RUSIA SI-A INTENSIFICAT ACTIVITATILE DE SPIONAJ IN POLONIA IN 2014

Agenţia de Securitate Internă (ABW) din Polonia a declarat «un nivel ridicat al activităţii» serviciilor de spionaj ale Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus pe teritoriul polonez în 2014, într-un raport dat publicităţii joi la Varşovia şi care este citat de Radio Polski în pagina sa online în limba rusă.

Scopul principal al serviciilor secrete ruse a fost «discreditarea poziţiei Poloniei şi a altor state membre NATO în problema crizei ucrainene», se afirmă în raportul menţionat.

«Un element important al activităţii ruse a fost provocarea de divergenţe între UE şi NATO. Atenţia a fost focalizată pe declaraţiile antieuropene şi antiamericane făcute în principal de figuri eurosceptice din ţări membre ale Uniunii Europene şi pe vocile care au criticat posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse», menţionează raportul ABW.

De la începutul crizei din Ucraina, Rusia s-a implicat în mod activ în sprijinirea proiectelor propagandistice de informare. «Aceste proiecte creează o imagine pozitivă Rusiei şi îi arată într-o lumină negativă pe oponenţii Kremlinului», subliniază autorii raportului, care au remarcat o creştere a activităţii diferitelor instituţii ruse privind consolidarea şi activarea cercurilor proruse din Polonia.

În 2014, ABW a reţinut un cetăţean polonez de origine rusă pentru spionaj şi colaborare cu Direcţia principală de informaţii a armatei ruse (GRU). În plus, doi diplomaţi ruşi au fost declaraţi persona non grata pentru activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Conform concluziilor Agenţiei de Securitate Internă a Poloniei, partea rusă a căutat să desfăşoare activităţi de spionaj în domeniile politic, economic şi tehnico-ştiinţific, potrivit Radio Polski.

De asemenea, Rusia, conform ABW, s-a ocupat activ de promovarea intereselor sale în Polonia.

La fel de activ a fost şi spionajul belarus în Polonia, indică sursa citată. În 2014, a fost reţinut un cetăţean belarus pentru activităţi de spionaj împotriva Poloniei. Varşovia l-a expulzat anul trecut pe ataşatul militar al Ambasadei Belarus în Polonia, întrucît «s-a dovedit că acesta era ofiţer al serviciilor de informaţii de la Minsk».

În total, ABW a desfăşurat anul trecut cinci investigaţii preliminare şi a declanşat patru anchete de spionaj, potrivit raportului citat de Radio Polski.

Sursa: Agerpres