REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iulie 2021)

Liderul PACE a fost anunțat în căutare

Procuratura raionului Sîngerei a decis astăzi disjungerea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care patru membri ai partidului PACE sînt acuzați de ”huliganism”. De asemenea, urmare a eschivării președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc, de la organul de urmărire penală, procurorii au dispus anunțarea acestuia în căutare. Potrivit Procuraturii Generale, după refuzul repetat al lui Cavcaliuc de a se prezenta benevol la o citare legală, vineri, prin ordonanța procurorilor din Procuratura raionului Sîngerei, a fost dispusă reținerea acestuia pentru prezentarea învinuirii.

 

Sheriff va juca cu Alashkert într-un meci din Liga Campionilor

Echipa Sheriff Tiraspol va juca astăzi în turul doi preliminar al Ligii Campionilor cu formația Alashkert Erevan. În caz de victorie, ea se califică în grupele cupei europene. Campioana R. Moldova la fotbal va întîlni astăzi, la Erevan, campioana Armeniei, Alashkert Erevan. Meciul este decisiv pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor. Dacă va cîștiga, echipa din Tiraspol ar putea juca, după o pauză de patru ani, în Liga Campionilor europeni. Returul este programat la Tiraspol, pe 28 iulie.

 

CCI oferă noi posibilităţi de finanţare pentru mediul de afaceri

Camera de Comerț și Industrie (CCI) a R. Moldova, în calitate de membru al Consorțiilor Vitivinicol și Agricultură Organică, invită Asociațiile de Business din țară să aplice la concursurile de granturi lansate de către proiectul EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC). Termenul limită de aplicare este 30 august. Proiectul va acorda Asociațiilor de Business din țările Parteneriatului Estic și din statele membre ale Uniunii Europene care au înregistrat în ultimii ani o cifră de afaceri egală sau mai mare de 50 de mii de euro, 28 granturi în valoare de 60 de mii de euro fiecare. Acestea vor fi folosite pentru organizarea a două tipuri de activități, și anume: B2B Matching; vizite de studiu.

 

CC va confirma vineri rezultatul alegerilor parlamentare anticipate

Curtea Constituțională a anunțat că va examina vineri, 23 iulie, cu începere de la ora 10:00, solicitarea Comisiei Electorale Centrale privind confirmarea alegerilor parlamentare anticipate și validarea mandatelor deputaților aleși. CEC a transmis ieri, 19 iulie, Curții Constituționale rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Potrivit legislației, forul constituțional are la dispoziție cinci zile pentru examinarea deciziilor autorității electorale centrale. După validarea alegerilor de către Curtea Constituțională, Președintele R. Moldova va convoca noul Parlament în prima sa ședință.

 

A fost lansată sesiunea suplimentară de Bacalaureat

În ţară a început sesiunea suplimentară a examenelor de bacalaureat, prima probă desfășurîndu-se ieri, la disciplina Limba și literatura română (alolingvi). Examenul a fost susținut de 214 absolvenți ai programei de liceu în clasele/instituțiile de învățămînt cu predare în limbile minorităților naționale, în cadrul celor 14 centre de bacalaureat, instituite pentru desfășurarea sesiunii suplimentare. Astăzi, are loc proba de examen la limba de instruire, la care participă 545 de candidați. Ultima probă de Bacalaureat din sesiunea suplimentară, va avea loc în data de 26 iulie. În această zi, trei candidați vor susține proba de examen la limba maternă.

 

Troleibuzele nr. 21 și 22 din Chișinău au revenit la itinerarul inițial

Traseul troleibuzelor nr. 21 și 22, din municipiul Chișinău, a revenit la cel stabilit inițial. Primăria a informat că începînd de astăzi, 20 iulie, se suspendă circulația rutei suplimentare de troleibuz „D”, iar rutele nr. 21 și 22 revin parțial la itinerarul inițial. Astfel, potrivit primăriei, circulația rutei de troleibuz nr. 21 va fi organizată după cum urmează: str. Alba Iulia, str. I. Creangă, str. V. Belinski, str. V. Lupu, str. C. Stere, str. A. Șciusev, str. M. Viteazul, în continuare pe traseul stabilit. Ruta de troleibuz nr. 22 va avea traseul str. Alba Iulia, str. I. Creangă, str. V. Belinski, str. V. Lupu, str. C. Stere, str. A. Șciusev, bd. Ștefan cel Mare, în continuare pe traseul stabilit.

 

Caisele din R. Moldova vor fi exportate în mai multe ţări UE

Eforturile de promovare depuse de producătorii de fructe din R. Moldova, ca urmare a restricțiilor pandemice de călătorie, au permis în acest an, în premieră, exportul caiselor moldovenești în mai multe state ale Uniunii Europene. Astfel, mai mulţi pomicultori, asistați de Asociația Moldova Fruct și proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), livrează deja fructele în Germania, Franța și Ungaria, transmite MOLDPRES. Totodată, sînt în derulare negocierile privind exportul de caise moldovenești în Olanda.

 

Exportul din R. Moldova s-a majorat

În perioada ianuarie-mai 2021 s-au majorat exporturile spre toate grupele de țări. Principala destinație a exporturilor R. Moldova rămîn țările Uniunii Europene, cu o pondere de 65,2%, informează Ministerului economiei. Livrările de mărfuri către această grupă de state au înregistrat o creștere de 16,5% și au contribuit cu 10,4 p.p. la evoluția exporturilor. Exporturile spre țările CSI s-au majorat cu 7,3% și, deținînd o pondere de 15,7% din total, au contribuit pozitiv la evoluția exporturilor cu 1,2 p.p. Către grupa „Celelalte ţări ale lumii” exporturile au constituit circa 19,1% din total și au crescut cu 5,1%.

 

Poliția a reținut doi bănuiți în cazul omorulului de pe strada Ismail

Astăzi, în jurul orei 07:35, într-un apartament de pe str. Ismail din capitală, a fost depistat cadavrul unui bărbat cu semne de moarte violentă pe suprafața corpului. La fața locului imediat au fost orientate toate serviciile specializate, inclusiv medicul legist. Între timp, polițiștii au reținut 2 bănuiți, de 16 și 19 ani, în comiterea crimei de pe str. Ismail din capitală. Aceștia sînt originari din Ialoveni și Hîncești.

 

O delegație din Estonia se află în vizită la AIPA

Discuții pe marginea cooperării în cadrul unui viitor proiect pe tema dezvoltării competențelor digitale și a platformei online pentru GAL-urile din R. Moldova au fost purtate astăzi, 20 iulie 2021, în cadrul întrevederii cu delegația din Estonia, parteneri ai IDIS Viitorul în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale din Moldova utilizînd abordarea LEADER / CLLD”. În context, Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, a relatat despre structura organizatorică a AIPA, domeniile de sprijin, sectoarele prioritare, funcționalitatea și prevederile Programului de subvenționare.

 

Două fete, dintre care una minoră au sărit de la înălțime în Bălți

Două fete, dintre care una minoră au sărit de la înălțime. Apelul la Poliție a parvenit în jurul orei 12.00, în data de 20 iulie. Apelantul a anunțat despre decesul a două persoane aflate la sol, în mun. Bălți. Deplasîndu-se la fața locului, polițiștii au stabilit că este vorba despre două tinere cu vîrste cuprinse între 16 și 20 de ani, care, preliminar, ar fi sărit în gol de la etajul 13 al blocului de locuit. Ambele fete au lăsat bilete de adio și nu sînt locatare ale blocului respectiv.