REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 august 2021)

Creștinii sărbătoresc pe Sfinții Foca și Maria Magdalena

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfînta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca. Maria Magdalena s-a născut și a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit pretutindeni, chiar și în timpul patimilor. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viață în păcat pînă cînd l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat. Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere.

 

Natalia Gavrilița a prezentat lista viitorului Guvern

Candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița a anunțat lista viitorului Cabinet de Miniștri. Astfel, alături de Natalia Gavrilița din Cabinetul de Miniștrii fac parte: Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii, Anatolie Topală, ministrul Educației, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, Sergiu Prodan - ministrul Culturii, Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului, Iurie Țurcanu, Digitalizare, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Marcel Spătaru - ministrul Muncii și Protecției Sociale.

 

Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară

Biroul permanent al Parlamentului a decis convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului R. Moldova. Astfel, Legislativul se va întruni în ședință plenară, vineri, 6 august, cu începere de la ora 10:00. Agenda include acordarea votului de încredere Programului de activitate și întregii liste a Guvernului. În sesiunea extraordinară va fi dezbătut și proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului privind componența numerică și nominală a Biroului Permanent al Legislativului.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 161 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5 635 de teste, fiind confirmate 161 cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv 14 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară s-au înregistrat 259 828 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, trei sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 377 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 59 în stare extrem de gravă. Alți 117 pacienți au fost vindecați. În total, 252 283 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Comitetul național de coordonare a activităților de imunizare anti-Covid-19 s-a reunit în ședință

La Guvern a avut loc ieri ședința Comitetului național de coordonare a imunizării anti-Covid-19, condusă de premierul interimar Aureliu Ciocoi. Principalul subiect al întrunirii l-a constituit examinarea situației actuale privind implementarea Planului Național de imunizare. Conform statisticilor prezentate de secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, începînd cu data de 2 martie 2021 și pînă în prezent au fost administrate 1.051.038 doze de vaccin. Astfel acoperirea vaccinală a populației constituie 18% - cu o singură doză, iar 12,71% - cu ciclu complet de vaccin. Cît privește lucrătorii medicali, peste 82% dintre aceștia și-au administrat ambele doze de vaccine.

 

UE sprijină reformele în sectorul bancar al R. Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu au avut o întrevedere cu ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, șeful Delegației UE în R. Moldova, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale. Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

 

Polițiștii se pregătesc pentru parada militară

Ministerul Afacerilor Interne a început antrenamentele pentru parada militară, care va avea loc la data de 27 august. Potrivit MAI, au fost constituite șase formațiuni ale Ministerului de Interne din cadrul IGSU, IGPF, IGC, IGP, BPDS ”Fulger” și Academiei de Poliție ,,Ștefan cel Mare”. Respectiv, cei 420 angajați ai MAI se antrenează pe platourile subdiviziunilor zilnic, iar de două ori pe săptămînă se desfășoară repetițiile generale.

 

35% din totalul ÎMM-urilor și-au desfășurat activitatea în domeniul comerțului

Biroul Național de Statistică a prezentat date cu privire la activitatea întreprinderilor mici și mijlocii în R. Moldova în anul 2020. Potrivit statisticienilor, numărul IMM-urilor care activau anul trecut în țara noastră a fost de 57,2 mii. Statisticienii au constatat că în cele 57,2 mii de întreprinderi activau un număr de 316,8 mii de salariați, ceea ce înseamnă 60,1% din totalul de salariați ai întreprinderilor. Veniturile din vînzări ale ÎMM în această perioadă au însumat 150 112,1 mln lei sau 39,3% din veniturile din vînzări în total pe economie.

 

Universitatea de Medicină a anunţat rezultatele intermediare ale admiterii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a făcut publice rezultatele intermediare ale concursului de admitere pentru anul de studii 2021-2022. Potrivit lui Vladislav Badan, secretar responsabil al Comisiei de admitere, cel mai mare concurs pentru ocuparea locurilor bugetare s-a înregistrat la Stomatologie (10 locuri) – 43,3 persoane pentru un loc, urmat de specialitatea Farmacie (10 locuri), unde au concurat 13,4 candidați/loc și la Asistenţă medicală generală (20 de locuri) – 5,1 candidați/loc, la Optometrie (5 locuri) – 4,2 candidați/loc, la specialitatea Medicină (395 de locuri) concursul a fost de 2,5 candidați/loc, la Sănătate publică (15 locuri) – 1,9 candidați/loc și la Tehnologie radiologică (10 locuri) – 1,7 candidați/loc.

 

Sheriff a remizat cu Crvena Zvezda în Liga Campionilor

 Ieri seara Sheriff a juat în deplasare cu sîrbii de la Crvena Zvezda în cadrul turului 3 preliminar din Liga Campionilor. Meciul s-a încheiat la egalitate, scor 1:1. Au marcat Castaneda, 33 - 0:1, Diony, 45 - 1:1.

 

Euro și dolarul s-au ieftinit ușor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit cursul valutar pentru miercuri, 4 august 2021. Astfel, un euro costă astăzi 21 de lei și 25 de bani, cu 1 ban mai puțin decît în ziua precedentă, iar dolarul american - 17,87 lei, la fel cu 1 ban mai puțin.Leul românesc valorează astăzi 4,32 lei; Grivna și rubla rusească - 66 și respectiv 24 de bani.