RUSIA-NATO: VA FI DIFICIL DE RELUAT DIALOGUL

Dialogul între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va fi dificil de reluat, a estimat joi purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, indicînd că situaţia evoluează după un scenariu negativ, potrivit Ria Novosti.

«Atmosfera care a domnit pînă de curînd (în relaţiile dintre Alianţă şi Rusia) s-a evaporat cît ai clipi din ochi şi va fi dificil de restabilit acea atmosferă şi de reluat dialogul», a declarat diplomatul rus. «Noi sperăm că Stoltenberg (Jens, noul secretar general al NATO) va reuşi să facă ceva în acest sens, dar pentru moment nu există, din păcate, niciun indiciu în această privinţă», spune el.

Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei ruse a adăugat că situaţia privind dialogul NATO-Rusia a luat o întorsătură negativă. «Dar aceasta nu s-a întîmplat din cauza noastră», a declarat Lukaşevici.

Pe fondul crizei din Ucraina, liderii ţărilor membre ale NATO au decis să suspende, practic, cooperarea cu Rusia. La ultimul summit al Alianţei Nord-Atlantice în Țara Galilor, statele membre au convenit să creeze o forţă de reacţie rapidă ca răspuns la politica Moscovei faţă de Kiev. Această forţă, care ar putea fi desfăşurată în Europa de Est, va număra mai multe mii de militari.

La rîndul său, Moscova a cerut în mod repetat NATO să renunţe la politica sa de «extindere pe furiş» în Est, de înregimentare în Alianţă a ţărilor limitrofe Rusiei, scrie Ria Novosti.

Sursa: Agerpres