RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Forțele ucrainene au continuat atacurile în cel puțin patru sectoare ale frontului și au reușit să obțină cîștiguri teritoriale „limitate”, se arată în cea mai recentă analiză a situației războiului din Ucraina realizată de Institutul pentru Studiul Războiulu (ISW). În aceste condiții, nu e exclus ca trupele Kievului să-și suspende „temporar” contraofensiva și să ia o pauză operațională. Volodimir Zelenski a vorbit și el despre contraofensiva ucraineană, care intră în a treia săptămînă. El a spus că cele mai dificile misiuni sînt în direcţia Tavria, din sud, şi a menţionat unităţi ale armatei ucrainene implicate în operaţiuni, mulţumindu-le, încurajîndu-le şi dînd asigurări că vor avea succes, transmite News.ro.

 

Trupele ucrainene „mai au de lucru”

Forțele ucrainene au făcut progrese „limitate” pe o distanță de 30 de kilometri la sud de localitatea Kreminna, informează ISW. Șeful administrației militare din Avdiivka, Vitalii Barabaș, a anunțat că ucrainenii au avansat mai mult de un kilometru la nord de acest oraș, în ultimele două săptămîni.

„Forțele ucrainene au continuat acțiunile contraofensive în vestul regiunii Zaporojie, iar imagini geolocalizate sugerează că forțele ucrainene au intrat în partea vestică a localității Piatîhatki, la 41 km sud-est de orașul Zaporojie și sud-vest de Orihiv”, precizează ISW.

Un purtător de cuvînt al armatei ucrainene a precizat că rușii continuă să contraatace în regiunile Donețk și Zaporojie (unde au loc principalele acțiuni ale contraofensivei ucrainene) și că trupele Kievulu „mai au mult de lucru”.

„Forțele ucrainene ar putea să suspende temporar acțiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile, în vederea operațiunilor viitoare. Șeful informațiilor militare estoniene, colonelul Margo Grosberg, a apreciat că, în opinia sa, nu vom vedea acțiuni ofensive în următoarele 7 zile”.

ISW mai notează că trupele ucrainene nu și-au angajat toate rezervele și unitățile în acțiunile contraofensive.

„Pauzele operaționale sînt o caracteristică obișnuită în cazul operațiunilor ofensive, iar această pauză nu înseamnă sfîrșitul contraofensivei ucrainene”, precizează ISW.

 

ONU declară că Rusia refuză să permită acordarea de asistenţă în zonele inundate după prăbuşirea barajului Kahovka

Organizaţia Naţiunilor Unite a informat duminică că Moscova a refuzat cererile de a acorda ajutor locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate de spargerea barajului Kahovka, şi a promis să continue eforturile umanitare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Explozia care a afectat barajului hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane rămase fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, a estimat pe Facebook la 17 numărul morţilor cauzate de distrugerea barajului, amintind, de asemenea, că 31 de persoane sînt încă date dispărute. El a mai spus că aproape 900 de case au rămas sub apă şi peste 3.600 de persoane au fost evacuate.

Declaraţia, emisă de coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, afirmă că Naţiunile Unite "vor continua să se angajeze pentru a căuta accesul necesar"."Îndemnăm autorităţile ruse să acţioneze în conformitate cu obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar. Ajutorul nu poate fi refuzat persoanelor care au nevoie de el".

Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru producerea acestui dezastru.

Părţi din regiunea Herson, capturate de trupele ruse în primele zile ale invaziei începute în februarie 2022, rămîn sub controlul Rusiei.

Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rînduri Rusia că nu a reuşit să evacueze sau să asigure nevoile elementare ale populaţiei din zonele controlate de Moscova.

Kievul a raportat cel puţin un incident de bombardare rusă asupra locuitorilor evacuaţi, în care trei persoane au fost ucise.

Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia în părţile ocupate de trupele sale în regiunea Herson, a declarat pe Telegram că numărul morţilor a crescut la 29.

O echipă de experţi internaţionali în drept, care îi asistă pe procurorii ucraineni în ancheta lor, a declarat vineri, în concluzii preliminare, că este "foarte probabil" ca distrugerea barajului să fie cauzată de explozibili plantaţi de ruşi.

Kremlinul a acuzat Kievul că a sabotat acest baraj hidroelectric care deţinea un rezervor de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA, cu scopul de a întrerupe conexiunea cu o sursă cheie de apă pentru Peninsula Crimeea şi de a distrage atenţia de la contraofensivă şovăitoare împotriva forţelor ruse.

 

Administraţia pro-rusă a recunoscut că forţele ucrainene au capturat un sat din regiunea Zaporojie

Rusia a declarat că forţele ucrainene au capturat duminică satul Peatîhatkî din regiunea Zaporojie în timp ce au suferit pierderi grele, într-o recunoaştere rară din partea Rusiei că a a pierdut teren în Ucraina, informează dpa, potrivit Agerpres.

„Forţele ucrainene au reuşit să preia (satul) sub controlul lor”, a scris duminică pe Telegram reprezentantul administraţiei loiale Moscovei, Vladimir Rogov. Acesta a spus că forţele ucrainene au reuşit să cucerească satul în pofida faptului că au suferit „pierderi colosale” în timpul unor valuri de atacuri, susţinînd că sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Nu a existat o confirmare din partea ucraineană. Zona este acum bombardată cu artilerie din partea rusă cu scopul de a încercui trupele ucrainene, a spus Rogov, menţionînd că sînt în curs lupte grele.

Între timp, forţele ucrainene au raportat lupte în mai multe direcţii pe front. Pe reţelele de socializare circulau imagini cu explozii mari şi un incendiu, arătînd forţele aeriene ucrainene lovind un mare depozit de muniţii ruseşti în apropierea oraşului Heniciesk, în zona ocupată a regiunii Herson.

Atît Ucraina, cît şi Rusia „suferă pierderi mari” în timp luptelor aprige de pe front, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în informarea sa zilnică. Conform acesteia, trupele ruse au înregistrat cele mai mari pierderi de la bătălia pentru oraşul Bahmut din martie. Ministerul britanic nu a furnizat o estimare a numărului de morţi şi răniţi.

Raportul afirmă că cele mai intense lupte au loc la Zaporojie, în vestul regiunii Doneţk, şi în apropiere de Bahmut. „În toate aceste zone, Ucraina continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi a făcut mici progrese”. În sud, pe de altă parte, Rusia are adesea reuşite în „operaţiuni defensive relativ eficiente”.

Ministerul britanic al Apărării publică zilnic rapoarte despre războiul din Ucraina de la începutul acestuia, în urmă cu aproape 16 luni, însă Moscova acuză Londra că duce o campanie de dezinformare.

 

Zelenski: Militarii noştri sînt în mişcare, înaintăm pas cu pas

„Această săptămînă se încheie - o săptămînă foarte importantă pentru noi toţi: pentru apărarea noastră, pentru paşii noştri înainte, pentru acţiunile noastre ofensive. Armata noastră este în mişcare: poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a anunţat preşedintele ucrainean care, pentru prima dată de la începutul contraofensivei, al cărei debut este considerat a fi la data de 4 iunie, chiar dacă nu a fost anunţată ca atare, a vorbit mai pe larg despre aceasta spunînd că „este timpul să mulţumească tuturor soldaţilor, celor care s-au distins în această săptămînă”.

Zelenski a spus că direcţia Tavria, din sud, este cea mai dificilă şi a menţionat cîteva dintre unităţile care participă la ofensivă ilustrînd diversitatea şi complexitatea operaţiunilor: infanteriştii marini, paraşutişti din batalionul de recunoaştere, membri din brigada de vînătoare, brigada mecanizată, artilerie, o companie de atac cu drone, genişti.

A amintit şi de membrii Gărzii Naţionale, spunînd că „băieţii îndeplinesc sarcini în regiunea Luhansk, în apropiere de Bilohorivka”.

Spre deosebire de mulţumirile pe care şi pînă acum le-a adresat la fiecare discurs, Zelenski a schimbat puţin strategia de comunicare şi dincolo de nominalizările colective ale unor unităţi, a făcut şi unele individuale, numindu-i pe soldaţii care s-au evidenţiat pentru merite deosebite.

„Aş dori să menţionez în special detaşamentele de grăniceri din Luţk şi Liov. Soldatul superior Vasil Kuţik, în direcţia Avdiivka, este foarte eficient în respingerea asalturilor. Vă mulţumim! Sergentul Vadim Drujina, în direcţia Siverski, reuşeşte cu succes să aducă un „minus” soldaţilor şi echipamentelor inamice. Vă mulţumim!”, a spus preşedintele.

Zelenski a precizat că pe parcursul săptămînii trecute, forţele aeriene ucrainne au executat peste o sută de lovituri asupra poziţiilor inamice. În şapte zile, a spus el, au fost distruse aproape trei duzini de rachete şi aproximativ cincizeci de drone de atac.

„Aş dori să îi menţionez, de asemenea, pe apărătorii cerului din regiunea Kievului. Toate rachetele Kalibr şi Dagger (Kinjal) au fost distruse în timpul acestor atacuri, ceea ce înseamnă că vieţile oamenilor noştri au fost salvate”, a arătat Zelenski.

El a infirmat, totodată, că sistemele de rachete Patriot ar fi fost distruse, aşa cum a susţinut Moscova la începutul contraofensivei. „Indiferent cine ce spune în Rusia, că Patriot-urile noastre au fost distruse, ele sînt încă acolo, funcţionează, doboară rachete ruseşti. Şi le doboară cît mai eficient posibil. Nici măcar un singur Patriot nu a fost distrus!”, susţine Zelenski.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31