RUSIA ÎŞI RECRUTEAZĂ DIN NOU SOLDAŢII DIN PUŞCĂRII

Ministerul rus al Apărării s-a întors la metoda de a recruta infractori pentru a lupta în Ucraina. Anul trecut, Șeful Wagner, Evgheni Prigojin a convins criminalii condamnați că vor scăpa de pedepse dacă luptă 6 luni alături de mercenarii săi, în Ucraina, transmite BBC.

Astfel de unități ale armatei sînt cunoscute în mod obișnuit ca Furtuna-Z, litera Z fiind unul dintre simbolurile așa-numitei „operațiuni militare speciale” a lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Este, de asemenea, prima literă a cuvîntului rus „zek” sau „deținut”.

Numele Storm-Z este neoficial și poate fi atribuit unei anumite game de unități ale armatei ruse active în diferite părți ale Ucrainei.

 

„Bucătarul lui Putin” a făcut primele recrutări în închisori

La fel ca și unitățile de prizonieri ale lui Wagner, se spune că detașamentele Storm-Z sînt adesea tratate ca o forță consumabilă, aruncată în luptă cu puțină simpatie pentru viața militarilor lor.

Există, de asemenea, indicii că membrii altor unități ale armatei pot fi trimiși la detașamentele Storm-Z, ca pedeapsă pentru încălcări militare, precum insubordonarea sau beția.

Anul trecut, șefului lui Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, i s-a permis să recruteze în închisori după ce zeci de mii de soldați ruși au fost uciși în Ucraina.

El a vizitat personal numeroase închisori pentru a le promite criminalilor condamnați că vor putea să meargă acasă gratuit și, cu condamnările eliminate, după șase luni de luptă pentru Wagner în Ucraina - dacă vor supraviețui.

Grupul, care a angajat mercenari cu experiență, precum și condamnați, s-a dovedit a fi o forță de luptă capabilă în locații precum orașul Bakhmut din estul Ucrainei.

Dar apoi Prigojin și-a escaladat în mod public criticile față de conducerea Rusiei, acuzînd-o de incompetență și că i-a privat de muniție în mod deliberat gruparea Wagner. La două luni după ce a organizat o revoltă de scurtă durată, Prigojin a murit într-un accident de avion în august 2023 împreună cu ceilalți comandanți de top ai lui Wagner.

 

Grupul Wagner a dispărut acum de pe cîmpul de luptă din Ucraina

Rapoartele din Rusia sugerează că Ministerul Apărării a preluat Wagner ca recrutor de deținuți pentru războiul împotriva Ucrainei.

„Este aceeași schemă ca și cu compania militară privată [Wagner]”, a declarat RTVI, un site de știri rus. „Deținuții semnează contracte cu ministerul apărării, iar după ce le-au finalizat pot pleca acasă sau pot continua să servească”.

Un membru al Storm-Z, un fost prizonier intervievat de site-ul Sever Realii, finanțat de SUA, a declarat că recrutorii de la Ministerul Apărării au promis deținuților plăți generoase: un salariu de 205.000 de ruble (aproximativ 2.000 de dolari) pe lună, o plată de 3 milioane de ruble (31.000 de dolari) per accidentare și 5 milioane de ruble (52.000 de dolari) care urmează să fie plătite rudelor recrutului dacă acesta este ucis.

„Totul a sunat grozav!”, a spus el. Dar, la scurt timp după ce au fost dislocați în Ucraina, foștii prizonieri și-au dat seama că sînt trimiși într-o „mașină de tocat carne” fără armament adecvat sau chiar fără să li se spună situația reală din prima linie, a spus el.

Chiar dacă armata rusă nu a confirmat sau infirmat recrutarea condamnaților, există numeroase indicii că aceștia au fost trimiși la unități cunoscute sub numele de Storm-Z.

De exemplu, Mihail Razvozhayev, guvernatorul orașului ocupat Sevastopol din Crimeea, instalat de Rusia, a confirmat la 17 octombrie că unul dintre cei doi membri ai Storm-Z uciși recent în lupte era un fost prizonier care „hotărîse să-și ispășească vinovăția și a semnat un contract cu ministerul apărării în primăvara anului 2023”.

Tot în octombrie, popularul ziar rus Moskovsky Komsomolets a intervievat un alt membru al Storm-Z, un criminal condamnat care folosește indicativul Bandit. El a ispășit șase ani din pedeapsa de 19 ani de închisoare înainte de a se alătura armatei ruse.

 

Deținuților le este promisă grațierea dacă luptă 6 luni în Ucraina

"Nu contează dacă ești soldat contractual, dacă ai fost mobilizat sau chiar dacă ești condamnat. Nu, sîntem ca o familie", a spus Bandit pentru ziar. „Sper doar că ministerul apărării face ceea ce a promis și îmi va asigura grațierea”.

Ministerul Apărării de la Moscova s-a referit pentru prima dată la „unitățile de furtună” pe 25 ianuarie a acestui an, publicînd un videoclip în care se antrenează, dar fără a intra în detalii despre membrii lor. Este posibil ca unitatea menționată de ministerul apărării să fie diferită de unitățile Storm-Z care cuprind condamnați.

Acesta a spus că „treaba unităților de furtună este să spargă cele mai complicate părți stratificate ale apărării ucrainene”.

În practică, acest lucru pare să însemne că sînt adesea desfășurați cu ușurință, fără prea multă luare în considerare pentru șansele lor de supraviețuire.

„Luptători de furtună, sînt doar carne de tun”, a declarat pentru Reuters un soldat obișnuit care a luptat alături de membrii Storm-Z. În ancheta sa, agenția de presă a mai spus că, este ca un ecou al unităților militare penale ale lui Stalin, cu militari din alte detașamente ale armatei care pot fi trimiși la Storm-Z ca pedeapsă pentru nerespectarea ordinelor sau pentru consumul de alcool.

 

Trupele Storm-Z - batalioane penale

Site-ul independent rus Agentstvo a citat un soldat rus care luptă în regiunea Herson din Ucraina (a cărui identitate a confirmat-o site-ul web) spunînd că militarii obișnuiți au fost trimiși la Storm-Z ca o formă de pedeapsă. Bărbatul a împărtășit cu Agentstvo un videoclip cu trei bărbați mascați despre care a spus că sînt membri ai brigadei sale, dintre care unul spune:

„Asta înseamnă că au rămas fără oameni, iar comandanții noștri astupă aceste găuri trimițînd oameni la Storm-Z. Credem că acest lucru este ilegal și ilegitim. Trebuie să înceteze.”

Un cont Telegram rusesc despre care se crede că este condus de un instructor militar implicat în antrenarea unităților Storm-Z a susținut că unii dintre membrii acestora au fost conduși la disperare și au încercat să dezerteze după ce au fost maltratați de comandanții lor.

„Oamenii pot pur și simplu să înnebunească pentru că sînt tratați ca o carne de tun, care nu merită nimic. Și această atitudine nu este, în realitate, neobișnuită”, a concluzionat relatarea intitulată „Filologul din Zona Gri”.

Dar apoi, a susținut, militarii Storm-Z nu sînt singurii membri ai armatei ruse supuși unor maltratări de către „comandanți neîngrădiți care mănîncă oameni”.

Ministerul Regatului Unit al Apărării spune că este posibil ca unitățile Storm-Z să fi fost inițial concepute ca „organizații relativ de elită”.

Într-o actualizare a informațiilor publicată pe 24 octombrie, se spune că acum au devenit efectiv „batalioane penale, echipate cu condamnați și trupe regulate acuzate disciplinar”.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40