REGIMUL PUTIN A LICHIDAT CEL MAI VECHI PARTID DE OPOZIȚIE DIN RUSIA

Curtea Supremă din Rusia a anunțat, joi, dizolvarea celui mai vechi partid de opoziție la regimul Putin, a anunțat site-ul independent de știri Mediazona, citat de The Moscow Times.

Partidul Libertății Poporului (Parnas) este a doua versiune a Partidului Republican din Rusia, format inițial în 1990, și a fost susținătorul drepturilor omului și federalismului real în Rusia. La fel ca predecesorul său, Parnas a fost dizolvat de dictatura de la Kremlin.

Membrii partidului au fost victimele persecuției politice și ale asasinatelor instigate de regimul criminal de la Kremlin în ultimii ani.

Liderul partidului, Mihail Kasianov, care a fost prim-ministru în perioada primului „mandat” de președinte al lui Putin, între 2000 și 2004, a fugit din țară pentru a nu fi ucis sau întemnițat după ce a criticat invazia lui Putin.

Conform informațiilor de la tribunal, așa-zisa „justiție” din Rusia a susținut solicitarea din partea ministerului justiției de la Moscova pentru lichidarea Parnas.

Ministerul a susținut ca motiv faptul că numărul de organizații locale ale partidului au scăzut pînă la mai puțin de jumătate din numărul de regiuni ale Rusiei. În evaluare, tribunalul a inclus și teritoriile furate de invadatori de la Ucraina și pe care dictatorul rus susține că le-a anexat la Rusia.

Decizia de joi vine ca al doilea act al dizolvării predecesorului Parnas, Partidul Republican din Rusia, în 2007. Trei ani mai tîrziu, Parnas a fost fondat de Kasianov și de alți membri importanți ai opoziției ruse, printre care și Boris Nemțov, disidentul asasinat de Kremlin în 2015.

Ceilalți lideri ai partidului, Vladimir Kara-Murza și Ilia Iașin se află în închisoare.

Sursa: digi24.ro