RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Un treilea atac masiv asupra Kievului a fost înregistrat în interval de 24 de ore. Forțele ruse au trimis azi noapte un nou val de drone iraniene asupra capitalei Ucrainei. Oficialii administrației militare spun că sistemele de apărare aeriană le-au doborît. Dar căderea resturilor a provocat incendii în mai multe cartiere. Un bloc, o casă și mai multe mașini au luat foc. O femeie a murit, și alte trei persoane au fost rănite, relatează The Guardian. Sirenele de raid aerian au sunat peste noapte și în alte regiuni. Toată luna mai, Rusia a atacat în mod repetat Kievul, cu drone și rachete, mai ales noaptea. Acesta a fost cel de-al 17-lea atac aerian de luna aceasta, după ce ieri rachete rusești au fost lansate în plină zi.

 

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, „optimist” privind succesul unei contraofensive ucrainene în vară

„Avem şanse serioase să facem progrese semnificative în timpul verii”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov cotidianului francez Ouest-France, într-un interviu publicat luni, evocînd o contraofensivă ucraineană iminentă, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.

„Vrem să spargem voinţa ruşilor de a cîştiga acest război”, dă asigurări Raznikov. Această contraofensivă ucraineană are obiectivul revenirii Ucrainei la ”frontierele din 1991, recunoscite internţaional”, care includ Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă el.

Acest contratac de amploare „va declanşa o nouă repliere a ruşilor de pe teritoriul nostru”, anticipează Reznikov. „Ei au procedat la o nouă mobilizare, dar există mulţi începători, fără experienţă, care nu stăpînesc armamentul”, declară ministrul ucrainean al Apărării.

 

Cheltuielile militare ale Rusiei „pun presiune asupra finanțelor Kremlinului”

Este „aproape sigur” că cheltuielile militare ale Rusiei rămîn ridicate, iar acest lucru pune presiune asupra finanțelor Kremlinului, a declarat Ministerul Apărării al Marii Britanii (MOD) în cea mai recentă actualizare, potrivit Sky News.

În raportul său, ministerul notează că Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) a raportat o creștere de 9,2% a cheltuielilor militare rusești în 2022. Aceasta echivalează cu 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei.

 

Un mort și mai mulți răniți într-un nou atac masiv asupra Kievului

Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, după ce resturi dintr-o dronă rusă au lovit marți un bloc din Kiev și au declanșat un incendiu, au anunțat oficialii din capitala Ucrainei, potrivit The Guardian. 

Potrivit administraţiei civile şi militare, atacul din noaptea de luni spre marţi a fost efectuat cu drone, iar alte căderi de resturi au provocat incendiul unei case din cartierul Darniţskii din sudul capitalei şi a trei maşini în cartierul central Pecerski.

Potrivit primarului Kievului, o clădire cu mai multe etaje a fost avariată şi în districtul Holosiivskii. „Atac masiv! Rămîneţi în adăposturi!” a avertizat Vitali Kliciko.

Sirenele de avertizare aeriană au sunat peste noapte la Kiev, dar şi în regiunile Cerkasi (centru), Kirovohrad, Nikolaiev şi Herson (sud). Luni, rachetele ruseşti au vizat în plină zi Kievul, semănînd panică pe străzi, după încă o noapte de bombardamente. Mulţi locuitori s-au refugiat în adăposturi subterane, în special în metrou.

 

Rusia nu va intra în negocieri fără să cîştige războiul din Ucraina, afirmă cel mai înalt diplomat al UE

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că nu este „optimist” cu privire la modul în care se va desfăşura conflictul dintre Rusia şi Ucraina în această vară, relatează CNN, potrivit News.ro.

Borrell a adăugat că el crede că Rusia va negocia doar dacă va cîştiga războiul. „Nu sînt optimist cu privire la ce se va întîmpla în Ucraina în această vară. Văd o concentrare de trupe de ambele părţi, văd intenţia clară a Rusiei de a cîştiga războiul, (Rusia) nu va intra într-o negociere dacă nu cîştigă războiul”, a declarat el, vorbind la Barcelona, Spania.

Comentariile lui Borrell vin în contextul în care Moscova a lovit luni Kievul cu o serie de tiruri de rachete într-un atac surpriză în timpul zilei, la cîteva ore după un baraj nocturn asupra capitalei ucrainene şi a întregii ţări.

 

Cel puțin un mort și mai mulți răniți, în urma unui bombardament în regiunea Belgorod din Rusia

O persoană a fost ucisă şi alte cîteva au fost rănite în urma unui bombardament în oraşul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii, citat de CNN.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat luni, pe canalul său Telegram, că a fost o „zi dificilă” şi că au avut loc „multe bombardamente”.

Gladkov a precizat că în ultimele zile regiunea Belgorod a îndurat „numeroase pagube cauzate de ore de bombardamente” care au dus la întreruperea curentului electric, a conexiunii telefonice mobile, a căldurii şi a apei în numeroase zone, care au fost acum restabilite. Guvernatorul a menţionat că Novaya Tavolzhanka, Grafovka, Murom şi Arkhangelsky se numără printre zonele afectate.

 

Zelenski: Vom răspunde la toate manifestările răului Rusiei prin succesul nostru, prin presiuni şi cu „Patriot”

Nimeni altcineva în lume nu foloseşte armele împotriva răului mai eficient decît ucrainenii, le-a spus compatrioţilor, luni seara, preşedintele Volodimir Zelenski, care a vorbit în alocuţiunea sa nocturnă despre atacurile intensificate ale Rusiei care au avut loc în cursul zilei şi despre eficienţa contracarării lor graţie armamentului furnizat de Occident, în special sistemele americane de rachete antiaeriene Patriot, scrie News.ro.

„Astăzi a fost o zi foarte lungă, care a început foarte devreme pentru mulţi dintre oamenii noştri. Mai multe atacuri teroriste ruseşti într-o singură zi. Drone Shahed, rachete de croazieră, rachete balistice. Bombe aeriene ghidate. Mulţumită sistemului nostru de apărare aeriană - şi tuturor apărătorilor cerului - cel puţin sute de vieţi au fost salvate astăzi. Într-o singură zi. Cele mai multe dintre dronele Shahed şi rachete au fost doborîte”, a arătat Zelenski.

El şi-a avertizat compatrioţii că Rusia nu are niciun gînd de a înceta ostilităţile. „Fiecare astfel de atac terorist ne duce pe noi şi întreaga lume la o concluzie evidentă: Rusia vrea să urmeze calea răului pînă la capăt, adică pînă la înfrîngerea sa, pentru că răul nu are sfîrşit şi nu poate avea alt sfîrşit decît înfrîngerea”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a transmis, indirect, un nou mesaj către comunitatea internaţională, pentru a nu slăbi sprijinul şi pentru a furniza în continuare armament Ucrainei: „Lumea trebuie să vadă că teroarea pierde. Atunci cînd (sistemele) Patriot sînt în mîinile ucrainenilor şi se asigură că toate rachetele ruseşti sînt doborîte, teroarea pierde. Cînd lumea creşte presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni, cînd izolarea terorii creşte, cînd foştilor săi parteneri le este ruşine de orice apropiere de Moscova, teroarea pierde. Şi, bineînţeles, nu există umilinţă mai mare pentru un stat terorist decît succesul soldaţilor noştri. De fapt, cu succesele noastre, cu presiunile noastre, cu „Patrioţii” noştri, am răspuns şi vom continua să răspundem la toate manifestările răului rusesc. Şi vom distruge acest rău”, a transmis Zelenski. „Nimeni altcineva în lume nu foloseşte armele împotriva răului mai eficient decît ucrainenii”, a adăugat liderul de la Kiev.

El i-a informat pe ucraineni că a avut loc în cursul zilei o nouă reuniune a Consiliului Naţional de Securitate în care s-a discutat inclusiv despre furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană şi de rachete, prin „acorduri relevante cu partenerii”, şi despre ce poate face apărarea aeriană ucraineană mai puternică.

 

Rusia emite un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham, după ce a apărut o înregistrare video editată care îl arată pe acesta sărbătorind moartea unor trupe ruseşti, potrivit BBC.

Înregistrarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul preşedintelui Volodimir Zelensky după ce cei doi s-au întîlnit vineri la Kiev. În aceasta, senatorul Graham a calificat ajutorul acordat Kievului drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”, menţionînd că trupele ruseşti „mor”. Seniorul republican a declarat că va purta mandatul ca pe o „insignă de onoare”.

„Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mînia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă”, a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

„Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei pînă cînd fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”. „În cele din urmă, iată o ofertă pentru „prietenii” mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face”, a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămîna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarînd reporterilor că „este greu de imaginat o ruşine mai mare pentru ţară decît aceea de a avea astfel de senatori” - Ucraina a încărcat duminică pe reţelele de socializare clipul integral şi inedit. Înregistrarea a arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părţi separate ale întîlnirii, editate ulterior de biroul preşedintelui Zelensky pentru a apărea imediat unul după celălalt. În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar american acordat Ucrainei pentru a ajuta la reţinerea avansului Rusiei, salutîndu-l ca fiind "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”.

Ulterior, într-un clip separat, fără legătură, el a reamintit că mulţi au crezut iniţial că Ucraina va supravieţui doar trei zile atacului Moscovei, menţionînd că, în schimb, „ruşii mor”.

Dar Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici şi l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context. Ministerul de Interne al Rusiei - care l-a pus pe senatorul Graham pe lista persoanelor căutate - nu a precizat ce infracţiuni a comis acesta. Însă săptămîna trecută, Comitetul de Investigaţii al Moscovei - o agenţie federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul american - a declarat că a iniţiat o anchetă privind „retorica senatorului american referitoare la uciderea ruşilor”.

 

Zelenski, despre contraofensiva ucraineană: Deciziile au fost luate

Volodimir Zelenski a condus o ședință cu șefii armatei unde au fost luate decizii cu privire la contraofensiva ucraineană, relatează Ukrainskaia Pravda. „Tocmai am discutat cu comandanții militari la Cartierul General și s-au luat decizii importante. Principalul lucru este momentul. Și cel mai important, există decizii în ceea ce privește calendarul”, a declarat președintele Ucrainei, după ședință. La întîlnire s-a raportat situația operațională generală, dar și punctual, pentru anumite zone, iar Zelenski spune că au fost luate decizii adecvate. După discuții s-a decis formarea de noi brigăzi ofensive și asigurarea unei logistici rapide.

În urma analizei activității de apărare aeriană din ultimele zile s-a stabilit că sînt necesare noi contracte pentru furnizarea de rachete și sisteme suplimentare de apărare aeriană. S-a prezentat, de asemenea, o evaluare a pagubelor provocate. În mesajul de seară, Zelenski a adăugat că au fost luate deciziile privind termenele contraofensivei.

„Nu doar furnizarea de muniție, nu doar pregătirea noilor brigăzi, nu doar tactica noastră, ci și calendarul s-a discutat. Acesta este cel mai important. Termenele privind modul în care ne vom mișca. S-au luat decizii. Mulțumesc fiecărui soldat și sergent, ofițer și general, fiecărei brigăzi care s-a pregătit”, a mai spus președintele ucrainean.

 

Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner

Rusia şi-a transferat forţele la Bahmut pentru a înlocui luptătorii din grupul Wagner, a declarat luni, în cadrul unui interviu acordat presei ucrainene, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvînt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, potrivit CNN.

„Da, [Rusia] îşi roteşte în prezent unităţile [în Bahmut] - în primul rînd avînd în vedere pierderile semnificative suferite de Grupul Wagner. Ei sînt forţaţi să o facă, nu din alt motiv”, a declarat Cherevatyi.

„Unităţi ale forţelor aeropurtate şi unităţi de infanterie motorizată de intră [în Bahmut]. Ştim ce unităţi sînt; le cunoaştem comandanţii şi capacităţile de luptă”. Cherevatyi a precizat că „toate aceste unităţi ruseşti participă la ostilităţi din 24 februarie 2022 şi au suferit pierderi semnificative”.

El a mai spus că Rusia a folosit „soldaţi recent mobilizaţi” pentru a reface aceste unităţi. În ultimele zile, „dinamica confruntărilor de luptă în direcţia Bahmut a fost aproximativ aceeaşi”, a declarat Cherevatyi. Comentariile lui Cherevatyi au fost preluate de ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, care a declarat că ruşii „înlocuiesc trupele de la Wagner cu unităţi regulate şi încearcă să stabilizeze apărarea în această zonă”.

Duminică, şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că predarea poziţiilor luptătorilor săi din Bakhmut către unităţile armatei ruse s-ar putea prelungi pînă la 5 iunie.

Sursa: digi24.ro