RUSIA VREA SĂ CONSTRUIASCĂ UN GAZODUCT CĂTRE TURCIA

Rusia vrea să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, în condiţiile în care preşedintele Putin a anunţat renunţarea la proiectul South Stream, iar relaţiile cu UE sînt încă tensionate, transmite Mediafax.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.

Astfel, Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relatează Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investiţiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.

Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream şi pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.

De asemenea, Rusia va creşte livrările cu 3 miliarde de metri cubi pe an către Turcia, oferind statului condus de Erdogan şi o reducere de 6% a preţului începînd cu 1 ianuarie.

Construirea gazoductului South Stream ar fi oferit Gazprom o rută directă, care să ocolească Ucraina, pentru furnizarea de gaz către ţările europene. Uniunea Europeană s-a opus acestui plan, întrucît avantajul Ucrainei faţă de Rusia ar fi dispărut.

În acest context, renunţarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezintă cel mai recent semn al faptului că legăturile economice dintre Rusia şi Europa rămîn tensionate, în condiţiile în care criza din Ucraina continuă.

Sursa: Moldpres