RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Ucraina a fost atacată cu 54 de drone iraniene, în același timp, în noaptea de sîmbătă spre duminică. 36 dintre acestea au fost doborîte, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Luni dimineața, rușii au lansat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Kievului, relatează CNN. În mesajul de duminică seară, Zelenski a transmis că în curînd țara sa va pune capăt despotismului Rusiei. Pare o confirmare că mult-așteptata ofensivă este pregătită să înceapă.

 

Atac cu rachete în plină zi asupra Kievului

În jur de 12 explozii au fost auzite luni dimineaţă în centrul Kievului, la scurt timp după activarea sirenelor de alertă aeriană în capitala ucraineană, au constatat jurnalişti AFP, potrivit Agerpres.

„Explozii în oraş, în unele cartiere din centru”, a transmis pe Telegram primarul Vitali Kliciko.

„Apărarea antiaeriană este în acţiune”, a indicat la rîndul său administraţia militară a Kievului.

The Guardian, care citează un purtător de cuvînt al forțelor aeriene, scrie că ar fi vorba de rachete Iskander, posibil și S-300 și S-400.

Potrivit Unian, alerta aeriană a fost declanşată la puţin timp după ora locală 11:00 în Kiev şi în regiune. Locuitorii au fost îndemnaţi să stea în adăposturi.

Acest atac urmează celui din noaptea trecută asupra Kievului, unde au fost auzite explozii puternice. Peste 40 de rachete şi drone kamikaze de fabricaţie iraniană fiind distruse de apărarea antiaeriană ucraineană în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit autorităţilor.

După cum rezultă de pe harta alerts.in.ua, sub pericol de atacuri aeriene sînt Kievul şi zona ce ţine de capitala ucraineană, precum şi regiunile Jitomir, Hmelniţki, Vinniţa, Cerkasî, Kirovohrad, Poltava, Harkov, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Cernigov, de asemenea Doneţk şi Lugansk (ultimele două anexate de Rusia în septembrie trecut).

 

Bază militară din Ucraina, bombardată

Un sit militar din vestul Ucrainei a fost lovit în urma noului val de atacuri ruseşti în noaptea de duminică spre luni, au indicat luni autorităţile regionale ucrainene într-o rară declaraţie publică pe această temă, potrivit France Presse şi Reuters.

„Trupele ruse au lovit numeroase obiective între care unul militar în regiunea Hmelniţki”, a indicat administraţia regională într-un comunicat publicat pe Telegram.

Administraţia regională a raportat „incendii la depozite de combustibil” şi de echipamente militare, lăsînd să se înţeleagă că o pistă de aterizare de pe un aerodrom militar a fost avariată.

„Lucrări în vederea limitării incendiilor continuă”, adaugă ea.

„Cinci aparate de zbor au fost scoase din uz”, mai indică sursa citată, fără să ofere detalii în plus.

„Deocamdată, se lucrează în continuare pentru a limita incendiile de la depozitele de combustibil, lubrifianţi şi muniţie”, a scris biroul guvernatorului regiunii Hmelniţki pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

De asemenea, „au început lucrările de reparare la pista de aterizare”, potrivit administraţiei, care nu a făcut publică nicio cifră cu privire la eventuale victime, limitîndu-se să spună că informaţiile „sînt în curs de clarificare”.

Înainte de război, în zonă se afla un important aerodrom militar.

 

40 de rachete lansate asupra Kievului

Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului şi altor zone din centrul, estul, vestul şi sudul Ucrainei în cursul nopţii de duminică spre luni, în care a folosit 40 de rachete de croazieră şi 35 de drone, dintre care majoritatea au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

„Între orele 03:00 şi 05:00 ale zilei de 29 mai 2023, ocupanţii ruşi au atacat ţinte militare şi de infrastructură strategică ucrainene cu rachete de croazieră şi drone”, indică Forţele aeriene ucrainene într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Din numărul total de rachete şi drone, apărarea antiaeriană a distrus 37 de rachete de croazieră şi 29 de drone, toate Shahed, de fabricaţie iraniană, înainte ca acestea să-şi atingă ţinta.

Rachetele au fost lansate de pe „nouă (avioane) Tu-95ms strategice din zona Mării Caspice”. Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activata noaptea trecută pentru a le respinge în centrul, estul, sudul şi vestul ţării, potrivit raportului forţelor aeriene.

Comandantul şef al Forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a specificat că inamicul a tras 40 de rachete de tipul Kh-101/Kh-555, lansate de 9 avioane, precum şi în jur de 30 de drone iraniene kamikaze Shahed-136/13.

Zalujnîi a indicat că Rusia a ţintit obiective militare şi de infrastructură critică

În cel de-al 15 raid aerian al Rusiei asupra capitalei ucrainene în luna mai şi al doilea atac nocturn consecutiv de intensitate similară, nu s-au înregistrat pagube majore sau victime la Kiev, au declarat responsabili ucraineni.

„O altă noapte dificilă pentru capitală”, a consemnat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram.

În atacul de luni, Rusia a folosit o combinaţie de drone Shahed şi rachete de croazieră de fabricaţie iraniană, a specificat administraţia militară a capitalei ucrainene.

„Cu aceste atacuri constante, inamicul încearcă să menţină populaţia civilă într-o tensiune psihologică profundă”, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe canalul de mesagerie Telegram.

Potrivit unor martori, citaţi de Reuters, s-au auzit mai multe explozii puternice la Kiev, în timp ce oraşul şi întreaga Ucraină se aflau sub alerta de raid aerian luni dimineaţă.

Odată cu o contraofensivă ucraineană promisă de mult timp pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia în cea de-a 15-a lună a războiului declanşat de Kremlin, Moscova şi-a intensificat atacurile, ţintind infrastructuri şi depozite militare.

În timp ce Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile comise pe teritoriul Rusiei, o serie de lovituri în interiorul ţării au vizat infrastructuri militare, energetice şi de transport, Moscova acuzînd Kievul de aceste atacuri.

 

Atacuri și în sudul Ucrainei

Invadatorii ruşi atacă din aer Odesa, sînt de aşteptat atacuri în valuri, a transmis la primele ore ale dimineţii de luni Comandamentul operativ al forţelor de apărare ucrainene 'Sud', potrivit Unian.

Armata a transmis ca toată lumea să stea în adăposturi, să nu filmeze şi să nu posteze pe reţele de social media imagini care să surprindă activitatea apărării antiaeriene.

„Inamicul atacă din aer. Antiaeriană lucrează. Ar putea să avem atacuri în valuri”, a declarat comandamtul Sud, avertizînd că fragmente de rachete sau drone pot provoca pagube la sol.

Explozii s-au auzit în cursul nopţii trecute în diferite cartiere ale Odesei, potrivit Unian.

Sub alertă de raid aerian se află regiunile Herson, Mikolaiv, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev şi Doneţk, precum şi Jitomir.

La Odesa, în urma atacului cu drone iraniene Shahed-131/136 a fost lovită o ţintă a infrastructurii portuare, provocînd un incendiu.

Purtătoarea de cuvînt a Forţelor de apărare ucrainene din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, a precizat ulterior că incendiul a fost declanşat după ce fragmente de drone, doborîte de antiaeriana ucraineană, au căzut peste un obiectiv din port, dar că incendiul a fost stins între timp, conform aceleiaşi agenţii de presă ucrainene.

Sursa: digi24.ro