RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Mercenarii Wagner nu mai participă „într-un mod semnificativ” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămîni după revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin în Rusia, relatează The Guardian. Cu toate acestea, „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în Ucraina, în zonele ocupate de ruși, precizează Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. Între timp, președintele Joe Biden a autorizat trimiterea a 3.000 de soldaţi americani pentru a consolida apărarea aliaților europeni. Totodată, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că are un sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din partea unor ţări care nu fac parte din G7.

 

Ucraina a doborît 23 de drone lansate de ruși noaptea trecută, spun forțele aeriene

Ucrainenii au doborît noaptea trecută 23 de drone, inclusiv 16 drone Shahed de fabricație iraniană, au anunțat vineri forțele aeriene, potrivit CNN.

Într-o postare pe Telegram, armata ucraineană a spus că Rusia „a atacat Ucraina cu 17 drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană din sud-est” și „ca urmare a operațiunilor de luptă din regiunile de sud și de est, 16 Shahed au fost distruse. ”

 

„Wagner pur și simplu nu există”

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a vorbit pentru prima oară, de la insurecția întreruptă a lui Evgheni Prigojin, despre statutul mercenarilor Wagner în Rusia și despre ce s-a discutat la Kremlin la puțin timp după ce liderul mercenarilor a renunțat la rebeliune, relatează CNN.

„Pe de-o parte, la întîlnirea pe care am avut-o cu Wagner am făcut o evaluare a lucrurilor pe care le-au făcut pe cîmpul de luptă și a celor pe care le-au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie.

În al treilea rînd, le-am oferit opțiunile posibile pentru ce vor face în continuare, inclusiv prin folosirea experienței lor în luptă. Asta a fost tot”, a declarat Putin într-un interviu oferit publicației rusești Kommersant.

 

SUA trimite pînă la 3.000 de soldați în Europa pe fondul războiului din Ucraina

Președintele american Joe Biden a autorizat joi Pentagonul să trimită pînă la 3.000 de forțe de rezervă în Europa, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, relatează CNN.

SUA au peste 100.000 de membri de serviciu în Europa, un număr care a crescut de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Conform noii autorizații, rezerviștii ar urma să facă parte din Operațiunea Atlantic Resolve, desfășurările rotative în curs care susțin NATO și flancul său estic.

Nicio trupă americană nu este implicată direct în războiul din Ucraina, deoarece Kievul nu este membru al alianței NATO.

Măsura oferă Departamentului de Apărare o altă opțiune de a trimite mai multe capacități pentru a ajuta Comandamentul European al SUA. Dar un oficial al Apărării a spus că va dura probabil aproximativ șase luni pentru a trimite acești rezerviști din cauza notificării prealabile necesare.

Trupele adăugate ar lucra probabil în logistică și susținere sau în domenii medicale precum stomatologia și îngrijirea sănătății.

Din 2014, forțele americane s-au desfășurat în Europa sub Atlantic Resolve pentru a lucra cu aliații și partenerii din regiune. Secretarul de presă al Pentagonului Brig. Generalul Patrick Ryder a adăugat că noua desemnare va permite Departamentului Apărării „să ofere un suport mai bun al sistemului”.

Ordinul executiv prin care se aprobă mobilizarea mai multor forțe oferă oficialilor posibilitatea de a cere trupelor „să vină să susțină Atlantic Resolve și, așa cum tocmai am subliniat, să aibă dreptul la același tip de beneficii ca și omologii lor în serviciul activ”.

 

Ucraina spune că trupele sale își consolidează cîștigurile în sud

Trupele ucrainene au cîștigat teritorii din sudul țării, a declarat joi adjunctul ministrului Apărării Hanna Maliar, potrivit CNN.

Forțele Kievului au capturat mai multe așezări la sud de orașul Orihiv, inclusiv satele Novodanîlivka, Mala Tokmacika și Novopokrovka, potrivit ministrului adjunct al Apărării.

De asemenea, Ucraina rămîne în ofensiva la sud de Orikhiv în zonele din jurul orașelor Melitopol și Berdiansk, a spus Maliar.

„Inamicul redistribuie acum unități și folosește toate rezervele disponibile. Datorită faptului că soldații noștri distrug zilnic depozitele de echipamente inamice, numărul atacurilor inamice a scăzut ușor”, a spus Maliar.

În estul Ucrainei: Maliar a spus că unitățile ucrainene avansează la sud de orașul Bahmut, dar întîlnesc o rezistență puternică a Rusiei. Trupele sînt, de asemenea, angajate în lupte grele în jurul orașelor Kupeansk, Lyman, Avdiivka și Mariinka, a spus ea.

 

Mercenarii Wagner nu participă la luptele din Ucraina într-un mod semnificativ

Mercenarii Wagner nu mai participă cu „nicio capacitate semnificativă” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămîni după revolta eșuată a grupului în Rusia, relatează The Guardian.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participînd într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Ryder a spus că Statele Unite au evaluat că „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în zonele Ucrainei ocupate de ruși.

 

Zelenski: La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi noapte că are un sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din partea unor ţări care nu fac parte din G7, relatează dpa.

După încheierea summitului NATO din Lituania, miercuri, el a declarat că „şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit asupra unor garanţii de securitate”. Zelenski a menţionat Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Spania şi Republica Cehă.

„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.

La summit, Zelenski nu a reuşit în eforturile sale de a obţine o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO. Dar a primit angajamente că G7 va continua să ajute la consolidarea apărării Ucrainei pentru a descuraja viitoare atacuri ruseşti.

„La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii. Am avut o întîlnire foarte bună cu preşedintele Biden şi cu echipa sa: secretarul apărării Austin, consilierul pentru securitate naţională Sullivan”, a subliniat Zelenski.

„Avem Consiliul NATO-Ucraina, iar acest format ar trebui să funcţioneze într-un mod semnificativ. Pregătim propuneri pentru partenerii noştri. Avem noi acorduri privind armele, echipamentele, aviaţia, iar acum le specificăm. (...) În timpul disponibil pînă la summitul de la Washington, trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a trece în revistă tot ceea ce am discutat la Vilnius şi pentru a forma noi poziţii comune pe care Ucraina şi soldaţii noştri le merită în mod clar”, a arătat preşedintele ucrainean.

Pactul G7 prevede asistenţă financiară şi militară pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv echipamente moderne pentru forţele aeriene şi navale.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40