragerii tuturor trupelor ruseşti din Ucraina.

El a reamintit că o primă reuniune internaţională dedicată planului de pace a avut loc la Copenhaga în luna iunie. Pe lîngă faptul că solicită retragerea trupelor ruseşti, planul de pace al lui Zelenski prevede, de asemenea, restabilirea graniţelor Ucrainei de dinainte de război şi întoarcerea acasă a tuturor prizonierilor şi copiilor deportaţi.

Rusia şi Ucraina au purtat o serie de discuţii de pace la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, însă acestea nu au reuşit să producă niciun acord.

Ucraina, a cărei armată este acum întărită de armamentul occidental, spune acum că nu va lua parte la alte discuţii pînă cînd trupele ruseşti nu vor pleca.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31