RENATO USATÎI, UN „TRANSSIBERIAN” NEFAST PENTRU MOLDOVENI

Politica banilor de provenienţă incertă. Ce zice Fiscul?

Autor: Kurt SOLOVIOV

Scrie şi probează Renato Usatîi, pe pagina sa de Facebook, că pe numele său au fost intentate trei dosare penale. Din cele trei, doar unul îl reţinem deoarece subiectul a mai fost abordat în paginile „Moldovei Suverane”. Este vorba despre dosarul în care este învinuit că ar fi făcut contrabandă cu valută.

Motivul invocat de autorităţi este acela că Usatîi ar fi cheltuit mai mulţi bani decît ar fi declarat la intrarea în ţară şi asta chiar dacă sumele de pînă la 10 mii de euro nu trebuiesc declarate, iar în perioada ultimilor ani, Usatîi a intrat de nenumărate ori în Republica Moldova aducînd în ţară sume care nu depăşeau cifra de 10 mii de euro.

Raportîndu-ne la investigaţiile de presă despre biografia tenebroasă a acestui individ, la scenariul parcă programat, scris din timp, prin care a intrat în politică, la contextul politic sensibil în care este plasată R. Moldova acum, putem trage concluzia că Usatîi este un aventurier politic relativ periculos. La limita legalităţii şi cea a Constituţiei, Usatîi atentează extrem de diabolic şi oarecum rafinat la siguranţa naţională a ţării.

Proiectul de ţară actual al R. Moldova este integrarea europeană, iar Usatîi, de rînd cu alţi „programaţi”, vrea să tîrască R. Moldova în falimentara şi despotica Uniune Vamală. Cine s-a opus prima dată integrării noastre europene prin recurgerea la şantaj economic şi stimularea forţelor anti-europene din interior? Rusia! De unde a fost paraşutat Usatîi în Moldova? Din Rusia! Cînd a apărut Usatîi în Moldova pe post de mare Mecena? Atunci cînd integrarea europeană a ţării s-a conturat a fi un proces ireversibil! Concluziile le trageţi singuri!

Usatîi s-a insinuat în viaţa publică de aici şi în sufletele unor moldoveni printr-o metodă ce poate fi calificată ca fiind escrocherie sentimentală. Cînd cineva aruncă generos cu bani nenumăraţi în stînga şi în dreapta în mijlocul unei mulţimi sărace, bieţii oameni nu mai stau să caute dacă binefăcătorul lor este sau nu un hoţ, un criminal sau un mare escroc. Un om cu adevărat generos este aşa încă de la naştere. Usatîi, însă, pare a fi devenit un om darnic şi sensibil la nevoile săracilor la comandă, dintr-o dată. Pînă mai ieri nu ştia nici dracu’ cine-i Usatîi, ca dintr-o dată, de nicăieri, acesta s-a năpustit în capetele moldovenilor cu donaţii băneşti peste donaţii, concerte costisitoare etc. Pîine şi circ pentru plebe!

Problema este că actele lui caritabile nu au nimic de-a face cu Raiul, iar asta pentru că s-a dovedit că-i momeşte pe moldoveni cu nişte bunătăţi efemere ca să-i ducă direct în fundul Iadului, mai exact în teroarea obscură a Uniunii Vamale. Pe zi ce trece, constatăm tot mai dureros că ruşii nu i-au iubit sau respectat niciodată pe moldoveni. Ruşii i-au dispreţuit întotdeauna pe moldoveni şi i-au folosit, mai ales în ultimii 24 de ani, ca monedă de schimb sau subiect de şantaj. Acum, cînd este chip ca Moldova să devină o ţară respectată şi cu demnitate în interiorul UE, aceeaşi ruşi şi sculele lor servile din interior vor să ne strivească fără milă cu veşnica lor cizmă ocupantă.

Rusia n-a făcut absolut nici un bine R. Moldova de cînd a devenit independentă, nu i-a dat nimic pe gratis, ci i-a făcut numai rău prin intermediul regiunii separatiste transnistrene, iar mai nou prin stîrnirea Găgăuziei, Bălţiului sau Taracliei. UE nu face nimic altceva decît să ne oblojească rănile sîngerînde provocate de ruşi. Rusia ne vrea să fim o ţară de subalterni la cheremul ei. UE ne oferă civilizaţie, demnitate şi respect. Prin urmare, Usatîi doreşte Moldovei exact ceea ce vrea şi Rusia, liderul de la Tiraspol, Formuzal, episcopul Marchel de la Bălţi etc.

Atunci de ce autorităţile Moldovei să nu se intereseze de unde are Usatîi atîţi bani, în ce condiţii legale i-a dobîndit şi îi cheltuieşte, cum i-a introdus în ţară şi unde i-a declarat. Înainte vreme, se puteau introduce în ţară pînă la 5.000 de dolari, iar acum se permite 10.000 de euro. Ştim cu toţii, din experienţă proprie, că la Vamă declari şi 500 de dolari, iar asta pentru că vameşul te întreabă obligatoriu cîţi bani ai la tine.

Nici un elev din anul întîi de la Academia de Poliţie nu l-ar crede pe Usatîi că a introdus în ţară legal sume de pînă la 10.000 de euro ori de cîte ori a revenit din Rusia. La cîţi bani a cheltuit pînă acum, Usatîi ar fi trebuit să facă cel puţin o excursie săptămînală la Moscova ca să vină cu cîte 10.000 de euro. Alta-i că nu i se poate verifica legalitatea averilor lui din Rusia, mai ales că presa îl suspectează de relaţii cu lumea interlopă etc., însă, conform legilor moldoveneşti, averea de aici şi cheltuielile excesive trebuie să-i fie monitorizate de Fisc sau, după caz, cercetate de procuratură. Numai publicitatea care şi-o face, bannerele amplasate peste tot în ţară, concertele costisitoare cu interpreţi extrem de scumpi, maşinile luxoase, sponsorizările, partidul proaspăt achiziţionat etc., etc. echivalează cu o avere atît de uriaşă încît îi taie respiraţia bietului moldovean care poate fi lesne de înşelat că Usatîi este milostenia umană absolută.

Existenţa unuia ca Usatîi mai multe lucruri – legile sînt neputincioase, oamenii sînt coruptibili pînă la cel mai înalt nivel, guvernarea este slabă şi societatea civilă este atît de anemică încît este prea impotentă ca să ia atitudine. Nu în ultimul rînd trebuie amintită şi Biserica. Anume Biserica este cea care cu nici un chip nu trebuie să accepte donaţii de la un individ despre care se presupune că are bani murdari, ochiul dracului, avînd totodată rolul de a veghea la sănătatea morală a enoriaşilor săi, de a-i anatemiza sau arăta cu degetul pe cei bănuiţi de fapte sociale extrem de grave. Slabă nădejde atîta vreme cît Biserica adăposteşte un aşa-zis cap bisericesc ca episcopul Marchel! Pînă la Dumnezeu, te mănîncă sfinţii, iar în cazul lui Usatîi, „sfinţii” ar trebui să fie Fiscul şi Procuratura! În contextul european în care sîntem plasaţi, legea trebuie să fie nemiloasă, iar asta pentru că în UE nu poţi intra cu personaje ca Usatîi!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39