RĂZBOI LA HOTARELE NOASTRE

Peste 30 de insurgenţi au fost ucişi în confruntări recente la Slaviansk

"Peste 30" de insurgenţi proruşi şi patru militari ucraineni au fost ucişi în confruntări armate recente în zona oraşului Slaviansk, în estul Ucrainei, a anunţat marţi ministrul de Interne Arsen Avakov.

"Potrivit estimărilor noastre, peste 30 de terorişti au fost ucişi, iar alte zeci au fost răniţi", a scris ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook în noaptea de luni spre marţi. "Erau mulţi (oameni) din Crimeea şi din Rusia", inclusiv "ceceni", a precizat el. "Patru dintre combatanţii noştri au fost ucişi, iar (alţi) 20 (au fost) răniţi", a mai anunţat ministrul, confirmînd un bilanţ prezentat anterior.

Putin îşi poate atinge obiectivele în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin este în măsură să-şi atingă obiectivele în estul Ucrainei fără să traverseze frontiera, a apreciat luni, la Ottawa, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove.

Convins, în urmă cu cîteva zile, că scenariul intervenţiei forţelor armate ruse în Ucraina era probabil, generalul Breedlove "crede acum că Putin îşi poate atinge obiectivele în estul Ucrainei şi să nu treacă deloc frontiera cu trupele", potrivit unor declaraţii citate de către CBC.

Conducătorul militar al Alianţei Nord-Atlantice în Europa s-a întîlnit luni cu premierul canadian Stephen Harper şi ministrul Apărării Rob Nicholson.

În opinia generalului Breedlove, "desfăşurarea cea mai probabilă este că el (Putin) va continua să facă ceea ce face, şi anume să discrediteze Guvernul, să provoace haosul şi să încerce să pregătească terenul pentru o mişcare separatistă" în estul Ucrainei.

În cazul Crimeei, preşedintele Putin mai întîi a "negat prezenţa rusă, iar acum recunoaşte această prezenţă în Crimeea", a spus Breedlove într-un colocviu.

"Acelaşi lucru se va întîmpla în Ucraina, pe măsură ce timpul trece", a adăugat el.

Conducătorul militar al NATO în Europa urmează să se întîlnească marţi cu şeful Statului Major canadian Tom Lawson.

Pe teren, confruntări violente s-au soldat cu patru morţi, luni, în estul Ucrainei, alimentînd temeri cu privire la degenerarea conflictului în război civil.

Marţi, la Kiev, Parlamentul s-a întrunit cu uşile închise, iar la Viena urma să aibă loc o reuniune a aproximativ 30 de miniştri de Externe - inclusiv rusul Serghei Lavrov şi ucraineanul Andrii Deşciţa - în cadrul Comitetului ministerial al Consiliului Europei (CoE).

Sursa: Mediafax