RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Ucraina a anunţat că a eliberat mai multe localităţi din sud-estul țării, în regiunea Doneţk, acestea fiind primele cîştiguri teritoriale obţinute în urma „acţiunilor contraofensive” menţionate cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, scrie BBC. O persoană a murit în urma luptelor, în orașul Avdiivka, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN. Între timp, Curtea Penală Internațională a început o anchetă privind prăbușirea barajului Nova Kahovka, a anunțat Zelenski, care condamnă atacurile rușilor asupra bărcilor de salvare care transportau civili în zona de război inundată a Hersonului din sudul ţării.

 

Ucrainenii au eliberat trei localități din Donețk

Ucraina a anunţat că a eliberat trei localităţi din sud-estul țării, în regiunea Doneţk, acestea fiind primele cîştiguri teritoriale obţinute în urma „acţiunilor contraofensive” menţionate cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, scrie BBC. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu soldați ucraineni care sărbătoresc victoria.

Moscova nu a confirmat căderea niciuneia dintre localitățile respective, vorbind în schimb despre respingerea atacurilor ucrainene din regiune.

Pe frontul de est a fost eliberată localitatea Blahodatne. La mai puţin de trei ore după acest anunţ, serviciul de grăniceri ucrainean a asigurat că un al doilea sat, Neskuchne, din aceeaşi regiune Doneţk, se afla la rîndul său „din nou sub stindardul ucrainean”.

Duminică seara, viceministrul Apărării Ganna Maliar a anunţat că o a treia localitate, orăşelul Makarivka, din apropiere de Blahodatne, a ajuns în mîinile trupelor de la Kiev. „Le sînt recunoscător soldaţilor noştri pentru această zi (...). MULŢUMIRI ! Vă mulţumim pentru fiecare pas, pentru fiecare luptă, pentru fiecare ocupant distrus!”, a declarat preşedintele Zelenski.

În imaginile distribuite de conturile pro-ucrainene pe rețelele sociale, se văd soldați care pun steagul ucrainean în fața unei clădiri incendiate din Blahodatne. Un polițist de frontieră a publicat videoclipuri în care forțele de la Kiev anunțau că „Neskuchne din regiunea Donețk este din nou sub steagul ucrainean”, anunț însoțit de strigătul victoriei „Glorie Ucrainei”.

Acestea sînt primele cîştiguri teritoriale anunţate după mai multe luni de zile de către autorităţile ucrainene, în afară de cele cîteva sute de metri recuceriţi recent la periferia oraşului devastat Bahmut, din regiunea Doneţk, a cărui cucerire a fost revendicată de Moscova în mai.

În sudul Ucrainei, evacuările continuă după creşterea bruscă a nivelului apei cauzată de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pentru care ambele părţi se învinuiesc reciproc. Potrivit ultimelor date disponibile duminică seara, furnizate de ministrul de Interne Igor Klimenko, 2.722 de persoane, dintre care 205 de copii, au fost evacuate din regiunea Herson şi alte 982, inclusiv 167 de copii, din provincia vecină Mikolaiv. Șapte persoane au murit şi aproximativ 30 sînt încă date dispărute în urma acestor inundaţii în teritoriile aflate sub controlul Kievului.

Un total de 77 de localităţi au fost invadate de ape, dintre care 14 în teritoriile ocupate, a spus Klimenko, potrivit căruia 162.000 de persoane sînt lipsite de apă curentă în amonte de barajul Kahovka.

În zonele aflate sub controlul Rusiei, oficialii instalaţi de Moscova au raportat săptămîna aceasta peste 7.000 de persoane evacuate, precum şi opt morţi şi 13 dispăruţi.

În Herson, capitala regională, apa a început să se retragă în anumite cartiere, în pofida ploii, scrie Agerpres. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la posibila contaminare a apelor, care au înghiţit cel puţin trei cimitire, terminale de stocare a petrolului şi gropi de gunoi. De asemenea, aproape 450 de tone de ulei de turbine s-au vărsat în Nipru şi apoi în Marea Neagră.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a reiterat duminică, în faţa unor date divergente, solicitarea de acces la locul unde este măsurat nivelul apei din rezervorul ce serveşte la răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporijie, situată la 150 km în amonte de barajul distrus şi ocupat de forţele ruse.

 

Cel puţin 14 morţi şi 35 de dispăruţi după distrugerea barajului Kahovka

Cel puţin 14 persoane au fost murit, iar alte peste 2.700 au fost evacuate din zona inundată în regiunea ucraineană Herson (sud), după distrugerea Barajului Kahovka, anunţă Guvernul ucrainean, relatează CNN, potrivit News.ro.

Aproximativ 190 de copii au fost evacuzaţi din zonă, a anunţat duminică ministrul ucrainean de Interne Igor Kîmenko.

Cinci persoane au murit, iar alte 35 au fost date dispărute - inclusiv şapte copii - în zona inundată aflată sub controlul Ucrainei, a anunţat el. O persoană a murit în regiunea Mîkolaiv, a precizat ministrul. Aproximativ 162.000 de oameni nu au apă în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat el.

Cel puţin opt persoane au murit în zona inundată aflată sub control rus, în localitatea Oleşkî, declara duminică comandantrul Administraţiei Militare a regiunii Herson Oleksandr Prokudin. El a acuzat ocupaţia rusă de împiedicarea evacuării de pe malul de est a Niprului, „prin instalarea unor puncte de verificare prin care nu lasă oamenii să iasă”.

Numai ucrainenilor care au acceptat paşapoarte ruseşti li se permită să plece din zonă.

Administraţia Militară din Herson acuză forţele ruse de bombardamente în pofida evacuării. „Inamicul a comis 41 de atacuri în ultima zi, cu 247 de obuze, artilerie, MLRS GRAD, drone şi aeronave”, a acuzat duminică pe Telegram administraţia.

Ucraina deţine controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru şi a cucerit oraşul Herson într-o contraofensivă, în toamnă. Trupe ruse staţionează pe malul de est al Niprului, în regiunea Herson.

 

CPI investighează prăbușirea devastatoare a barajului din sudul Ucrainei

Curtea Penală Internațională a început o anchetă cu privire la prăbușirea barajului Nova Kahovka, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său, scrie CNN.

Distrugerea barajului Kahovka este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa de zeci de ani. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit zeci de mii de oameni de energie și apă curată și a provocat daune masive mediului.

„În ultimele zile, reprezentanții CPI au vizitat regiunea Herson”, a spus Zelenski. „În prima zi după dezastru, procurorul general a trimis o cerere către Oficiul Procurorului CPI pentru a investiga dezastrul, iar lucrările au început deja”.

Serviciile ruse Urgenţă au evacuat aproximativ 7.000 de oameni din zona inundată asupra căreia deţine controlul, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Cel puţin 14 oamni au murit în inundaţii, au anunţat duminică oficiali ucraineni.

 

Ucraina spune că Rusia se află în defensivă în Zaporojie și Herson

Forțele ucrainene au transmis luni că Rusia se află în defensivă în regiunile Zaporizhzhia și Herson, în timp ce forțele ucrainene intensifică activitățile de-a lungul liniei frontului.

Rusia „a tras cu artilerie” în multe așezări mici din regiune, adaugă ucrainenii.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina „lansează tot mai multe atacuri înspre Zaporojie”, dar a susținut că a distrus vehicule blindate ucrainene.

Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Storojove, în sud-vestul provinciei Doneţk şi în apropiere de regiunea vecină Zaporojie, într-o înaintare în care au fost capturaţi patru soldaţi ai forţelor ruse, ce au suferit aproximativ 50 de pierderi, transmite EFE, potrivit Agerpres.ro.

Acesta este cea de-a treia localitate recucerită de forţele armate ucrainene în mai puţin de 24 de ore, după eliberarea, duminică, a satelor Blahodatne şi Neskucine, tot în provincia Doneţk.

Storojove a fost recucerit de Brigada 35 de puşcaşi marini Mihail Ostrogradski, care a publicat o înregistrare video cu intrarea în sat, redată pe reţelele de socializare de mai mulţi purtători de cuvînt ai armatei ucrainene.

Ucraina a lansat în ultimele zile contraofensiva mult aşteptată în trei sectoare ale frontului, două în provincia estică Doneţk şi o alta în provincia vecină Zaporojie, în sud-estul Ucrainei.

 

O persoană a murit în urma luptelor din Donețk, anunță armata ucraineană

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în orașul Avdiivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde luptele grele continuă, potrivit unui comandant superior ucrainean. 

„În acest moment, este imposibil să se dea numărul victimelor pentru Mariupol și Volnovaha”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk, referindu-se la alte puncte fierbinți din regiune.

 

Organismul ONU, îngrijorat de nivelul apei la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat - duminică - că are nevoie de un acces mai extins în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei în sudul Ucrainei, pentru a verifica o „discrepanţă semnificativă” în datele privind nivelul apei de la barajul Kahovka, distrus săptămîna trecută şi utilizat pentru răcirea reactoarelor centralei, potrivit Reuters.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită la centrala Zaporojie în cursul acestei săptămîni, a declarat că măsurătorile primite de agenţie arată că nivelurile de apă ale barajului la intrarea în uzină au fost stabile timp de aproximativ o zi în weekend.

„Cu toate acestea, înălţimea ar continua să scadă în alte părţi ale imensului rezervor, provocînd o posibilă diferenţă de doi metri”, a declarat Grossi într-un comunicat.

„Înălţimea nivelului apei este un parametru esenţial pentru funcţionarea continuă a pompelor de apă”, potrivit acestuia.

Distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, săptămîna trecută în sudul Ucrainei, a inundat oraşele şi satele din aval şi a forţat mii de locuitori să-şi părăsească locuinţele.

Atît barajul hidroelectric Kahovka, cît şi centrala nucleară Zaporojie au fost ocupate de Rusia încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

Apa din acest rezervor este utilizată pentru răcirea celor şase reactoare ale uzinei şi stocarea combustibilului uzat, a declarat AIEA. „Este posibil ca această discrepanţă în nivelurile măsurate să aibă drept cauză o masă de apă izolată, separată de masa mai mare a rezervorului”, a indicat Gross în comunicat. „Dar vom putea afla aceasta cînd vom avea acces la centrală”, a spus el.

Grossi a declarat că centrala „joacă un rol-cheie pentru siguranţa şi securitatea centralei nucleare aflate la cîţiva kilometri distanţă”, de unde şi necesitatea accesului şi a unei evaluări independente.

AIEA a declarat anterior că centrala Zaporojie poate recurge la alte surse de apă atunci cînd apa din rezervor nu va mai fi disponibilă, inclusiv un bazin mare de răcire cu o rezervă de apă pentru mai multe luni.

 

Zelenski critică dur forțele ruse care au tras asupra bărcilor de evacuare din zonele inundate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacurile asupra bărcilor de salvare care transportau civili în zona de război inundată a Hersonului din sudul ţării, informează dpa, potrivit Agerpres. 

„Chiar şi fiarele sînt mai morale decît tine, statule rus”, a declarat preşedintele Zelenski în mesajul său video de duminică seara. „Teroriştii ruşi continuă să tragă asupra rutelor de evacuare, punctelor de evacuare, a bărcilor care evacuează oameni”.

O ambarcaţiune care transporta 21 de persoane a fost atacată de forţele ruse duminică în timp ce civilii încercau să ajungă în siguranţă din oblastul Herson ocupat de ruşi, potrivit autorităţilor ucrainene. Trei persoane au murit şi 10 au fost rănite, a confirmat bilanţul şeful statului ucrainean.

Preşedintele Zelenski a mai informat că reprezentanţi ai Curţii Penale Internaţionale de la Haga au vizitat regiunea Herson pentru a evalua situaţia la faţa locului.„Această anchetă este foarte importantă pentru securitatea întregii lumi”, a spus Zelenski.

Potrivit liderului de la Kiev, aproximativ 4.000 de persoane au fost salvate pînă acum din zonele afectate de inundaţii. Zeci de oraşe şi sate sînt încă cuprinse apă, dar situaţia cea mai gravă se înregistrează în zona ocupată de forţele ruse pe malul stîng al Niprului.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40