„RUSIA ÎȘI EXTINDE INFLUENȚA PE TERITORIUL UE”

Serviciile din Cehia au demascat o rețea rusească de propagandă cu influență pînă la PE

Serviciile de informaţii din Cehia au demascat o reţea finanţată de Rusia care răspîndea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa pînă în Parlamentul European, a anunţat, miercuri, prim-ministrul ceh, Petr Fiala.

Site-ul de informaţii Voice of Europe, cu sediul la Praga, era folosit pentru a răspîndi informaţii menite să descurajeze UE să ajute Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești lansate în februarie 2022. Potrivit lui Fiala, reţeaua pro-rusă demascată de Serviciul de Informaţii Ceh (BIS) desfăşura activităţi care „puteau avea un efect important asupra securităţii Republicii Cehe şi a UE”.

„Acest grup desfăşura pe teritoriul UE operaţiuni şi activităţi menite să submineze integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a adăugat prim-ministrul guvernului Cehiei în faţa jurnaliştilor. „Activitatea grupului (...) merge, de asemenea, pînă în Parlamentul European”, a mai spus el, fără a dezvălui detalii. Potrivit BIS, reţeaua era finanţată din Rusia.

„Operaţiunea BIS a dezvăluit în ce măsură Rusia îşi extinde influenţa pe teritoriul ţărilor membre ale UE şi cum încearcă ea să influenţeze procesele politice din ţara noastră”, a subliniat BIS pe Twitter.

Guvernul ceh a plasat Voice of Europe, pe Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean şi om de afaceri apropiat Kremlinului, precum şi pe omul de media Artiom Marşevski pe lista persoanelor sancţionate în legătură cu activităţile reţelei.

Potrivit publicaţiei Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiţi din fonduri rusești, care au finanţat, de asemenea, campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Plăţi ar fi ajuns la responsabili politici din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia, potrivit publicaţiei, care citează o sursă diplomatică cehă. Aceasta a subliniat implicarea formaţiunii germane de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD).

Artiom Marşevski era responsabili de conţinutul Voice of Europe, precum şi de relaţiile cu responsabilii politici europeni, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa: digi24.ro