RUSII VOR DECIDE DACA AMERICANII AU FOST SAU NU PE LUNA

Entuziaşti din Rusia au reuşit timp de cîteva săptămîni să adune mai mult de un milion de ruble pentru proiectarea şi confecţionarea unui aparat cosmic. Acesta ar urma să se îndrepte spre Lună, ca mai apoi să fotografieze locurile pretinsei aselenizări a rachetei americane Apollo, comunică RIA Novosti cu referinţă la iniţiatorul proiectului, Vitali Egorov.

Potrivit lui Egorov, scopul campaniei este de a afla, în sfîrşit, dacă americanii au fost pe Lună sau avem de-a face cu o mistificare.

„Avem mai mulţi sponsori, care transferă sume între 30 şi 50 de mii de ruble”, a declarat Egorov. După spusele lui, dacă suma va depăşi 1,5 milioane de ruble, restul banilor vor fi direcţionaţi pentru crearea unui computer la bordul aparatului zburător.

„Pînă în prezent societatea nu cunoaşte cu siguranţă dacă americanii au fost sau nu pe Lună. Mai multe lucruri vorbesc despre faptul că NASA ar fi recurs la o imitare a zborului şi a aselenizării. Un răspuns clar la aceste întrebări îl vor şi ruşii şi americanii, este un interes comun”, a opinat Egorov. El consideră să satelitul artificial, care ar urma să capteze imaginile ca probe, poate fi lansat de pe o navă spaţială din Rusia, China sau India, care se vor îndrepta spre Lună în timpul apropiat.

Din anul 2011 şi pînă în 2015 imaginile de pe Lună erau furnizate de aparatele americane ale NASA, denumite Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Egorov vrea să capteze aceleaşi imagini, dar la o rezoluţie mai mare, ceea ce va permite de a identifica gradul de denaturare a peisajelor de pe Lună.

Programul Apollon a fost adoptat în SUA în anul 1961 în scopul organizării primului zbor al omului spre Lună. În total au fost şase încercări de aselenizare. Programul „lunar” a fost sistat în anul 1975. Versiunea oficială a NASA privind prezenţa astronauţilor pe Lună a provocat mai multe teorii conspiratorii. Mai mulţi sceptici consideră că fotografiile „de pe Lună” au fost făcute în studiourile Hollywood-ului.

După RIA Novosti