RUSIA NU SE CONSIDERA RESPONSABILA PENTRU CONFLICTUL DIN UCRAINA, DECLARA PREMIERUL DMITRI MEDVEDEV

Rusia nu se consideră responsabilă pentru conflictul din Ucraina, responsabilitatea acestuia revine deopotrivă unor lideri ucraineni din trecut şi actuali, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat vineri de agenţia de presă RIA Novosti.

«Criza ucraineană are un caracter artificial (...) şi responsabili de ea sînt foşti şi actuali lideri ai Ucrainei. Unii nu au putut face ordine, iar alţii au permis, de fapt, apariţia unui război civil», a afirmat Medvedev, într-un interviu acordat televiziunii publice din Slovenia, înaintea vizitei sale la Ljubljana.

În opinia sa, Rusia încearcă să ajute la rezolvarea crizei din Donbas. «Desigur, încercăm să facem tot posibilul pentru aceasta. Dar pot ajuta toţi cei care vor realizarea unui acord real şi Rusia, de asemenea, deşi noi nu ne considerăm responsabili pentru acest conflict», a afirmat şeful guvernului rus.

Contrar celor afirmate de premierul rus, Kievul susţine că în momentul de faţă există o mulţime de dovezi ale prezenţei trupelor ruseşti în Ucraina, dar guvernul de la Moscova persistă în negarea faptelor.

În luna ianuarie, mişcarea fostului oligarh Mihail Hodorkovski «Rusia deschisă» a informat cu privire la 260 de soldaţi ruşi ucişi numai în luptele pentru aeroportul din Doneţk. Mişcarea lui Hodorkovski a creat o hartă interactivă pe care sînt marcate oraşele din Rusia, de unde au fost trimişi soldaţi în Ucraina şi care au murit în lupte. Autorităţile de la Moscova neagă trimiterea de trupe în Donbas.

La 12 mai, susţinători ai opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în februarie în apropiere de Kremlin, au dat publicităţii un raport început de acesta şi pe care ei l-au finalizat despre prezenţa trupelor ruse în Donbas.

Printre altele, în documentul — intitulat «Putin. Război» — se menţionează că aprovizionarea rebelilor şi întreţinerea efectivelor de 8.000-10.000 de soldaţi ruşi care luptă de partea lor a costat Rusia numai în primele 10 luni de la declanşarea conflictului în Donbas (aprilie 2014) aproximativ 53 miliarde de ruble. În plus, numai în luptele de la Debalţevo în ianuarie-februarie 2015 au fost ucişi 70 de militari ai forţelor aeropurtate ruse, precizează documentul citat.

La 20 mai, preşedintele ucrainea Petro Poroşenko a anunţat arestarea a zeci de soldaţi ruşi în Ucraina.

La 11 iunie, publicaţia electronică Gazeta.ru a anunţat că mai multe zeci de soldaţi, angajaţi prin contract, din unitatea nr.22179 a Brigăzii 33 motorizate din Maikop au fugit de la un centru de antrenament din Rostov pe Don (situat în apropiere de frontiera ucraineană) pentru că se temeau că vor fi trimişi să lupte în Ucraina. În prezent, împotriva lor a fost declanşată urmărirea penală, ei riscînd pînă la zece ani de închisoare pentru părăsirea unităţii şi dezertare.

Sursa: Agerpres