REVOLUŢIA CIVILIZATOARE A ÎPS VLADIMIR ÎN FAŢA MOSCOVEI

O lovitură dură pentru patriarhul Kiril și Kremlin. De aceea și tac!

Autor: Mihai CONȚIU

De departe, dezvăluirile de Vinerea trecută privitoare la scrisoarea expediată de către ÎPS Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldova, patriarhului Moscovei, Kiril, iar asta încă de pe data de 05.09.2023, reprezintă una dintre cele mai senzaționale știri ale anului 2023. Este un demers care, practic, bate și politicul. Tăcerea lui Kiril, adică lipsa de reacție la un demers făcut de capul bisericesc al unei Mitropolii încă supuse canonic Moscovei, trădează, în egală măsură, dispreț specific rusesc, convingerea că nu se va merge mai departe, dar și o teribilă furie doar intuibilă.

ÎPS Vladimir enumeră, cu decență canonică, dar și cu luciditate pragmatică, motivele care l-au determinat să se adreseze patriarhului Kiril.

 

Argumentele ÎPS Vladimir

”Această adresare către Sanctitatea Voastră este rezultatul unor circumstanțe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești. Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor pro-ruse în Republica Moldova, determinată de apartenența la Patriarhia Moscovei, care, la rîndul său, este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova, această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în propriile noastre afaceri.”

”Suntem cu atît mai nedumeriți de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă, ca Biserică Mamă, ar fi trebuit să ne sprijine în această perioadă dificilă, care durează deja un an și jumătate; să ne aducem aminte doar de numeroasele noastre solicitări către Patriarhia Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul sezonului rece, care au crescut semnificativ, inclusiv din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.” ”Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, așa cum fac vecinii noștri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoți să fie în permanență tentați de Statul Român, care le oferă preoților un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situație de faliment instituțional”.

”O altă situație care ne face să fim îngrijorați este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană, unde episcopii sunt numiți fără acordul mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și al autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil.

În ultimul timp, președinții consiliilor sătești din regiunea Transnistreană, veterani și participanți ai conflictul militar care a avut loc în primăvara-vara anului 1992, fac apel în mod verbal dar și în scris către slujitorii Bisericii noastre să nu pomenească la sfintele liturghii numele Sanctisimului Patriarh Kiril, întrucît acesta continuă să-i binecuvînteze pe soldații ruși în lupta lor împotriva fraților de aceeași credință din Ucraina și propun în mod ultimativ o trecere expresă a preoților noștri în Patriarhia Română. Inițiativa lor este susținută și în alte regiuni ale Moldovei”.

”O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale (…). Din păcate, Moscova nu a înțeles pînă în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămînă în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”.

”În Rusia, atît autoritățile laice cît și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”. 

”În această situație, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atît din partea preoțimii, cît și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? (…) Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci cînd Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”.

 

Sunt previzibile reacții dure din partea Moscovei

Este de la sine înțeles că următoarele demersuri ale ÎPS Vladimir vor fi formulate în funcție de reacția patriarhului Kiril, dar și a unor poziții care nu vor întîrzia să apară din partea unor oficiali ruși. În scrisoarea sa, cu toate reproșurile punctate, ÎPS Vladimir a manifestat o decență aproape diplomatică, adresîndu-se patriarhului Kiril cu plîngeri care cuprind zona economicului, a războiului Rusiei în Ucraina care este binecuvîntat de către patriarhul Moscovei, situația credincioșilor ortodocși din Moldova în raport cu situația din Ucraina, extinderea influenței Mitropoliei Basarabiei și, mai ales, interesul național al Republicii Moldova sub aspect canonic în raport cu Rusia, România și lumea democratică și civilizată.

E de așteptat ca reacțiile venite de la Moscova să fie extrem de dure, acuzatoare și arogante. Astfel de reacții nu pot decît să grăbească un proces ce pare ireversibil, din cîte înțelegem din subtextul scrisorii ÎPS Vladimir, iar aici este vorba despre ieșirea Mitropoliei Moldovei de sub tutele canonică a Patriarhiei Ruse. În această variantă doar intuită, anticipăm că va fi un proces extrem de anevoios din pricina sabotajelor rusești, care ar urma să vină și din partea acelor preoți ortodocși moldoveni care se supun orbește Moscovei, inclusiv din Transnistria. În plus, sunt previzibile reacții foarte dure venite din partea PSRM, PCRM, cele subordonate lui Ilan Șor, Renato Usatîi și alții. Atunci o să-i vedem și pe ”proeuropenii” Ion Ceban și Vlad Filat cum or s-o scalde!

În urmă cu niște ani, scriam următorul adevăr: Înainte de vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999, serviciile secrete rusești i-au contactat pe români să le propună un tîrg – dacă blochează vizita Papei în România, Patriarhia Rusă va renunța la Mitropolia Moldovei în favoarea Patriarhiei Române! Știu acest lucru de atunci, din prima sursă cu destinație românească! Ca să vedeți, astfel, că Mitropolia Moldovei este pentru Kremlin doar o piesă de schimb ori un subiect de șantaj, la fel ca și Statul Republica Moldova! Se pare că ÎPS Vladimir a înțeles acest lucru!

În final, considerăm că demersul ÎPS Vladimir este unul revoluționar în contextul actual, revoluționar din perspective ecumenice naționale, iar urmările le vom aștepta!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40