RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Forțele aeriene ucrainene au informat că un avion rusesc de tip Suhoi Su-35 a fost doborît în noaptea de duminică spre luni deasupra Mării Negre. Concomitent, Rusia încearcă, cel mai probabil, să înființeze un nou grup „elită” de aviație de atac, cu numele de cod „Ștorm” („Furtuna”), ale cărui avioane să zboare deasupra Ucrainei în misiuni de bombardament, a precizat luni ministerul britanic al Apărării. Noua unitate va fi compusă din cel puțin o escadrilă de avioane de atac la sol Suhoi Su-24 „Fencer” și avioane de vînătoare-bombardament Suhoi Su-34 și o escadrilă de elicoptere de atac. Tipul acestor aeronave sugerează că noul grup de aviație va avea ca principal rol executarea de misiuni de atac la sol, conform experților britanici.

 

Ucraina a respins un atac rus masiv asupra orașului Dnipro

Ucraina a afirmat luni că a respins în timpul nopţii de duminică spre luni un atac rus de amploare ce a vizat oraşul Dnipro, în zona est-centrală a ţării, cu rachete şi drone explozive, informează AFP.

Potrivit autorităţilor locale regionale, şapte persoane au fost rănite.

În timpul acestui „atac nocturn”, Rusia a lansat „16 rachete de diferite tipuri şi 20 de drone Shahed”, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat postat pe Facebook.

În total, patru „rachete de croazieră Kh-101/Kh-555” şi toate cele 20 de drone „au fost distruse de apărarea antiaeriană”, se subliniază în comunicat.

Cu toate acestea, armata ucraineană nu a oferit detalii asupra pagubelor provocate de cele 12 rachete care au trecut de apărarea sa.

Mai devreme luni dimineaţa ea a raportat că ruşii au lansat „un atac masiv cu rachete şi drone”, fără a spune unde exact şi adăugînd că „se vor face precizări după clarificare”.

Potrivit unui mesaj pe Telegram al primarului oraşului Dnipro, Boris Filatov, „nu au mai fost niciodată bombardamente (asupra oraşului) de o asemenea amploare de la începutul războiului”.

Dnipro, oraş care avea circa 1 milion de locuitori înainte de invazia rusă, se află la 125 de kilometri de linia frontului actuală.

„Locuitorii din Dnipro nu au dormit şi s-au rugat pentru rudele şi prietenii lor”, a mai spus Filatov.

La rîndul său, Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk unde se află Dnipro, a afirmat că trupele Kievului „au doborît” în noaptea de duminică spre luni „15 drone şi 4 rachete de croazieră deasupra regiunii”.

„Mai multe clădiri ale unii unităţi de salvare au fost avariate”, a spus el, înainte de a preciza că „două incendii au fost declanşate, care au fost deja stinse”. „Peste 10 camioane şi maşini au fost distruse şi 25 de maşini şi 2 autobuze au fost avariate”, a adăugat guvernatorul.

Potrivit lui Lisak, „şapte persoane au fost rănite” şi „femei cu vîrste între 52 şi 70 de ani au fost spitalizate”.

De la începutul lunii mai, Rusia şi-a înmulţit bombardamentele în timpul nopţii, în special asupra Kievului.

Ucraina susţine că apărarea sa antiaeriană, întărită de ajutorul militar occidental, doboară majoritatea dronelor şi rachetelor ruse.

 

Avion de luptă rusesc doborît deasupra Mării Negre

„Un avion de luptă mai puțin. Spre finalul zilei de 21 mai, rușii au pierdut un Suhoi Su-35 deasupra apelor teritoriale ucrainene”, se arată într-un comunicat publicat de forțele aeriene ucrainene.

Conform unor informații încă neconfirmate oficial, avionul rusesc se afla într-o misiune de bombardament în zona Herson.

 

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, în sudul Ucrainei, a fost decuplată din nou de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă luni ocupaţia rusă, un incident care ar putea fi periculos şi care a devenit frecvent odată cu bombardamente în războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

„Din cauza întreruperii liniei de înaltă tensiune Dniprovskaia (conectată la o centrală din regiunea Dnipro), Centrala Nucleară Zaporojie şi-a pierdut alimentarea exterioară cu electricitate”, anunţă pe Telegram administraţia rusă de ocupaţie.

Potrivit ocupaţiei ruse, reconectarea acestei linii electrice era în curs, iar generatoarele diesel de rezervă ale instalaţiei au fost pornite pentru a asigura temporar o funcţionare minimă a centralei. Aceste generatoare au carburant pentru a funcţiona timp de mai multe zile.

„Nivelul radiaţiei în centrală este în normă”, precizează administraţia rusă, care are legături cu grupul public rus Rosatom.

Este a şaptea oară cînd acest complex nuclear uriaş este decuplat de la reţeaua electrică, de cînd a fost ocupat de către ruşi, la 4 martie 2022. Precedenta întrerupere, care a avut loc la începutul lui martie, a fost cauzată de un val de atacuri ruseşti cu rachetă, potrivit operatorului public ucrainean Energoatom.

Alimentarea externă a fost restabilită atunci după cîteva ore. Centrala Nucleară Zaporojie, care producea înainte de război 20% din energia ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale ofensivei ruse, în pofida unor perioade de bombardament, după care a fost oprită în septembrie. Niciunul dintre reactoarele de tip VVER-1000 din perioada sovietică ale Centralei Nucleare Zaporojie nu generează electricitate, însă instalaţia rămîne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitate produsă de acesta pentru propriile nevoi, şi anume pentru a asigura răcirea reactoarelor.

 

Rusia susține că avioanele F-16 care vor fi furnizate Ucrainei vor decola din baze NATO

Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina va ridica problema privind rolul NATO în conflict, a declarat luni un oficial rus de rang înalt, acuzînd Washingtonul că subordonează G7 politicii sale de a provoca o „înfrîngere strategică” Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri programele de antrenament pentru piloţii ucraineni de F-16, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că aceste aparate nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul rus.

„Nu există infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de mentenanţă”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, în declaraţii publicate pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei.

 

„Forțele aeriene ruse au înregistrat rezultate slabe” pînă acum în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării citează „surse media rusești credibile”, conform cărora ministerul rus al Apărării încearcă să recruteze piloți „extrem de bine pregătiți și motivați” prin oferirea de sume mari de bani dar și prin reîncadrarea piloților retrași ori pensionați.

„Crearea acestui grup (de aviație) scoate în evidență faptul că forțele aeriene regulate ale armatei ruse au înregistrat rezultate slabe în misiunea principală de a efectua raiduri aeriene de-a lungul liniei frontului în Ucraina”, se arată în analiza minsterului britanic al Apărării.

Cu aproape o săptămînă în urmă, Rusia a pierdut într-o singură zi cel puțin patru aparate de zbor, cel mai negrru bilanț pentru aviația rusă de la începutul războiului. Potrivit informațiilor din mai multe surse, apărute atît în presa rusă, cît și pe rețelele de socializare, este vorba despre un bombardier Su-34, un avion de vînătoare Su-35 și două elicoptere de transport Mi-8. Mai mult, cele patru aparate de zbor au fost doborîte chiar deasupra Rusiei, într-o regiune aflată la granița cu Ucraina.

Potrivit contului Ukraine Weapons Tracker, aparatele rusești ar fi fost doborîte de rachetele antiaeriane ucrainene deasupra regiunii Briansk din Rusia, aflată la granița cu Ucraina și Belarus. Nu este clar dacă rachetele au fost lansate de la sol sau din aer.

Conform CNN, ucrainenii au reușit să doboare cel puțin un avion de luptă al Rusiei cu ajutorul unui sistem antiaerian Patriot.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31