RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Armata ucraineană le provoacă pierderi foarte mari forțelor ruse, în regiunea Donbas, susține Volodimir Zelenski în mesajul lui de azi-noapte. El le-a spus ucraienilor că armata lucrează la planurile unor acțiuni care vor avea loc într-un viitor apropiat. În același timp, Zelenski anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. La conferința de securitate de la Munchen, Joseph Borrell, șeful diplomației europene, a declarat că războiul s-ar putea încheia în cîteva săptămîni. Iar rezultatul nu va fi cel dorit de Europa, dacă livrările de armament și muniție pentru Ucraina nu vor crește în cel mai scurt timp. Între timp, președintele Joe Biden se îndreaptă în Polonia pentru o vizită de două zile, pentru a marca un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

 

Rusia va pretinde că orașul Bahmut a fost capturat pentru a marca un an de la invazia din 24 februarie

Rusia va pretinde că orașul Bahmut a fost capturat pentru a marca un an de la invazia din 24 februarie, indiferent de realitatea de pe teren, a afirmat Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian. Este probabil ca forțele rusești să fie supuse unei presiuni politice tot mai mari pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei, mai spun britanicii.

 

Miniştrii de Externe din UE se reunesc la Bruxelles. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, la un an de la invadarea Ucrainei

Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina. Una dintre temele de discuţie este un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Comisia Europeană a propus a zecea serie de măsuri punitive împotriva Rusiei, care se concentrează pe controale asupra exporturilor şi pe combaterea evitării sancţiunilor şi care urmează să fie adoptate pînă la 24 februarie, fără ca luni să fie aşteptată o decizie finală, relatează DPA, citată de Agerpres.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, ia parte la reuniune, în contextul în care omologii săi din UE analizează noi mijloace de a sprijini Ucraina, cum ar fi furnizări de muniţie şi de arme. Estonia vrea extinderea unei scheme care compensează ţările ce livrează arme Kievului pentru a include o achiziţie comună de muniţie pentru Ucraina, precum şi completarea stocurilor blocului comunitar.

 

Giorgia Meloni merge în vizită la Kiev, luni

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, se va deplasa la Kiev, luni, pentru a-l întîlni pe președintele Volodimir Zelenski, a anunțat o sursă apropiată de guvernul de la Roma, duminică, conform Reuters. Meloni, care a fost învestită în funcție în luna octombrie a anului trecut, a declarat, anterior, că intenționează să meargă la Kiev înainte de 24 februarie. Pînă acum, șefa guvernului de la Roma s-a dovedit o susținătoare fermă a Ucrainei, în ciuda neînțelegerilor din interioriul coaliției sale și a unei opinii publice divizate.

 

Zelenski: Armata ucraineană va apăra orașul Bahmut, dar „nu cu orice preț”

Președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene vor apăra în continuare orașul Bahmut, dar „nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară”, relatează The Guardian.

bahmut

Înainte de război, orașul Bahmut avea o populație de 70.000 de oameni, dar acum oficialii ucraineni estimează că au mai rămas mai puțin de 5.000 de civili. „Da, nu este un oraș deosebit de mare. De fapt, la fel ca multe altele din Donbas, (a fost) devastat de ruși. Este important pentru noi să o apărăm, dar nu cu orice preț și să nu moară toată lumea”, a spus Zelenski pentru cotidianul italian Corriere della Sera, citat de The Guardian.

Analiștii spun că orașul are o valoare mai mult simbolică decît strategică, ca poartă de acces către orașele aflate la vest din regiunea Donețk. „Vom rezista și, între timp, vom pregăti următorul contraatac”, a spus președintele ucrainean.

 

Șeful UE pentru Afaceri Externe cere mai multe muniții pentru Ucraina

Războiul cu Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în cîteva săptămîni o modalitate de a accelera furnizarea de muniții către Ucraina, a avertizat duminică șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, relatează The Guardian.

„Trebuie să creștem și să accelerăm sprijinul nostru militar pentru Ucraina. Primul și cel mai urgent lucru pe care trebuie să-l facă o Europă geopolitică este să înarmeze Ucraina. (...) Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid. Este o chestiune de săptămîni”, a spus Borrell îm cadrul conferinței de securitate de la Munchen.

Borrell a mai cerut o întîlnire extraordinară în perioada 7-8 martie, unde va propune accelerarea proceselor de aprovizionare.

 

Biden nu are intenții să viziteze Ucraina cu ocazia deplasări în Polonia, afirmă Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden întreprinde o călătorie în Polonia în această săptămînă, însă nu va vizita cu această ocazie şi Ucraina vecină, la aproape un an de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, a indicat un oficial al Casei Albe, pe fondul speculaţiilor referitoare la o eventuală vizită, transmite dpa și Agerpres.

Comandantul şef al forţelor armate americane va continua să exprime sprijinul Statelor Unite faţă de Ucraina pe parcursul vizitei în Polonia, unde va sosi marţi, însă se va limita la aceasta, a indicat duminică purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby.

„Menţinem, evident, un nivel înalt de solidaritate cu poporul ucrainean”, a declarat Kirby la o emisiune a postului MSNBC. „Statele Unite conduc lumea în ce priveşte contribuţiile - fie că este vorba despre asistenţă umanitară sau despre armament pentru Ucraina - şi vom continua să ne folosim puterea de convocare pentru a aduna lumea, a impulsiona sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

„Însă nu există planuri ca preşedintele să intre în Ucraina în această călătorie”, a spus Kirby. Biden urmează să se întîlnească cu preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre „eforturi colective de a susţine Ucraina şi a întări descurajarea din partea NATO”, conform Casei Albe. 

Biden se va întîlni de asemenea cu liderii unor state est-europene membre ale NATO şi va ţine un discurs despre „cum vom continua să fim alături de poporul Ucrainei cît timp va fi necesar”, a transmis Casa Albă. Preşedintele american va pleca din Polonia miercuri, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Deplasarea din Polonia în Ucraina ar necesita o călătorie lungă cu trenul sau un zbor potenţial periculos, iar consilierii lui Biden consideră că riscul nu merită asumat, a scris duminică Politico.

 

Războiul din Ucraina ar urma să coste Germania aproximativ 160 de miliarde de euro pînă la finalul anului

Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro, sau 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a diminuării creării de valoare pînă la finele anului, a apreciat preşedintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), informează Reuters.

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decît ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul "Rheinische Post".

Agerpres amintește că industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decît în alte ţări, şi cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia preţurilor la energie, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

Un studiu publicat luna trecută de Allianz Trade arată că industria germană ar urma să plătească un preţ cu 40% mai mare la energie în 2023 comparativ cu 2021. „De aceea, prognoza de creştere pentru 2023 şi 2024 este mai redusă decît în multe alte ţări”, a spus Peter Adrian, adăugînd că acest lucru este valabil şi pentru anul trecut. 

Germania, ţară care timp de decenii s-a bazat pe gazele ruseşti ieftine livrate prin conducte, se confruntă acum cu preţuri mai mari la energie comparativ cu SUA, care are propriile sale rezerve de gaze naturale, sau Franţa, ţară care produce o mare cantitate de energie electrică în centralele nucleare. „Preţul gazelor este de trei pînă la cinci ori mai mare decît în SUA”, a apreciat Peter Adrian, adăugînd că preţurile la electricitate sînt de patru ori mai mari decît în Franţa.

 

Trimisul lui Xi Jinping a ajuns la Moscova pentru discuții despre un posibil plan de pace

Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, a ajuns la Moscova pentru discuţii despre un posibil plan de pace pentru Ucraina, a relatat cotidianul rus Kommersant, preluat de Reuters.

„Scopul acestei vizite este de a creşte rolul Beijingului în reglarea (situaţiei privind) Ucraina”, a scris publicaţia.

La Conferinţa anuală de Securitate de la Munchen, Wangm directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), a acuzat SUA că încalcă normele internaţionale printr-un comportament isteric.

Înaltul oficial chinez a reiterat un apel la dialog şi a sugerat ca ţările europene „să se gîndească liniştite” cum să pună capăt războiului.

Wang a mai spus că există „unele forţe care par să nu îşi dorească succesul negocierilor şi nici ca războiul să se încheie în curînd”, fără a preciza la cine face referire.

În acelaşi timp, la Beijing, Ministerul de Externe a transmis, într-o conferinţă de presă obişnuită, că China nu va accepta ca SUA să arate cu degetul relaţiile sale cu Rusia.

„Parteneriatul de cooperare strategic şi comprehensiv al Chinei se bazează pe evitarea alinierii, confruntării şi luării ca ţintă a unor părţi terţe, ceea ce se încadrează în suveranitatea a două ţări independente”, a declarat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, ca răspuns la o întrebare despre o întîlnire în weekend între Wang Yi şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

În plus, Beijingul a transmis luni Washingtonului că SUA sînt ţara care „nu încetează să furnizeze arme pe cîmpul de luptă, nu China”, după ce Blinken a declarat că ar avea dovezi că gigantul asiatic se gîndeşte să trimită arme Rusiei.

„SUA sînt ţara care nu încetează să trimită arme pe cîmpul de luptă, nu China. SUA nu au competenţa de a da ordine Chinei şi nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau să impună felul în care trebuie să fie relaţiile chino-ruse”, a insistat Wang Wenbin.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Wang Wenbin a mai spus că Beijingul este îngrijorat de evoluţiile din Peninsula Coreeană, ca reacţie la testele cu rachetă ale Coreii de Nord.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40