RUSIA: DIN STRADA IN SALON

Adîncirea crizelor, de la Siria pînă la Libia, forţează comunitatea internaţională să reexamineze oportunitatea sancţiunilor impuse Rusiei din cauza Ucrainei şi, prin asta, să capete un jucător-cheie în diplomaţie. În ultimul timp, mai mulţi funcţionari de rang înalt din SUA şi UE au dat de înţeles că relaţiile cu Kremlinul se vor îmbunătăţi.

Oficialităţi din Franţa şi Germania pregătesc terenul pentru a pune capăt izolării Rusiei. Concomitent, ei vorbesc despre incapacitatea Ucrainei să corespundă aşteptărilor.

Secretarul de stat al SUA John Kerry s-a folosit de tribuna Davos-ului pentru a anunţa posibilitatea ca Washington-ul să anuleze sancţiunile împotriva Moscovei chiar în anul acesta. Această idee a fost preluată şi de alţi jucători politici.

Ministrul finanţelor din Germania Wolfgang Schaeuble a chemat SUA să stabilească relaţii mai strînse cu Rusia şi, prin aceasta, să stopeze războiul civil din Orientul apropiat şi să scadă tensiunea dintre şiiţi şi sunniţi. Iar ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, în cadrul unei reuniuni cu oameni de afaceri din Moscova, a spus că Paris-ul ar dori ca sancţiunile să fie abolite pînă în vara acestui an.

Europa demult depinde de livrările de gaz rusesc. În acelaşi timp, se confruntă cu un val enorm de refugiaţi din Siria şi Orientul Apropiat. Negocierile asupra crizei siriene au început la 29 ianuarie şi Rusia va avea un cuvînt decisiv, deoarece Ucraina nu mai e luată în considerare ca înainte.

În final, apelurile la ameliorarea relaţiilor cu Rusia demonstrează succesul lui Putin, care a convins Occidentul de faptul că ar fi interesat personal de soluţionarea conflictelor, consideră James Nixey, coordonator pentru Rusia la Centrul britanic Chatham House.

„Prioritatea Occidentului e Siria, a Rusiei – Ucraina. Putin poate să întrebe: dacă ne înţelegem asupra Ucrainei şi o anumită influenţă în Siria, eu măresc numărul bombardierelor şi particip mai activ la acest joc – ceea ce ne este foarte convenabil, deoarece problema prioritară nu mai este Ucrana, ci fundamentalismul islamic”, susţine James Nixey.

După Bloomberg, SUA