RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Ofensivă ucraineană în Soledar

Armata ucraineană a desfășurat joi „operațiuni ofensive” de-a lungul întregii linii de front în apropiere de Soledar, în estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, relatează agenția Reuters.

Operațiunile au implicat 1.000 de soldați și pînă la 40 de tancuri, a precizat ministerul, asigurînd că atacurile au fost respinse.

„În direcția tactică Soledar, inamicul a desfășurat ieri operațiuni ofensive de-a lungul întregii linii de contact dintre părți, care are o lungime de peste 95 de kilometri. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat 26 de atacuri, în care au fost implicați peste o mie de militari, pînă la 40 de tancuri, precum și alte echipamente militare și speciale”, a susținut ministerul rus al Apărării.

 

Numărul tunurilor și lansatoarelor de rachete rusești distruse de ucraineni s-a mărit semnificativ

Armata ucraineană a distrus sau avariat 166 de piese de artilerie clasică (mortiere, obuziere, tunuri de cîmp) în perioada 28 aprilie -11 mai. Comparativ într-un interval de timp similar, de 2 săptămîni (29 martie - 11 aprilie), au fost distruse 108 de astfel de sisteme de artilerie, conform Kyiv Post.

În plus, în ultima perioadă ucrainenii au reușit să distrugă inclusiv lansatoare de rachete de tip „Katiușa”, atît modele mai vechi de tip Grad (rachete de calibrul 122 mm) dar și modele mai noi „Smerch” (care lansează rachete de calibrul 300 mm). Dacă în urmă cu o lună, 9 astfel de sisteme au fost distruse, în ultimele 2 săptămîni ucrainenii au distrus 16 sisteme.

Distrugerea pieselor de artilerie și a depozitelor de muniții reprezintă un obiectiv „logic” pentru comandamentul armatei ucrainene în operațiunea de „modelare” a mult-așteptatei contraofensive, conform generalului australian în retragere Mick Ryan.

 

Ucrainenii au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut

Forţele Kievului au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a anunţat vineri adjuncta ministrului ucrainean al apărării.

"Inamicul a suferit pierderi importante de vieţi omeneşti. Forţele noastre de apărare au avansat doi kilometri lîngă Bahmut", a afirmat Ganna Maliar într-un comunicat postat pe reţelele sociale. "Nu am pierdut nicio poziţie în Bahmut săptămîna aceasta", a adăugat ea.

Aceste declaraţii intervin după ce un alt înalt responsabil militar ucrainean a declarat miercuri că forţele ruse s-au retras din unele zone din apropierea oraşului Bahmut, în urma unor contraatacuri ale forţelor Kievului.

Însă Rusia a negat joi seara orice străpungere a apărării sale de către forţele ucrainene. "Declaraţiile difuzate de canale Telegram individuale cu privire la 'străpungeri ale apărării' ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realităţii", a afirmat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministerul rus nu a menţionat informaţiile despre o retragere a trupelor ruse de lîngă Bahmut, limitîndu-se să indice că "detaşamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest" a oraşului, unde sînt situate ultimele poziţii ucrainene din zonă. "Situaţia generală din zona operaţiunii militare speciale este sub control", a dat asigurări ministerul rus.

Grupul paramilitar rus Wagner, care conduce asaltul terestru al Rusiei împotriva Bahmut, s-a plîns recent ce penurii de muniţii şi a ameninţat că se va retrage dacă nu va primi mai mult sprijin din partea Moscovei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a anunţat vineri, într-o analiză, că forţele Kievului "au străpuns probabil unele linii ruse în timpul unor contraatacuri lîngă Bahmut".

Bătălia pentru Bahmut, oraş care înainte avea circa 70.000 de locuitori şi care în prezent este devastat şi controlat în proporţie de aproximativ 80% de forţele ruse, este cea mai lungă şi mai sîngeroasă de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022.

 

Prigojin acuză trupele armatei ruse că „fug” de pe pozițiile lor de lîngă Bahmut

Șeful grupului paramilitar rus Wagner a acuzat vineri trupele armatei regulate ruse că „fug” de pe poziţiile lor de lîngă Bahmut, în Ucraina, unde Kievul a revendicat o străpungere a frontului, estimînd că liniile de apărare „se prăbuşesc”, relatează AFP.

„Este pur şi simplu o fugă a unităţilor Ministerului Apărării pe flancuri” la Bahmut, unde unităţi regulate ale armatei ruse se poziţionaseră, a afirmat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă pe Telegram.

Potrivit lui, forţele ucrainene au reluat controlul asupra unui rezervor la nord de acest oraş, și au ocupat poziții tactice.

El a afirmat de asemenea că soldaţii Kievului recuperaseră drumul ce duce spre Ceasiv Iar, mai la vest, care era blocat de militarii ruşi de mai multe săptămîni.

 

Zelenski îi mulţumeşte lui Sunak pentru rachetele Storm Shadow

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat vineri, la telefon, cu premierul britanic Rishi Sunak, căruia i-a mulțumit pentru trimiterea de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune Ucrainei, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Am avut o conversaţie telefonică cu prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak. I-am mulţumit pentru întărirea semnificativă a capacităţilor noastre cu rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow şi pentru altă asistenţă militară de neînlocuit”, a scris Zelenski, pe Twitter, după ce a vorbit cu Sunak.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunţat joi, în Parlamentul de la Londra, că ţara sa va trimite rachete Storm Shadow în Ucraina. Acest lucru face din Marea Britanie prima ţară care acceptă să livreze rachete cu rază lungă de acţiune Kievului, astfel încît Ucraina să poată lovi ţinte ruseşti în interiorul teritoriilor ocupate.

În conversaţia lor, Zelenski şi Sunak au discutat şi despre alte chestiuni legate de „cooperarea în domeniul apărării” şi şi-au coordonat „poziţiile în ajunul unor evenimente internaţionale viitoare”.

„În mod specific, avem nevoie de semnale clare privind viitorul Ucrainei în NATO”, a scris Zelenski pe Twitter.

 

Rușii întăresc paza navelor din Sevastopol de teama unor atacuri cu drone

Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, viceamiralul Viktor Sokolov, a anunţat că a sporit măsurile pentru protecţia navelor şi a bazei lor de la Sevastopol împotriva atacurilor cu drone.

"Din cauza ameninţării atacurilor în care sînt folosite complexe robotice de suprafaţă şi subacvatice, au fost sporite mijloacele tehnice de protecţie a bazei principale a flotei şi a acostamentelor navelor, au fost dotate posturi pentru supraveghere optico-electronică şi radiotehnică", a declarat Sokolov într-un interviu acordat ziarului armatei Krasnaia Zvezda, potrivit News.ro.

Comandantul Flotei ruse a Mării Negre a declarat că apărarea este întărită pe fondul unei avalanşe de atacuri cu drone ucrainene care vizează baza sa principală, portul Sevastopol din Crimeea.

Sevastopolul a fost atacat în repetate rînduri cu drone de la începutul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, dar Ucraina evită să îşi asume responsabilitatea directă pentru loviturile asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în mod unilateral în 2014.

Pe de altă parte, potrivit agenţiei Interfax, în acelaşi interviu viceamiralul Sokolov a anunţat că Flota Mării Negre, a cărei navă amiral, crucişătorul Moskva, a fost scufundată de Ucraina în aprilie 2022, va primi patru nave noi în 2023. Este vorba despre trei distrugătoare de ultimă generaţie din seria Karakurt, înarmate cu rachete de înaltă precizie, şi de o nouă navă de patrulare.

Distrugătoarele multifuncţionale Karakurt sînt concepute pentru a îndeplini misiuni în zona apropiată de mare. Navele din acest proiect sînt echipate cu un sistem multifuncţional cu opt celule pentru rachete de croazieră Kalibr şi Onix, precizează Interfax.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31