RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Cel puțin patru persoane au murit și mai multe au fost rănite, luni, în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Orihiv, din regiunea Zaporojie, relatează Nexta. Rușii au bombardat cu rachete S-300 orașul Nicolaev noaptea trecută, susține guvernatorul Vitali Kim, într-o postare pe Telegram, potrivit Kyiv Independent. Forțele ruse au lansat 18 drone Shahed în Ucraina, cinci dintre ele fiind doborîte de armata ucraineană deasupra regiunii Nicolaev. În același timp, rușii minează infrastructura critică din Zaporojie, susține primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram. Între timp, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, transmite că forțele ucrainene avansează la sud de Bahmut, potrivit The Guardian.

 

Rușii au bombardat o zonă rezidențială în Zaporojie, unde se distribuiau ajutoare umanitare

Patru persoane, trei femei şi un bărbat, toţi în vîrstă de 40 de ani, au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite într-un bombardament rus al unei zone rezidenţiale în oraşul Orihiv, situat pe linia frontului, în regiunea ucraineană Zaporojie, în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, anunţă luni guvernatorul regiunii, Iuri Malaşkoll, relatează Reuters

Rusia a efectuat 36 de atacuri vizînd zece localităţi în regiunea Zaporojie, acuză Iuri Malaşkoll.

Reuters scrie că nu a putut să verifice aceste informaţii în mod independent.

Atît Moscova, cît şi Kievul neagă că iau drept ţinte civili în acest război, pe care Rusia îl poartă de 500 de zile împotriva vecinului său ucrainean.

 

Armata rusă a bombardat orașul Nicolaev

Armata rusă a lovit cu rachete orașul Nicolaev noaptea trecută, susține guvernatorul Vitali Kim, într-o postare pe Telegram. Kim spune că rușii au folosit rachete cu rază lungă de acțiune S-300. Nu au fost raportate victime. Locația loviturii și eventualele daune aduse infrastructurii critice sau civile rămîn necunoscute în acest moment.

La începutul acestei săptămîni, forțele ruse au lansat 18 drone Shahed-136/131 în Ucraina, cinci dintre ele doborîte de armata ucraineană deasupra regiunii Nicolaev. Căderea de resturi a deteriorat un centru de recreere, iar informațiile despre victime sînt încă în curs de stabilire.

 

Trupele ucrainene avansează la sud de Bahmut

Forțele ucrainene au înregistrat „un avans cert” pe flancul sudic al orașului Bahmut, potrivit ministrului adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. 

Într-o postare pe Telegram, Maliar a spus că nu a existat nicio schimbare a pozițiilor pe flancul nordic. Ea nu a oferit alte detalii, dar atenția în ultimele zile s-a concentrat asupra satului Klishchiivka, situat la sud de Bahmut.

Anterior, colonelul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat că se „fac progrese” în jurul orașului. Forțele ruse au capturat Bahmut în mai și se luptă să mențină controlul. 

„Luptele aprige” au continuat în zonele sudice ale orașelor Melitopol și Berdeansk, spune Maliar, precizînd că ucrainenii „își consolidează cîștigurile în acele zone”.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a spus că nu simte nicio „presiune” pentru a avansa mai repede cu contraofensiva. „Astăzi, inițiativa este de partea noastră”, a declarat Zelenski pentru postul american ABC. „Avansăm, deși nu atît de repede [cum ne-am dori]. Dar avansăm.”

 

Rușii minează infrastructura critică din regiunea Zaporojie

Forțele ruse au început să mineze infrastructura critică în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie, susține primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram.

„Inamicul pune în pericol locuitorii teritoriilor ocupate”, a spus Fedorov.

Orașul Melitopol a fost capturat și ocupat de ruși la scurt timp după începerea războiului.

Fedorov spune că rușii au minat o magistrală de apă care alimentează orașul cu apă potabilă. El a spus că rețelele electrice au fost, de asemenea, minate, lăsînd vulnerabile rezervele de energie și apă ale orașului.

El susține că trupele ruse continuă să mineze centrala nucleară Zaporojie, plasînd explozibili în încăperile tehnice și de mașini.

Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a găsit explozibili la fața locului, însă ocupanții ruși nu au permis inspectorilor agenției acces deplin la toate instalațiile.

 

Ucraina a recucerit 14 kilometri pătrați într-o săptămînă

Armata ucraineană a recucerit de la invadatorii ruși 14 kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării, săptămîna trecută, în cadrul contraofensivei sale, a afirmat unul dintre purtătorii săi de cuvînt, Andrii Kovaliov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a transmis în comentariile sale televizate că forţele armate ucrainene au „preluat iniţiativa”, după o încetinire anterioară.

„Peste 10km pătrați de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămîna trecută”, a declarat Zelenski la televiziunea ucraineană, precizînd că alţi 4 km pătrați au fost, de asemenea, eliberaţi „în sectorul Bahmut” în est.

Aceste cifre ridică la 193 km pătrați suprafaţa totală recucerită de Ucraina de la lansarea contraofensivei sale la începutul lunii iunie.

Potrivit lui Andrii Kovaliov, armata ucraineană a preluat în fapt controlul asupra a „169 km pătrați în sectoarele Melitopol şi Berdiansk”, cele două principale oraşe din sudul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei, şi 24 km pătrați în sectorul Bahmut, oraş recent capturat de ruși după un lung asediu extrem de sîngeros. Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a spus că una dintre unităţile sale a fost desfăşurată în zonă.

„Militarii ucraineni se regrupează pe liniile atinse, provocînd pagube cu artileria asupra ţintelor inamice identificate. Inamicul rezistă, transferă unităţi, îşi utilizează intens rezervele. Lupte intense au loc aici”, a precizat Kovaliov, referindu-se la situaţia de la Bahmut.

Adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că lupte grele au avut loc în două zone din sud-estul ţării: „Ne consolidăm cîştigurile în aceste zone”, a scris ea.

În timp ce trupele ruse se apără în interiorul oraşului Bahmut, forţele ucrainene au înregistrat „un anumit avans” pe flancul sudic al oraşului, a mai spus ea.

Într-un interviu acordat ABC înaintea summitului NATO de la Vilnius, Zelenski a recunoscut că progresele au fost mai lente decît îşi dorea el şi generalii săi, dar că armata ucraineană a preluat iniţiativa.

„Cu toţii vrem să o facem mai repede pentru că fiecare zi înseamnă noi pierderi în rîndul ucrainenilor. Noi avansăm. Nu sîntem blocaţi”, a spus el, menţionînd că situaţia caracterizată printr-un „fel de stagnare” în lunile precedente a fost depăşită de către armată. „În prezent, iniţiativa este de partea noastră”, a subliniat Zelenski, precizînd că forţele ruse rămîn poziţionate în spatele unor puternice linii defensive.

 

Raport independent: Cel puțin 47.000 de militari ruși au murit în război

Cel puțin 47.000 de militari ruși au fost uciși în războiul din Ucraina, raportează site-urile independente Mediazona și Meduza într-o investigație publicată luni.

Datele au fost obținute după consultarea mai multor agenții de statistică rusești - o bază de date publică cu informații asupra moștenirilor și agenția guvernamentală de statistică Rosstat.

Jurnaliștii au observat o creștere puternică a numărului de cazuri de succesiune la bărbați sub vîrsta de 50 de ani de cînd a început războiul, acestea fiind folosite pentru a calcula numărul prezumtiv de decese ale militarilor.

„Ca să fim absolut preciși, putem să afirmăm cu o probabilitate de 95% că numărul real al morților de pe front este între 40.000 și 55.000”, se arată în raportul jurnaliștilor independenți.

Ei afirmă, însă, că numărul ar putea să fie și mai mare pentru că nu toți soldații au proprietăți care pot fi transmise prin succesiune după moarte.

Un bilanț separat al deceselor confirmate, realizat de Mediazona și varianta rusească a BBC, arată că 26.800 de militari ruși au murit în Ucraina, ale căror nume au fost făcute publice de autoritățile ruse.

La începutul verii, Kremlinul a cerut autorităților regionale să restricționeze publicarea necrologurilor pe care Mediazona și BBC Rusia le foloseau pentru bilanțurile lor.

De altfel, regimul criminal de la Kremlin rareori face precizări cu privire la decesele militarilor săi în Ucraina, iar ultimul bilanț al ministerului apărării rus este din septembrie 2022 și este de 6.000 de decese.

Documente ale serviciilor de informații occidentale susțin, însă, că numărul real al deceselor de soldați ruși pe front este aproape de 110.000.

Mediazona și Meduza estimează că 78.000 de soldați ruși au fost răniți sau au dispărut, ceea duce numărul total al pierderilor, conform acestor surse, la aproximativ 125.000.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40