Rusii se urineaza pe noi, dar unii oficiali spun ca-i apa de ploaie

Orbirea slugarnică a moldovenilor în fața aroganței brutale rusești

Mihai CONȚIU

 Miercuri, 30 Noiembrie, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe rus, în cel mai putinist stil cu putință, a dat de pămînt cu guvernarea de la Chișinău în cel mai umilitor mod. Precizăm: cu guvernarea de la Chișinău doar moldovenii care au votat-o au dreptul să dea de pămînt, nicidecum o Rusie agresoare, brutală și nelegiuită! Această intervenție mitocănească a reconfirmat, iarăși, disprețul arogant pe care Rusia îl are față de acest Stat, asupra căruia vrea să-și re-legifereze vasalitatea.

Într-un fel, rușii sunt încurajați și de numeroasele cîrtițe trădătoare moldovenești! Dintr-un ultim sondaj de opinie dat publicității, Sîmbătă 3 Decembrie, aflăm că 38,3% dintre moldoveni susțin poziția agresorului în războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei; alți 17% cred că Rusia apără republicile populare separatiste din Donbass și Lugansk, iar 15% cred că războiul este ”o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”. 

Ca să înțelegeți mai bine în ce i-au transformat rușii pe moldoveni! Ca să înțelegeți mai bine că Ucraina trebuie să cîștige războiul și pentru ca acești moldoveni zombați să înțeleagă că vecinii lor sunt ucrainenii și românii, nu rușii, și că Occidentul este cel care n-o să-i lase să moară de foame, într-o altă foamete organizată de Moscova!

Dar să revenim la Maria Zaharova! În comunicatul de presă amenințător din ziua de 30 Noiembrie, printre altele, Maria Zaharova a spus: „Urmărim cu atenție ceea ce se întîmplă în Moldova. Din păcate, Occidentul, cu mîinile autorităților de la Chișinău, continuă să atragă țara în campania sa direcționată împotriva Rusiei. Scenariul este aceleași după care a mers Ucraina – cenzurarea spațiului informațional de opinii care nu le convin, represalii politice, incitarea la rusofobie, îndepărtarea de statutul de neutralitate și apropierea de NATO –, toate acestea exact cu mîna acelor lideri politici, care s-au hrănit din treuca Occidentului”.

Cînd Zaharova spune că ei, rușii, ”urmăresc cu atenție” ce se întîmplă aici, la ce să ne gîndim? Probabil la aceea că urmăresc cu atenție cum sunt gestionați banii cu care Moscova finanțează protestele maraton din Republica Moldova; cu cît contribuie la finanțări și Ilan Șor, și Vladimir Plahotniuc; cu cîtă eficiență acționează în favoarea Rusiei și împotriva Occidentului aceiași Șor și Plahotniuc, dar și Igor Dodon ori Vladimir Voronin; cît de eficienți sunt liderii găgăuzi, precum și menținerea Transnistriei ”pe picior de război!

Potrivit aceleiași trompete a Kremlinului, ”Chișinăul este împotriva Rusiei, cenzurează spațiul informațional, incită la rusofobie, recurge la represalii politice, se îndepărtează de statutul de neutralitate și se apropie de NATO”.

Pentru Zaharova, cenzurarea spațiului informațional înseamnă libertatea jurnaliștilor de a scrie despre genocidul declanșat de ruși în Ucraina și nedifuzarea, cu prioritate, a propagandei criminale rusești. Care rusofobie cînd limba rusă are prioritatea absolută în Republica Moldova, iar etnicii ruși, cetățeni moldoveni, ca dintotdeauna, prosperă confortabil în raport cu băștinașii și majoritarii moldoveni?

”Represalii politice” împotriva lui Șor și Plahotniuc? Nicidecum, cauze penale intentate împotriva celor mai mari bandiți pe care i-a avut această Țară! ”Neutralitate și apropiere de NATO”? Neutră a fost și Ucraina, o neutralitate ”garantată” de Rusia în schimbul denuclearizării, și vedem acum cum i-o respectă bandele criminale de soldați și mercenari ruși invadatori!

Cucuveaua Kremlinului mai acuză că sunt interzise posturile rusești de televiziune, pomenind și despre ”granturi direcționate către așa-numitele media corecte, prin ONG-uri controlate de Occident, iar trendul antirusesc a devenit exclusiv unul dominant”. Poate emisiuni care propagă crimele rusești din Ucraina au fost sistate! Televiziuni rusești…, dar ce să caute televiziunile Moscovei în Republica Moldova?

Locul Moldovei este în Europa occidentală, democratică și civilizată, nu în Siberia rusească. Cine altcineva dacă nu Occidentul democrat, fie și prin aceste granturi, poate ajuta, prin bună informare, la salvarea moldovenilor din ghearele rusești care nu știu să semene decît moarte, foamete și supunere cu  forța? Occidentul n-a jefuit niciodată Moldova, nu i-a deportat pe moldoveni, nu le-a organizat foamete, n-a venit niciodată aici ca să nu mai plece și nu s-a proclamat stăpîn peste casele moldovenilor, așa cum au făcut-o rușii!

La fel cum a făcut-o și Putin, Zaharova acuză condamnarea Holodomorului în Ucraina, spunînd că ”multe țări sovietice s-au confruntat cu foametea”. Care-s alea ”multe țări”? Rușii au organizat marea foamete prin confiscarea absolut a tuturor proviziilor din Ucraina și Moldova, ca să mă opresc doar asupra acestora, ca să-i hrănească exclusiv pe ruși, care n-au murit de foame și n-au ajuns inclusiv la canibalism, așa cum s-a întîmplat cu moldovenii și ucrainenii! Rușii nu dau niciodată, ci iau, jefuiesc! Dau bani doar la politicienii servili, ca mai apoi să și-i recupereze înmiit.

Față de aceste declarații ale Mariei Zaharova, cît și celelalte necitate, mă așteptam la replici extrem de dure din partea Președinției, Parlamentului și Guvernului, inclusiv la convocarea ambasadorului rus la MAEIE. Nimic, doar o reacție oferită de către purtătorul de cuvînt al MAEIE, Daniel Vodă, în care se spune:

„Primesc, astăzi (1 Decembrie; n. aut.), solicitări de a comenta declarațiile de ieri ale doamnei Maria Zaharova, purtătoarea de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei. Fiecare moldovean care a stat în beznă, întuneric și frig știe bine de ce s-a întîmplat acest lucru. Nu trebuie să ne spună Moscova despre asta. Am simțit fiecare pe pielea noastră consecințele acestui război brutal, indiferent de preferințele noastre politice și geopolitice. Atacurile masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei afectează serios și securitatea energetică a țării noastre. Acest război trebuie să înceteze”.

În primul rînd, MAEIE nu trebuia să aibă o reacție ”pentru că a primit solicitări”. Reacția trebuia să fie promptă, din instinct, imediat după ce Zaharova s-a pronunțat. Textul în sine parcă e copiat după cel care ”i-a fost aprobat lui Dodon”, nu unul dur, de revoltă și plin de demnitate națională. Despre celelalte lipsuri de reacții… ce să mai spunem?

Această reacție anemică și singulară mă determină să constat realitatea că rușii se urinează constant pe moldoveni, iar unii oficiali vor să ne convingă că plouă, că-i apă de ploaie, nu pipi rusesc! Complexe traumatizante în fața rușilor la cel mai înalt nivel sau teamă cumplită? Credem că toate la un loc!