RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI
Nou atac al Rusiei asupra Kievului înainte de zorii zilei. Apărarea spune că a doborît peste 30 de drone și rachete de croazieră trase de forțele ruse, relatează The Guardian. Primarul Kievului, Vitali Klitciko spune că atacul a fost în două valuri. De la începutul lunii trecute, Moscova și-a reluat atacurile asupra capitalei ucrainene după o perioadă relativ calmă. Ieri, trei oameni, între care un copil de nouă ani, au fost uciși într-un raid rusesc asupra orașului. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul de joi seară că sînt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei. Între timp, Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate rus, după atacurile partizanilor anti-Kremlin în Belgorod. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puțin două persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma bombardamentelor.
Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina
Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat explozii în capitala ucraineană, iar alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina vineri dimineaţă, conform CNN.
„Au fost explozii în oraş. Apărarea antiaeriană funcţionează. Un alt val de drone se îndreaptă spre Kiev”, a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram.
Cu o zi în urmă, o fetiţă, mama ei şi o altă femeie au fost ucise în timpul unui atac cu rachete ruseşti asupra Kievului, după ce adăpostul antiaerian în care s-au grăbit să intre nu s-a deschis, potrivit martorilor oculari, ceea ce a determinat autorităţile locale să deschidă o anchetă, în timp ce cazul din capitală l-a făcut pe primarul din Liov să ordone inspecţii la toate adăposturile aeriene ale celui mai mare oraş din vestul ţării.
Zelenski: Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski, care a venit joi în Republica Moldova, unde au fost prezenţi peste 40 de lideri europeni la summitul Comunităţii Politice Europene, le-a vorbit seara compatrioţilor despre discuţiile avute şi le-a spus că sînt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei, scrie News.ro.
„Am avut discuţii foarte importante. Cu preşedinta Republicii Moldova şi preşedintele Franţei, cu prim-ministrul Regatului Unit şi preşedinta Comisiei Europene, cu preşedintele României şi prim-ministrul Portugaliei, cu premierii Albaniei şi Macedoniei de Nord, cu prim-ministrul Italiei, cu prim-ministrul Spaniei, cu preşedintele Elveţiei, prim-ministrul Republicii Cehe, preşedintele Azerbaidjanului şi cancelarul Germaniei”, a enumerat Volodimir Zelenski liderii întîlniţi, în discursul video transmis ca în fiecare seară către compatrioţi, discurs ce pare să fi fost înregistrat într-o cameră de la Castel Mimi din Bulboaca, acolo unde a avut loc summitul Comunităţii Politice Europene.
„A existat, de asemenea, un format extins cu reprezentanţi ai Ţărilor de Jos, Danemarcei, Suediei, Marii Britanii, Poloniei şi Belgiei. Şi, bineînţeles, au existat întîlniri în marja summitului şi o reuniune comună a tuturor participanţilor”, a continuat Zelenski.
„Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina - acest lucru este valabil pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea noastră pe teren”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
„Pregătim un conţinut politic real pentru summitul NATO de la Vilnius. Pregătim un pachet de garanţii de securitate pentru ţara noastră în drumul său către Alianţă”, a anunţat preşedintele, aceasta fiind una dintre temele abordate în discuţiile cu liderii europeni..
„Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”, a adăugat Zelenski, mulţumind pentru sprijinul primit.
El a menţionat la sfîrşitul unei zile pe care a calificat-o drept „lungă şi dificilă” şi evenimentul nefericit de la Kiev, unde trei persoane, între care un copil, au murit pentru că adăpostul aerian în care voiau să se adăpostească în timpul unui atac al ruşilor era închis. Zelenski le-a cerut din nou autorităţilor locale să se ocupe de protejarea oamenilor şi să aibă grijă ca adăposturile să fie accesibile, avertizînd că în caz contrar riscă să fie trase la răspundere penal. „O situaţie precum cea de aseară de la Kiev nu ar trebui să se mai repete niciodată, cînd oamenii s-au dus la un adăpost, iar adăpostul era închis. Este de datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sînt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vedem neglijarea acestei obligaţii. Este dureros să vedem pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită pe teren, este responsabilitatea directă a ofiţerilor de aplicare a legii de a aduce în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.
Partizanii anti-Putin au bombardat din nou regiunea Belgorod
Viaceslav Gladkov, guvernatorul rus al regiunii Belgorod, spune că 12 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Este al doilea atac al partizanilor pe teritoriul Rusiei în decurs de două săptămîni, relatează The Guardian.
Partizanii ruși anti-Putin au spus că desfășoară un raid în orașul Shebekino, care se află la puțin peste șase kilometri de granița cu Ucraina, din provincia Belgorod. Corpul de voluntari rus, cu sediul în Ucraina, a declarat că a bombardat clădirea administrativă rusă locală, în timp ce imagini dramatice ale unui bloc mare cu incendii multiple pe acoperiș au fost postate pe un canal local de mesagerie Telegram.
Gladkov a declarat că 12 ruși au fost răniți în lupte, în timp ce 29 de clădiri, inclusiv o grădiniță, au fost avariate pe fondul „numeroaselor bombardamente de artilerie” de miercuri.
Corpul de voluntari rus a transmis că a permis forțelor ruse să se retragă în clădirea administrativă înainte de a o ținti cu rachete Grad. Un purtător de cuvînt al grupului a adăugat: „Foarte curînd vom vedea periferia orașului Shebekino”.
Kievul a doborît peste 30 de rachete și drone vineri dimineață
Sirenele de raid aerian au răsunat în cea mai mare parte a Ucrainei vineri dimineață. Oficialii din Kiev au spus că apărarea ar fi doborît peste 30 de rachete și drone lansate de ruși, relatează The Guardian.
Moscova a lansat aproximativ 20 de lovituri separate cu rachete și drone împotriva orașelor ucrainene de la începutul lunii mai.
Autoritățile militare de la Kiev au anunțat pe canalul de Telegram că Rusia a lansat drone și rachete de croazieră în același timp. „Potrivit informațiilor preliminare, mai mult de 30 de ținte aeriene de diferite tipuri au fost detectate și distruse în spațiul aerian deasupra și în jurul Kievului de către forțele de apărare aeriană”, se arată într-un comunicat.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, care a raportat anterior două valuri separate de atacuri, a scris pe Telegram că nu au existat apeluri pentru serviciile de salvare. Ucraina spune în mod regulat că apărarea sa doboară majoritatea rachetelor și dronelor Rusiei.
Rusia anunță că două drone au atacat infrastructura energetică din Smolensk
Două drone cu rază lungă de acţiune au atacat infrastructura energetică din regiunea rusă Smolensk în noaptea de joi spre vineri, însă nu s-au înregistrat persoane rănite sau incendii, a anunţat guvernatorul regiunii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Oficialitatea rusă a spus că atacurile au lovit oraşele Divasîi şi Peresna, aflate la aproximativ 270 de kilometri de frontiera cu Ucraina, fără însă a afirma cine este responsabil pentru aceste acţiuni.
Incidentul are loc la o zi după ce guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de asemenea frontalieră cu Ucraina, a declarat că armata ucraineană a bombardat oraşul Şebekino, aflat lîngă graniţă, incendiind un cămin şi avariind o clădire administrativă.
Kievul a respins acuzaţia că s-ar afla în spatele atacurilor din ultimele zile asupra unor obiective de pe teritoriul rus.
Doi morți în urma atacurilor din Belgorod, anunță guvernatorul regiunii
Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat vineri că două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite după ce forțele ucrainene au bombardat un drum în orașul Maslova Pristan, lîngă granița cu Ucraina. „Fragmente de obuze au lovit mașinile care circulau în acel moment, iar două femei au murit din cauza rănilor suferite”, a declarat Gladkov. Afirmațiile acestuia nu au fost verificate independent de sursa citată.
SUA vor sprijini Ucraina pentru a se ajunge la o pace justă și durabilă
Statele Unite lucrează cu Kievul şi cu ceilalţi aliaţi pentru a construi un consens în jurul elementelor esenţiale ale unei „păci juste şi durabile” în Ucraina, a declarat vineri, în Finlanda, secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP.
În acelaşi timp, Washingtonul va încuraja iniţiative ale altor ţări pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, cu condiţia ca ele să respecte Carta Naţiunilor Unite şi suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. „Vom susţine eforturile - fie că sînt făcute de Brazilia, China sau orice altă ţară - dacă ele contribuie la găsirea unei căi spre o pace justă şi durabilă”, a subliniat Blinken.
Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine militar Ucraina întrucît condiţia esenţială pentru o diplomaţie relevantă şi eficientă este ca Kievul să fie capabil să descurajeze şi să se apere de orice eventuală agresiune viitoare. „Războiul de agresiune al lui Putin contra Ucrainei este un eşec strategic”, a spus demnitarul american.
El a insistat că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului”, ceea ce înseamnă „o forţă aeriană modernă, apărare aeriană şi antirachetă integrată, tancuri şi vehicule blindate moderne, capacitate naţională de a produce muniţii şi sprijin şi instruire pentru a menţine pregătite forţele şi echipamentul de luptă”.
Putin a convocat Consiliul de Securitate
Președintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate rus, după atacurile partizanilor anti-Kremlin în Belgorod. În cadrul ședinței, Putin a declarat că „cei răuvoitori” încearcă din ce în ce mai mult să destabilizaze Rusia și că acest lucru trebuie prevenit, relatează The Guardian. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că sub nicio formă nu li se va permite să facă acest lucru”, a declarat președintele rus.
Aliații lui Kadîrov îl atacă dur pe Prigojin: „Nu mai urla, ai devenit un blogger”
Unul dintre aliații liderului cecen Ramzan Kadîrov l-a criticat public joi pe cel mai proeminent mercenar al Rusiei, Evgheni Prigojin, prezentîndu-l drept un blogger care țipă tot timpul despre probleme, relatează Reuters. Răspunsul din partea luptătorilor Wagner nu a întîrziat să apară.
Prin intermediul unui video, Adam Delimhanov i-a transmis un mesaj lui Prigojin, căruia i s-a adresat cu diminutivul „Jenia” și „tu”: „Dacă nu înțelegi, atunci poți să ne contactezi și să ne spui locul și ora, eu îți vom explica ce nu înțelegi. Ai devenit un blogger care țipă și strigă la toată lumea despre toate problemele”.
„Nu mai striga, nu mai țipa și nu mai urla”, a adăugat Delimhanov.
Mesajul a atras o mustrare rapidă din partea unuia dintre cei mai importanți luptători ai grupului Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care a servit în serviciile secrete militare rusești.
„De unde a apărut o asemenea familiaritate: cine v-a dat dreptul să folosiți „tu” și „Jenia”?”, a spus Utkin într-un mesaj pe care Prigojin l-a postat pe Telegram. „Anumiți cetățeni ar trebui să fie puși la zid pentru RUȘINEA pe care o avem”.
„Sînt întotdeauna gata să vorbim de la om la om”, a mai spus Utkin.
Kadîrov, fiul fostului președinte cecen Ahmad Kadîrov, care a fost asasinat într-un atentat cu bombă în 2004 la Groznîi, a susținut anul trecut unele dintre criticile lui Prigojin la adresa șefilor militari de top din Rusia, dar relațiile lor s-au distanțat în ultimele luni.
Kadîrov este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.
Prigojin, care a afirmat săptămîna trecută că porecla sa ar trebui să fie „măcelarul lui Putin” și nu „bucătarul lui Putin”, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul apărării au comis vreo „crimă” înainte sau în timpul războiului din Ucraina.
SUA nu acceptă o pace de „Potemkin” în Ucraina. Antony Blinken: Ar fi în favoarea lui Putin
Secretarul american de stat Antony Blinken a spus vineri că o încetarea a focului sau concesiile teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina ar reprezenta doar o „pace Potemkin”, care ar legitima agresiunea președintelui Vladimir Putin și ar încuraja viitoare atacuri. „Ar recompensa agresorul şi ar pedepsi victima”, a explicat Blinken, potrivit The Washington Post, citat de News.ro.
Într-un discurs considerat de analişti drept „un semnal” din partea SUA, rostit în capitala Finlandei, Antony Blinken a vorbit despre „eşecul strategic” al lui Putin în Ucraina, unul care, potrivit lui, a izolat Moscova, i-a slăbit economia şi a expus vulnerabilităţile armatei ruseşti, cîndva o forţă de temut.
Sursa: digi24.ro