RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Kievul spune că a distrus o unitate rusă la Makiivka

Armata ucraineană a declarat marţi seara tîrziu că a distrus o formaţiune a forţelor ruseşti în Makiivka, localitate controlată de Moscova în regiunea Doneţk, în timp ce oficiali din partea Rusiei au anunţat că un civil a murit şi 36 au fost răniţi în atacurile Kievului, relatează Reuters, potrivit News.ro.

„Ca urmare a tirurilor de precizie efectuate de unităţile Forţelor de Apărare, o altă formaţiune de terorişti ruşi din Makiivka, ocupată temporar, a încetat să mai existe”, a declarat biroul de comunicare strategică al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Într-un videoclip care însoţeşte declaraţia de pe Telegram, biroul de comunicare arătă ceea ce păreau a fi explozii într-o zonă slab consolidată.

Reprezentantul Rusiei instalat în partea regiunii ucrainene Doneţk controlată acum de Moscova, unde se află şi Makiivka, a declarat pe Telegram că un om a murit şi cel puţin 36 de persoane au fost rănite. Denis Puşilin spune că printre răniţi se numără un copil de aproape 3 ani şi un băiat de 7 ani.

„Seara tîrziu, inamicul a lansat atacuri feroce asupra unor zone rezidenţiale şi a unui complex spitalicesc”, a acuzat Puşilin pe canalul său de Telegram.

 

Moscova și Kiev se acuză reciproc de provocări și posibile atacuri asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Armata ucraineană a avertizat cu privire la „posibila pregătire a unei provocări pe teritoriul centralei Zaporojie în viitorul apropiat”. Ea susţine că „obiecte similare cu dispozitive explozive au fost plasate pe acoperişul exterior al reactoarelor 3 şi 4”.

„Denotaţia lor nu ar trebui să afecteze generatoarele, ci să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană”, continuă armata, avertizînd că Moscova „va face dezinformări pe acest subiect”.

La Moscova, un consilier al gigantului nuclear rus Rosatom, Renat Karchaa, a acuzat Kievul că a pregătit un „atac” asupra centralei.

„Astăzi am primit informaţii pe care sînt autorizat să le dezvălui. Pe 5 iulie, în timpul nopţii, în întuneric deplin, armata ucraineană va încerca să atace centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Renat Karchaa pentru televiziunea rusă.

El a dat asigurări că Kievul plănuieşte să folosească „arme de precizie cu rază lungă de acţiune” şi drone.

Aflată sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori. Potrivit Kievului, Rusia a plasat trupe şi arme în incinta centralei.

 

Nou bilanţ al atacului de la Harkov

„Rusia a atacat din nou regiunea Harkov, oraşul Pervomaiski. Se presupune că a fost vorba de o rachetă Iskander. Opt clădiri înalte obişnuite au fost avariate”, a afirmat Zelenski, în ultimul mesaj video.

Preşedintele a transmis că „peste 40 de persoane au fost rănite”, între care 12 copii, doi dintre ei cu vîrsta mai mică de un an.

„Salvatorii şi Poliţia încă inspectează clădirile avariate. Tuturor celor care au fost răniţi de acest atac cu rachete li se va acorda toată asistenţa necesară, iar inamicul va fi tras la răspundere pentru această lovitură, precum şi pentru toate celelalte lovituri ale sale”, a mai afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean afirmă că „teroriştii ruşi vor să devină exemplari în modul în care distrug viaţa”.

„Noi vom deveni exemplari în modul în care protejăm viaţa şi în modul în care viaţa răspunde apoi - în mod corect şi inevitabil - la fiecare lovitură aplicată fiecărui terorist. Naziştii au încercat să se ascundă de justiţie. Pentru o lungă perioadă de timp. Dar mulţi dintre ei au fost găsiţi şi sînt încă urmăriţi penal. Noi îi vom prinde pe rusi mult mai repede”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Un bilanţ anterior prezentat de autorităţile locale anunţa 31 de răniţi.

Oleh Sînehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat pe Telegram că bombardamentul a avut loc la ora locală (şi a României) 13:35, iar mai multe maşini au luat foc. El a precizat că ferestrele unui bloc cu opt etaje s-au făcut ţăndări şi a postat mai multe fotografii în care se văd clădirea cu geamurile sparte, nori de fum negru, copaci carbonizaţi şi o maşină răsturnată.

 

Strategia de contraofensivă a Ucrainei se bazează pe reducerea forțelor și a resurselor rusești

Strategia de contraofensivă a Ucrainei se bazează pe reducerea forțelor și a resurselor rusești, mai degrabă decît pe recucerirea unor teritorii, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Sky News.

În cea mai recentă actualizare a sa, Institutul precizează că strategia Kievului constă în a „conserva forța de muncă ucraineană cu prețul unui ritm mai lent de cîștiguri teritoriale”.

Aceasta evidențiază cuvintele lui Oleksiy Danilov, un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării, care a declarat marți că trupele sale își îndeplinesc „sarcina principală” de a distruge unitățile și bunurile rusești.

„Evaluarea lui Danilov subliniază prioritizarea campaniei în curs a Ucrainei de a diminua efectivele și activele rusești în detrimentul încercării de a efectua manevre mecanizate masive de amploare pentru a recîștiga rapid porțiuni mari de teritoriu”, se arată în raport.

 

Oamenii au început să fugă din regiunea din jurul centralei nucleare Zaporojie

Oamenii au început să fugă din regiunea din jurul centralei nucleare Zaporojie, după ce acuzațiile venite din ambele părți au dus la panică în rîndul ucrainenilor.

Editorul Sky News Dominic Waghorn spune că Rusia a creat un precedent pentru un astfel de eveniment prin aruncarea în aer a barajului de la Kahovka.

„Intensificarea anxietății în rîndul ucrainenilor a fost reprezentată de afirmațiile rusești de pe bloguri potrivit cărora ucrainenii plănuiau să atace centrala. Cînd rușii îi acuză pe ucraineni că se pregătesc să facă ceva, este adesea un semn că sînt pe cale să facă ei înșiși acel lucru, așa cum am văzut cu barajul Kahovka”, a spus el.

Pe lîngă afirmațiile de pe bloguri și comentariile președintelui Zelesnki cu privire la „posibilii explozibili” văzuți pe acoperiș, un consilier rus a declarat că se așteaptă un atac ucrainean asupra centralei în noaptea de 5 iulie.

„Asta a dus la alarmă. A dus la plecarea bruscă din țară a unui număr de ucraineni. Vedem cozi la punctul de trecere a frontierei spre Moldova, care se întind pe trei kilometri și nu am mai văzut așa ceva de luni de zile”, a relatat Waghorn.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31