REALITĂȚILE DRAMATICE DE LÎNGĂ NOI ȘI DIN NOI

La Mulți Ani! Unde-i pacea?

Autor: Mihai CONȚIU

Iată-ne pregătiți, iubite cititorule, să ne smulgem din îmbrățișarea anului 2023 și nerăbdători, nu prea știu de ce!, să invadăm anul 2024 cu chiote de bucurie, cu false iluzii de fericire împlinită și cu speranțe că poate, poate în Noul An vom izbuti tot ceea ce am ratat în cel care se rostogolește în amintirea noastră.

În tot acest timp, în vecinătatea granițelor noastre, războiul invadatorului rus în Ucraina continuă să semene cele mai cumplite morți, torturi, distrugeri planificate de orașe și sate întregi, terorism de Stat, deportări ”tradiționale” ale bieților copii ucraineni smulși din familiile și localitățile lor natale și multe, multe alte crime împotriva umanității. Ce poate fi mai cumplit? Să nu uităm că toate aceste atrocități au continuat și în ziua Crăciunului sărbătorită pe 25 Decembrie, stil nou, și vor continua, cu certitudine, și pe 7 Ianuarie, Crăciunul pe stil vechi, iar asta cu binecuvîntarea Patriarhiei Ruse. Unde-i Dumnezeu în această ”schemă”?

Făcînd o paralelă între războiul din Ucraina și cel dintre gruparea teroristă Hamas și Israel, constatăm un element care nu poate fi neglijat – avem de-a face cu două războaie și religioase! Spun asta în contextul existenței ”binecuvîntării dumnezeiești” a invadării Ucrainei, pe de o parte, și cel al conflictul sub aspectul credințelor dintre israelieni și teroriștii Hamas, pe de altă parte.

Unde-i pacea pentru care ne rugăm permanent divinității? În condițiile existenței războiului din Ucraina, nu putem vorbi despre o pace autentică, absolută nici în interiorul Republicii Moldova. Aici mă refer la realitatea extrem de primejdioasă în care există partide politice extrem de puternice, cu șanse reale de a cîștiga o majoritate parlamentară la viitoarele alegeri, care sunt favorabile Rusiei și potrivnice integrării Țării în UE. Acestora, după cum bine știți, se alătură autoritar maleficul Ilan Șor, care este receptat de către periculos de mulți moldoveni drept un ”salvator și un binefăcător” al Republicii Moldova.

Ținînd seamă de cele arătate mai sus, ne întrebăm: Cît de mai cinstiți, în primul rînd, vor păși moldovenii în Noul An? Cît de mai iubitori de Țară și destinul democratic al ei vor deveni moldovenii în 2024? Cu ce fel de demnitate vor întîmpina moldovenii Noul An? Rămîne de văzut, dar sunt sigur că vom avea parte de un Nou An din ce în ce mai dificil, iar asta va constitui o provocare teribilă pentru mulți moldoveni dacă nimeni nu va avea un plan să-i facă să înțeleagă și să accepte o realitate inevitabilă, să aibă sau să-și dobîndească suficientă demnitate care să-i îndepărteze de realitățile satanice atractive cu care sunt momiți de oameni precum banditul penal Șor!

La Mulți An, iubite cititorule! …Dar unde-i pacea reală de lîngă noi și din noi?!?