RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în cinci sectoare ale frontului. În zona Bahmut, trupele Kievului au obținut cîștiguri teritoriale la 6 kilometri nord-vest și 2 kilometri nord de această localitate. Oficialii armatei ucrainene au anunțat că forțele Kievului au avasnat 7,5 kilometri în teritoriile controlate de ruși în vestul regiunii Zaporojie. De la debutul contraofensivei, au fost eliberate 9 localități și 160 de kilometri pătrați, se arată în cea mai recentă analiză a situației de pe frontul din Ucraina realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

 

Ucrainenii „erodează” armata rusă

Forțele ucrainene continuă, în cadrul contraofensivei, să „erodeze treptat” armata rusă, căreia îi provoacă pierderi în militari și tehnică de luptă.

Ucrainenii atacă în acest moment pe trei axe principale, pe fronturile Bahmut, vestul Donețkului și vestul regiunii Zaporojie. Imagini geoconfirmate postate pe 6 iulie arată avansuri făcute de trupele ucrainene la periferia vestică a localității Klișcivka, situată la circa 5 kilometri sud-vest de Bahmut.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Mailar, a evidențiat eforturile militarilor ucraineni de a lovi raioanele de concentrare ale trupelor ruse - o condiție „imperativă” cu rol esențial în imaginea de ansamblu a contraofensivei.

Astfel, ucrainenii susțin că au distrus șase depozite de muniții pe axa Zaporojie în ultimele zile, inclusiv distrugerea depozitului de la Makiivka, din 4 iulie.

De cealaltă parte, forțele ruse continuă și ele operațiunile ofensive pe axa Svatove-Kremina. Rușii au încercat să avanseze pe direcțiile Novoselivske (la 15 kilometri nord-vest de Svatove), Novoihorivka (15 kilometri sud-vest de Svatove), Kamrzinkivka (12 km SV de Svatove) și Bilhorivka (10 km sud de Kreminna).

Conform oficialilor Kievului, rușii încearcă „în mod activ” să spargă apărarea ucraineană pe frontul Kupiansk-Liman cu ajutorul așa-numitelor formațiuni de asalt „Furtuna-Z”, alcătuite din foști deținuți.

 

Avansul Ucrainei continuă pe trei fronturi

Potrivit oficialilor, Ucraina își continuă avansul pe fronturile Bahmut, vestul regiunii Donețk și vestul regiunii Zaporojie.

Forțele ucrainene au încercat să distrugă forțele ruse, mai degrabă decît să recupereze zone de teritoriu, scrie Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că a verificat rapoartele conform cărora forțele ucrainene au preluat poziții în Klishchiivka, la aproximativ 5 km sud-vest de Bahmut.

ISW precizează că mișcările recente de trupe, angajamentele și progresele arată că Ucraina „continuă eforturile de a degrada treptat forța de luptă și resursele logistice ale Rusiei”.

 

10 morți după atacul cu rachete Kalibr asupra orașului Liov

Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești asupra orașului Liov a ajuns la 10 morți, a anunțat primarul orașului.

Vineri dimineața, la ora locală 7 a.m., cel puțin 10 persoane fuseseră declarate moarte și alte 42 rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra Liovului, conform autorităților locale, informează Kyiv Independent.

O rachetă de croazieră Kalibr a lovit un bloc de locuințe în dimineața zilei de joi, 6 iulie. Alte 35 de clădiri și 50 de mașini din zonă au fost avariate.

 

Ucraina denunţă peste 2.500 de cazuri de „ecocid” de cînd a început invazia Rusiei

Ucraina a denunţat vineri, în cadrul unei reuniuni a OSCE la Viena, că Rusia a comis peste 2.500 de cazuri de „ecocid„, cu un impact de peste 50 de miliarde de euro, de cînd Moscova şi-a lansat invazia în februarie 2022, transmite EFE, citată de Agerpres. 

„În cele aproximativ 500 de zile de la invazia rusă pe scară largă, am înregistrat peste 2.500 de cazuri de ecocid în Ucraina”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul ucrainean al protecţiei mediului, Ruslan Strilets.

„Impactul asupra mediului nostru înconjurător este de aproximativ 52 de miliarde de euro”, a adăugat el, precizînd că va reclama daunele provocate de Moscova la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe tema schimbărilor climatice, care are loc vineri.

„Vom aduna toate cazurile de mediu pentru că vrem să tragem Rusia la răspundere”, a promis ministrul.

Strilets a declarat că, în cadrul conferinţei, va solicita sprijinul partenerilor săi din OSCE, o organizaţie multilaterală cu 57 de state din care face parte şi Rusia, pentru planul de recuperare a teritoriului inundat după distrugerea barajului Nova Kahovka.

Distrugerea acestui baraj cu 80.000 de tone de apă, pe 6 iunie, pe care Kievul o atribuie Rusiei, a omorît circa 30 de persoane, a lăsat sute de mii de oameni fără apă potabilă şi a provocat pagube masive în urma inundaţiilor.

Numeroase organisme internaţionale solicită includerea „ecocidului” ca infracţiune internaţională în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), lucru susţinut şi de Parlamentul European.

Prin „ecocid” se defineşte o distrugere gravă a mediului natural prin acţiune umană deliberată sau neglijentă.

 

Ucraina ar primi „cu plăcere” muniții cu dispersie din partea SUA

Ucraina ar primi cu plăcere muniții cu dispersie din SUA, a declarat un consilier al președintelui Zelenski, potriti Sky News.

Armele, care sînt interzise în 120 de țări, ar avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor ruse, a declarat Mykhailo Podolyak.

El a mai spus că Ucraina are nevoie de mai multe obuze și muniții, dar este recunoscătoare partenerilor săi pentru că „înțeleg realitățile dure ale războiului”.

 

Summitul NATO de la Vilnius va aduce Ucraina mai aproape de aderarea la Alianță

Summitul NATO de săptămîna viitoare de la Vilnius va aduce Ucraina mai aproape de aderarea la Alianță, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.

„Timp de 500 de zile, Moscova a adus moarte și distrugere în inima Europei. Summitul nostru va trimite un mesaj clar: NATO rămîne unită”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca summitul de săptămîna viitoare de la Vilnius să ofere „garanții concrete de securitate” și o imagine mai clară despre cum și cînd anume va adera Ucraina la NATO.

 

UE finanțează cu 500 de milioane de euro creșterea producției de muniție destinată Ucrainei

Negociatorii UE au ajuns la un acord menit să ducă la creşterea producţiei de muniţie şi rachete destinate Ucrainei, a anunţat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE vineri dimineaţă, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Reprezentanţii statelor membre UE şi ai Parlamentului European s-au pus de acord asupra unui plan de a asigura industriei de apărare europene stimulente financiare pentru a extinde rapid capacităţile de producţie.

Iniţiativa, propusă de Comisia Europeană în luna mai, va fi finanţată cu 500 de milioane de euro de la bugetul comun al blocului comunitar.

„Aceasta este încă o dovadă a angajamentului neclintit al UE pentru susţinerea Ucrainei”, a declarat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

De asemenea, iniţiativa va duce la dezvoltarea tehnologiei din domeniul apărării şi a bazei industriale, asigurînd în cele din urmă securitatea pe termen lung şi apărarea cetăţenilor UE, a adăugat ea într-un comunicat.

Statele UE au făcut mari eforturi pînă acum pentru a furniza Ucrainei suficientă muniţie sol-sol şi de artilerie, precum şi rachete, pentru a respinge forţele ruse.

Creşterea producţiei este menită acum să prevină noi întîrzieri pentru forţele armate ucrainene, precum şi să asigure că statele UE rămîn capabile să se apere şi că au suficiente stocuri.

Acordul trebuie validat oficial de statele membre UE şi de Parlamentul European. Potrivit unor surse UE citate de dpa, reglementarea ar putea fi adoptată la timp pentru a intra în vigoare înainte de sfîrşitul lui iulie.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40