RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Rusia a lansat peste noapte un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizînd capitala şi diverse oraşe, din est pînă în vest, cea mai mare parte a ţării petrecîndu-şi noaptea cu sirenele de raid aerian care au sunat timp de mai multe ore, relatează Reuters. De asemenea, „cea mai mare lovitură” din campania militară a Kievului urmează să vină, a declarat adjunctul ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

 

Rusia a lansat peste noapte un vast atac aerian asupra Ucrainei, de la est la vest

Rusia a lansat peste noapte un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizînd capitala şi diverse oraşe, din est pînă în vest, cea mai mare parte a ţării petrecîndu-şi noaptea cu sirenele de raid aerian care au sunat timp de mai multe ore, relatează Reuters.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat că, potrivit informaţiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborît 28 din cele 30 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia.

Forţele şi apărarea aeriană au identificat şi distrus în spaţiul aerian din jurul Kievului 20 de ţinte inamice, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev.

„Un alt atac aerian masiv asupra capitalei”, a scris Popko pe Telegram.

Administraţia militară din Liov, un oraş cu aproximativ 700.000 de locuitori aflat la 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, ţară membră a NATO, a anunţat că Rusia a lovit o „infrastructură esenţială” din oraş, provocînd un incendiu.

Potrivit rapoartelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

Iurii Malaşko, şeful administraţiei militare a regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că raidul Rusiei a vizat infrastructura de telecomunicaţii şi ferme agricole.

Nu au fost raportate victime în Zaporojie.

Comandamentul militar suprem a declarat că Rusia a lansat şapte rachete în atacul asupra regiunilor Zaporojie, potrivit rapoartelor preliminare.

Rusia nu a făcut deocamdată comentarii despre atacurile lansate.

 

Ministerul ucrainean al Sănătăţii afirmă că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului rămîne foarte contaminată

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a declarat că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului Nova Kakhovka rămîne foarte contaminată, transmite CNN.

„În rezervoarele din regiunile Kherson, Odesa şi Mykolaiv, indicatorii individuali depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite”, se arată într-o declaraţie a ministerului Sănătăţii publicată luni. Regiunea Odesa se află „sub cel mai mare pericol” în acest moment, se arată în declaraţie.

Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafaţă au fost înfiinţate de-a lungul canalului rîului în zona de inundaţii şi de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson, potrivit declaraţiei. Cei mai periculoşi poluanţi din apă au fost salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi şi E. coli.

Ministerul Sănătăţii a îndemnat locuitorii să nu înoate şi să pescuiască în apele din regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson.

Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru prăbuşirea barajului. Rusia a invocat probleme de securitate pentru a refuza ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite în zonele inundate ocupate de Rusia.

Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii Kherson numit de Rusia, a declarat luni că 8.100 de persoane au fost evacuate din regiune de la începutul operaţiunii de salvare - inclusiv 583 de copii şi 290 de persoane cu mobilitate redusă. Saldo a mai spus că în zonele afectate se acordă asistenţă medicală şi compensaţii băneşti.

Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare din regiunea Kherson, în zonele controlate de Ucraina, a declarat că situaţia pe malul stîng al regiunii Kherson - ocupată în prezent de ruşi - este „critică” şi a spus că ruşii au eşuat în eforturile de evacuare.

„Oamenii sînt blocaţi în apă. Oficial, 11 persoane au murit înecate numai în Oleshky. Cu toate acestea, această cifră este subestimată, deoarece Rusia încearcă să ascundă faptul că au murit civili”, a declarat el.

Săptămîna trecută, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut sprijin internaţional pentru a ajuta la salvarea victimelor prăbuşirii barajului din zonele ocupate de Rusia în Ucraina şi a acuzat Rusia că nu oferă „niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate”.

 

Zelenski: Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a primit raportări de pe cîmpul de luptă, potrivit News.ro.

„În unele zone războinicii noştri înaintează, în alte zone îşi apără poziţiile şi rezistă asalturilor şi atacurilor intensificate ale ocupanţilor. Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi. În general, este o situaţie de presiune, presiunea noastră, ceea ce ne permite să deschidem calea pentru drapelul nostru. Culorile albastru şi galben se vor afla în tot sudul şi estul nostru. Şi statul malefic nu are aşa fortificaţii sau rezerve încît să oprească Ucraina. Pentru că noi sîntem pe propriul nostru pămînt şi asta ne dă cea mai mare putere”, a subliniat preşedintele ucrainean, mulţumindu-le din nou luptătorilor.

El a menţionat că i-a arătat premierului britanic Rishi Sunak, cu care a avut o convorbire, nevoile actuale ale apărării, spunînd că rachetele cu rază lungă Storm Shadow britanice sînt foarte utile şi precise pe front.

Zelenski a adăugat că au discutat despre pregătirile pentru Summitul NATO de la Vilnius şi că Marea Britanie a luat o decizie politică semnificativă privind sanţiunile împotriva Rusiei, aceea de a le menţine pînă cînd statul agresor compensează toate daunele provocate ucrainenilor şi ţării.

El a afirmat că discuţiile au vizat şi conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care va avea loc la Londra, şi de la care se aşteaptă să întărească eforturile internaţionale, inclusiv ale marilor companii, în sprijinul revenirii Ucrainei.

Zelenski a spus că a discutat despre conferinţă, cooperare financiară şi paşii spre UE cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. De asemenea, ei au discutat despre un al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a discutat şi cu premierul Ţărilor de Jos Mark Rutte şi premierul Danemarcei Mette Frederiksen.

„Banca Mondială. Am vorbit cu preşedintele Băncii astăzi. Şi nu doar despre cooperare acum, dar şi despre transformarea post-război a Ucrainei. Despre decizii şi paşi, despre noua doctrină a unei noi Ucraina, o Ucraina victorioasă, paşi pe care îi vom pregăti şi îi vom implementa. Toţi împreună. Aşa cum acum depăşim această agresiune împreună”, a punctat Zelenski.

 

Cea mai puternică lovitură a contraofensivei acum urmează, anunță Ucraina

„Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini”, a spus Maliar pe Telegram. Militarii „se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează”.

După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei în urmă cu două săptămîni pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.

„Inamicul nu va renunţa cu uşurinţă la poziţiile sale şi trebuie să ne pregătim pentru o luptă dură. De fapt, exact asta se întîmplă acum”, a spus Maliar, scrie Agerpres.

 

Ucraina negociază cu producătorii occidentali de armament

Ucraina negociază cu producătorii occidentali de armament pentru a stimula producția de arme, inclusiv drone, și ar putea semna contracte în următoarele luni, a declarat un ministru ucrainean pentru Reuters.

Sergiy Boyev, ministrul adjunct pentru industrii strategice din Ucraina, a declarat că Kievul poartă discuții cu producători din Germania, Italia, Franța și Europa de Est pentru ca aceștia să producă arme chiar în Ucraina.

„Sîntem în discuții foarte detaliate cu ei. Și sîntem siguri că vom avea acordurile contractelor semnate în următoarele cîteva luni”, a declarat Boyev pentru Reuters.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40